Πανηγυρίζει η «Yeni Safak» με τον Παν. Ιωακειμίδη του Σημίτη που πρότεινε να προσκυνήσουμε την Τουρκία

Ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε πολλές εξομολογήσεις, μεταδίδει η ερντογανική εφημερίδα «Yeni Safak». Είπε, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα ότι, η προσπάθεια της Ελλάδας να αποτρέψει την Τουρκία «είναι αδιέξοδη, ατελέσφορη, ανέφικτη», μεταφράζοντας στα τουρκικά το άρθρο του από το In.gr.

Λέγοντας ότι η χώρα του σπαταλά πολλούς πόρους για αυτόν τον σκοπό, συνεχίζει η τουρκική φυλλάδα, ο Ιωακειμίδης είπε:

«Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο.

»Η Τουρκία είναι ήδη περιφερειακή δύναμη.

»Πρέπει να πάμε στο δρόμο του διαλόγου».

Ο Παν. Ιωακειμίδης, ως γνήσιος επίγονος του Δημ. Νενέκου, έγραψε:

«Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή ας ξεκαθαρισθεί: η εφαρμοσμένη πολιτική της Αθήνας στο σκέλος της αναχαίτισης (containment) της Τουρκίας από του να καταστεί περιφερειακή δύναμη είναι αδιέξοδη, ατελέσφορη, ανέφικτη.

»Δεν θα φέρει αποτελέσματα. Σπαταλάμε τζάμπα πόρους.

»Και όσο συντομότερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα.

»Δεν μιλάμε για τη θεσμικά διακηρυγμένη πολιτική του διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο για την ειρηνική επίλυση προβλημάτων (που όμως είναι σε αδράνεια).

»Η Τουρκία είναι ήδη μια οιονεί περιφερειακή δύναμη παρά τα οξύτατα οικονομικά της προβλήματα.

»Και στοχεύει στο να αναδειχθεί σε κάτι περισσότερο – σε ηγεμονική δύναμη στο περιφερειακό σύστημα και επέκεινα ίσως».

Να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο άρθρο εκσυγχρονιστή που γίνεται ανάρπαστο στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες.

Είχε προηγηθεί αποθέωση από τουρκικά ΜΜΕ των δηλώσεων του Χρήστου Ροζάκη για τα χωρικά μας ύδατα, οι οποίες καταγγέλθηκαν από διπλωματικές πηγές νωρίτερα την Κυριακή.

Πάντως τέτοιο συντεταγμένο εκσυγχρονιστικό μπαράζ να μας έρχεται «επιστροφή» από την Τουρκία, μόνο τυχαίο δεν είναι. Εκτός εάν κάποιοι θέλουν να πιστεύουμε στην… τύχη.

Μάλλον το γραφείο Τύπου της τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα κάνει… υπερωρίες στο μεταφραστικό του τμήμα, στέλνοντας απέναντι τα «καλά μαντάτα» των φίλων τους.

Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και με νόημα κι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υπάρχουν «φωνές λογικής» στην Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο που όλοι αυτοί ξεσάλωσαν, σαν συντεταγμένα, με πρώτον και καλύτερο τον Νίκο Μπίστη, μετά τον τορπιλισμό του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed.

Και στο ερώτημα ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, η απάντηση είναι σαφής: Ο Κώστας Σημίτης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.