«Μα που είναι το κράτος;», φωνάζουν οι υπέρμαχοι των ιδιωτικοποιήσεων…

Μετά από τις φωτιές που κάηκε η μισή Ελλάδα, τις βροχές που πλημμύρισε η άλλη μισή, τους σεισμούς… το ζήσαμε και αυτό.

Ποιο; 3-4 ώρες χιονόπτωση, και η πρωτεύουσα παραδόθηκε άνευ όρων στο χάος.

Παρέλυσε… παρά την «ετοιμότητα» και την «εγρήγορση» των αρμοδίων, οι οποίοι με τις πρώτες νιφάδες εξαφανίστηκαν, μαζί με τα διάφορα ετοιμοπόλεμα ερπυστριοφόρα εκχιονιστικά, ή τα «απλικέσιονς», που μέρες τώρα διαφήμιζαν με σέλφι, και με δελτία τύπου.

Τι έμεινε;

Μια τεράστια οργή από πολίτες που έμειναν εγκλωβισμένοι επί ώρες στα ΙΧ τους, και χωρίς ρεύμα στα σπίτια τους, κι ένα εκνευριστικό χαχανητό (μάλλον της Ρένας της Δούρου) που ακούγεται πάνω από την Αττική Οδό, τη Μεσογείων, και αλλού.

Και ω έκπληξη! Ξάφνου οι Έλληνες (και τα ΜΜΕ) συνειδητοποίησαν πως οι διάφορες εταιρίες που εκμεταλλεύονται δημόσιες υποδομές, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο παρά το κέρδος τους.

Αλλιώς δεν εξηγείται πως ενώ η Αττική Οδός ήταν σχεδόν μπλοκαρισμένη από χιόνια, πάγο, και ακινητοποιημένα ΙΧ, οι αρμόδιοί της συνέχιζαν να επιτρέπουν την είσοδο και άλλων οχημάτων έναντι βεβαίως βαρβάτου αντίτιμου.

Χωρίς κανέναν κρατικό αρμόδιο να επιλαμβάνεται.

Και μάλιστα, αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι η τροχαία ζήτησε από την εταιρία να κλείσει η κυκλοφορία, αλλά δεν εισακούστηκε, καταλαβαίνει κανείς πόσο ασύδοτοι είναι οι «εργολάβοι», και που γράφουν τους «υπαλλήλους» τους (κρατικές κλπ. υπΕρεσίες) αφού έχουν το ΟΚ να κάνουν ό,τι θέλουν από τους κυβερνώντες.

Οι οποίοι κυβερνώντες ξύπνησαν ξαφνικά, και άρχισαν να αναζητούν ευθύνες.

Βάζοντας στο κάδρο τον Πατούλη, τους μετεωρολόγους, την Αττική Οδό, και τους… ανέμελους οδηγούς, που ξεκίνησαν για τις δουλειές τους χωρίς να έχουν μαζί τους αλυσίδες, κονιάκ, θερμοφόρες, τσάι του βουνού, κλπ.

Ανεύθυνοι πολίτες δηλαδή… τι περιμένεις;

Μέχρι και ο κατ’ εξοχήν ανέμελος πρωθυπουργός μας εμφανίστηκε νουνεχής στην τηλεόραση (κάποιοι λένε πως επέστρεψε εσπευσμένα από την Αυστραλία) ζητώντας συγνώμη (μου θύμισε κάτι για το φιλότιμο που λέμε στα καφενεία) και υποσχέθηκε να τραβήξει το αυτί στην Αττική Οδό, «πιέζοντάς» την να δώσει χρηματική αποζημίωση στους εγκλωβισμένους ταλαίπωρους (ίση περίπου με 5-6 ώρες είσπραξης διοδίων σε μια slow μέρα).

Της έκανε τα μούτρα κρέας δηλαδή.

Χώρια που κάποιοι κακότροποι μιλάνε για τη χρονική σύμπτωση του φιάσκου με την ανανέωση της σύμβασης, που είναι στα σκαριά… και που παίζονται πολλά, μα πάρα πολλά λεφτά.

Και μάλιστα παραιτήθηκε και ο Δ.Σ της εταιρίας λόγω ευθιξίας (τον βλέπω σε κανένα ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ σύντομα).

Η οποία εταιρία, λένε κάποιοι συκοφάντες περιθωριακών ΜΜΕ, συνδέεται με υπόγειες διαδρομές (νομικοί, φορολογικοί σύμβουλοι, κλπ.) με το Μαξίμου! Άκου να δεις…

Τώρα όσον αφορά στις άλλες οδούς που έκλεισαν, π.χ. Λεωφ. Μεσογείων, ακόμη ψάχνουν οι υπΕρεσίες να δουν ποιος είναι αρμόδιος.

Ίσως μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές το μάθουμε κι’ εμείς.

Προς το παρόν, καλά που ήταν εκείνες οι μυστηριώδεις γυναίκες με τα μαύρα τζιπ, που μοίραζαν, λένε οι φήμες, κρουασάν και αφεψήματα στους δυστυχείς εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού, αλλιώς ίσως να είχαμε και νεκρούς από υποθερμία.

Και βέβαια, με παρέμβαση μαθαίνω του υπ. Μεταφορών, αποζημίωση δεν θα πάρουν μόνο οι οδηγοί ΙΧ της Αττικής Οδού, αλλά και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας που τράκαρε με άλλη αμαξοστοιχία του (ιδιωτικού πλέον) ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μπορεί και οι συγγενείς τους…

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αποδεικνύοντας πως οι καραμανλήδες είναι πιο λαρτζ, και πιο φιλολαϊκοί από τους μητσοτάκηδες, ο Σερραίος υπουργός έδωσε, λένε, εντολή να μην κοπούν πρόστιμα για παράνομη στάθμευση σε όσα οχήματα εγκαταλείφθηκαν εδώ κι εκεί από τους οδηγούς τους. Έτοιμη ήταν η Αττική Οδός, αλλά και η δημοτική αστυνομία να τιμωρήσουν τους ανεύθυνους αυτούς παραβάτες.

Θα έστελνε, λέει, και κλιμάκια του υπουργείου να μοιράσουν πτυοσκάπανα στους χειμαζόμενους οδηγούς, αλλά δεν βρέθηκε… χορηγός.

Αυτό όμως με τις αποζημιώσεις μου θύμισε μια άλλη «νεοδημοκρατική» πατέντα, τότε το 2007 με τις φωτιές στην Ηλεία, και με τον «στρατηγό Άνεμο», που τα έκαψε όλα, όπου μοιράστηκαν τριχίλιαρα στους πληγέντες για να εξαγοραστούν οι διαμαρτυρίες τους.

Και όχι μόνο πέτυχε το κόλπο, αλλά θυμάμαι δεκάδες πούλμαν έμφορτα με συμπαθείς Ρομά, που έσπευδαν στην περιοχή, ακόμη και από την Ροδόπη, για να δηλώσουν πυροπαθείς… και τα κατάφεραν. Υπήρχαν τηλεοπτικά ρεπορτάζ που τους έδειχναν να χορεύουν από χαρά με τα φρέσκα κατοστάρικα στο χέρι!

Κάτι ανάλογο συνέβη και χθες, με την τροχαία να εντοπίζει κάποιους Ρομά να κόβουν τα σύρματα της περίφραξης της Αττικής Οδού, και να σπρώχνουν τα λευκά βανάκια τους στο οδόστρωμα, καλύπτοντάς τα με χιόνι!

Άλλοι πάλι πουλάνε μισοτιμής αποδείξεις από τα διόδια στο φέσιμπουκ, επιβεβαιώνοντας το κάλλιο δέκα και στο χέρι…

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή, άσχετα αν κάποιοι ζητάνε την άμεση επιστροφή του Νικ Χαρντ, και τον εκτοπισμό του Στυλιανίδη, ο οποίος τελικά αποδείχτηκε μεταγραφή παλτό…

Εγώ πάλι λέω να επιστρέψει και ο Νίκος Παππάς, ως υπερκομματικός σωτήρας, και να θέσει στη διάθεση των πολιτών τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (υπάρχει ακόμη, το ξέρατε;) όπως τότε με τις φωτιές στο Μάτι.

Χρειαζόμαστε τεχνογνωσία, και ο ΕΛΔΟ την έχει άφθονη, αφού πρόσφατα προσέλαβε νέα φουρνιά από αστροναύτες απόφοιτους ΙΕΚ (με δικό τους μηχανάκι).

Πάντως, για να σοβαρευτούμε λίγο, αρκετά είναι τα συμπεράσματα.

Πρώτον, στην Αιλάδα (με κεφαλαίο το Α), όποιος και να κυβερνά, κουμάντο κάνουν οι «εργολάβοι» και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες.

Δεύτερον, όσες συσκέψεις επί συσκέψεων κι’ αν γίνουν από τους αρμόδιους πολιτικάντηδες, εκλεγμένος και μη, τεχνοκράτες και άσχετους, στο τέλος τη μπουγάδα την καθαρίζει ο… στρατός.

Μέχρι να τον «παραχωρήσουν» και αυτόν σε κανέναν φίλα προσκείμενο επιχειρηματία (τους έχω ικανούς).

Τρίτον: Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια. Ειδικά όταν γίνονται στο πόδι, και χωρίς καμιά κρατική εποπτεία επί των δραστηριοτήτων των ιδιωτών σε κρίσιμους τομείς.

Δώσαμε σε (ανεξέλεγκτους) ιδιώτες τους δρόμους, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τον σιδηρόδρομο, τις αεροπορικές συγκοινωνίες, και σε λίγο θα δώσουμε και τα νοσοκομεία, μπορεί και την παιδεία.

Τι βλέπουμε; Το κέρδος πάνω απ’ όλα και δεν πα να καεί το σύμπαν…

Αυτές τις μέρες είδαμε τα αποτελέσματα της άνευ κρατικού ελέγχου ασυδοσίας στους ιδιωτικούς δρόμους, και στον σιδηρόδρομο.

Και όλα αυτά με λίγο χιόνι.

Το ξέρατε όμως πως μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση αυτή πέρυσι και εν μέσω λοκντάουν νομοθέτησε(!) μέσω τηλεδιάσκεψης, το να μην υπάρχουν κρατικοί έλεγχοι και κρατικές υπΕρεσίες στα (ιδιωτικά) αεροδρόμια;

Εκεί λοιπόν αν γίνει καμιά στραβή, να δείτε τι έχει να γίνει… και δεν θα υπάρχει και ο Πατούλης ή ο… Πάντζας, να τους ρίξουμε τις ευθύνες.

ΥΓ-Διάβαζα οργισμένο τουίτ μιας εγκλωβισμένης στο (ιδιωτικό) αεροδρόμιο, που ματαιώθηκε η πτήση της με ιδιωτική αερ. εταιρία, η οποία κατόπιν πολύωρης διαμαρτυρίας καταδέχτηκε και της έδωσε κουπόνι 5 ευρώ για να αγοράσει κάτι από ιδιωτικό φούρνο του αεροδρομίου, ο οποίος όμως δεν το αναγνώριζε. Τώρα ψάχνει κάποια κρατική αρχή για να κάνει, λέει, καταγγελία, αλλά δυστυχώς…

ΥΓ2- Μπορεί κάποιοι να είναι πιο φιλελέ και από τον Άνταμ Σμιθ, ζητώντας ιδιωτικοποίηση των πάντων, αλλά μόλις μπει το αγγούρι στη «θέση» του, φωνάζουν έμπλεοι οργής «που είναι το κράτος;».

ΥΓ3- Με αυτά και με αυτά δεν μάθαμε τη συνέχεια των αποκαλύψεων του εκδότη Φουρφουρθιώτη, για την αγαστή «συνεργασία» του με κορυφαίο υπουργό στη νομοθέτηση καίριων ζητημάτων που μας αφορούν όλους.

Ίσως μόλις λιώσουν τα χιόνια.

Προς το παρόν, να παίρνετε μαζί σας κουβέρτες και κονιάκ, αν θέλετε να πάτε στο μακρινό… Σύνταγμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.