Πολυεθνική αστυνομική επιχείρηση για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια τα κέρδη τους

Μιχάλης Τεζάρης

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με ταυτόχρονες έρευνες σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία με 29 συνολικά συλλήψεις πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του τμήματος διαχείρισης μεταναστών της διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας αστυνομικών και δικαστικών Αρχών Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, υπό το συντονισμό της EUROPOL και της EUROJUST.  Η εγκληματική οργάνωση,  είχε  συστήσει ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν κατά περίπτωση σε Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία, διατηρώντας ωστόσο μεταξύ τους στενή συνεργασία. Ηγετικό μέλος της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ήταν ένας  αλλοδαπός κάτοικος εξωτερικού, ο οποίος διοργάνωνε τις παράνομες προωθήσεις με χρήση σκαφών στην Ελλάδα και αποτελούσε σύνδεσμο με την αντίστοιχη ομάδα στην Ιταλία. Η ομάδα στην Αλβανία, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας προς την Αλβανία, με προορισμό την Ιταλία. Για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με ένα άτομο κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναλάμβανε τη διοργάνωση διακινήσεων μεταναστών με χρήση αυτοκινήτων. Κάθε διακινούμενος πλήρωνε από 4.500 έως 5.000 ευρώ. Η ομάδα στην Τουρκία, προωθούσε τους μετανάστες στην χώρα μας και από εδώ μεταφέρονταν με ιστιοφόρα στην Ιταλία. Χαρακτηριστικό της δράση τους ήταν η στρατολόγηση και εκπαίδευση χειριστών σκαφών, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία

Τα μέλη της ομάδας στην Ιταλία, διατηρούσαν επαφές με τα βασικά μέλη των ομάδων στις άλλες χώρες. Αναλάμβαναν κυρίως το συντονισμό του τελικού σταδίου των παράνομων προωθήσεων καθώς και τη διοργάνωση περαιτέρω  διακινήσεων από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερες την Ολλανδία και την Αυστρία. Επίσης, αναλάμβαναν τη διοργάνωση της διαφυγής και υπόθαλψης των χειριστών των σκαφών, που εκτελούσαν τις παράνομες προωθήσεις. Μέχρι στιγμής έχουν προκύψει 13 μεταφορές με τα κέρδη να φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια των ερευνών στη χώρα μας είχαν συλληφθεί 13 άτομα, για τα οποία προέκυψε ότι ήταν χειριστές ή μέλη πληρώματος των σκαφών που διενεργούσαν παράνομες προωθήσεις μεταναστών. Από αυτά για 6 προέκυψε ότι είναι μέλη του διεθνικού κυκλώματος. Επίσης, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα 6 άτομα με οργανωτικό ρόλο στην ομάδα που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, από τα οποία 2 έχουν ήδη συλληφθεί.

Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας, ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με τις ελληνικές Λιμενικές Αρχές.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.