ΣτΕ: “Ναι” στην προσωρινή απομάκρυνση των αρχαίων της Βενιζέλου

“Ναι” στην απομάκρυνση των αρχαίων που έχουν βρεθεί στην οδό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ανασκαφής για την κατασκευή του μετρό, είπε με απόφασή του το τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας .

Της Άννας Κανδύλη

Το δικαστήριο έκρινε ότι η απομάκρυνση τους είναι νόμιμη μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες και μετά το πέρας μπορούν να επανατοποθετηθούν.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην απόφαση:

«Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έκρινε τη βασιμότητα των λόγων ακυρώσεως.

Κατόπιν τούτου, εξέτασε τους ισχυρισμούς περί ανεπανόρθωτης βλάβης των αρχαιοτήτων. Έκρινε δε ότι η βλάβη αυτή δεν πιθανολογείται, ακριβώς διότι η σχετική μελέτη έχει ήδη τροποποιηθεί όπως υπέδειξαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, πριν από τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξειδικεύεται συνεχώς σε επίπεδο κάθε αρχαιολογικής ενότητας ξεχωριστά, προβλέπεται δε η σύνταξη και συμπληρωματικών μελετών για την έδραση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πριν από την επανατοποθέτησή τους στον σταθμό, μετά την κατασκευή του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, όπως προκύπτει από την απόφαση, ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά σε τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης του έτους 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.