Ρωσική δεξαμενή σκέψης βλέπει αναπόφευκτη μια πολεμική σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας

Στις 20 Δεκεμβρίου, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 σε υψόμετρο 7,5 χιλιομέτρων πέταξαν πάνω από τα ελληνικά νησιά Καστελόριζο και Ρω, καθώς και στα νησιά του αρχιπελάγους των Οινουσσών. Το περιστατικό υποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατή η διευθέτηση διαφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γράφει η ρωσική δεξαμενή σκέψης fondsk.ru και αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Αυτά τα νησιά βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, ιδιαίτερα το Καστελόριζο- μόλις 3 χιλιόμετρα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο σε υψόμετρο 1,2 χιλιομέτρων, μόλις ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος με στρατιωτικό ελικόπτερο «Σινούκ» έφυγε από το νησί.

Την προηγούμενη ημέρα, μιλώντας στον ελληνικό στρατό στο νησί, ο υπουργός είπε:

«Όσοι δεν σέβονται την κυριαρχία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα θα νικηθούν».

Πρόσφατα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε παρόμοια δραματική δήλωση.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ως πρόκληση την τηλεοπτική συνέντευξη με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος αποκάλεσε ως τουρκικά 17 νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ανέφερε τα νησιά Χίος, Λέσβος και Σάμος.

Επίσης, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Τουρκία να «παραιτηθεί από τα δικαιώματα του λαού της».

Η Τουρκία ποτέ δεν απέσυρε τους ισχυρισμούς της για τα νησιά, τα οποία έγιναν τμήμα της Ελλάδας το 1912.

Η προοπτική μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι ορατή, σημειώνει χαρακτηριστικά το ρωσικό «Ταμείο Στρατηγικού Πολιτισμού».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.