Ανασκόπηση των καλών ειδήσεων της χρονιάς 2021

Εμβολιασμοί κατά της covid-19: Η προσπάθεια της ανθρωπότητας να ανακτήσει τη ζωή

Εμβολιασμοί κατά της covid-19: Η προσπάθεια της ανθρωπότητας να ανακτήσει τη ζωή
Έως τον Δεκέμβριο του 2021, είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 (AP Images)

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού – Πώς διεξήχθη το τεράστιο εγχείρημα – Ο επόμενος στόχος για την Ευρώπη – Οι προβλέψεις για το 2022

Όταν στις αρχές του 2020 η πανδημία χτύπησε τη Γη, ξεκίνησε ταυτόχρονα μια τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας και μάλιστα εν είδει αγώνα δρόμου: Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο covid-19 θα μπορούσε να αποτρέψει τον θανάσιμο κίνδυνο για τον πληθυσμό και να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να συνεχίσει την πορεία της υπό «κανονικές συνθήκες». Πράγματι, πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε, στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, η 90χρονη Αγγλίδα Μάργκαρετ Κίναν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, τότε με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Η στιγμή εκείνη ονομάστηκε V-Day (Vaccination Day) και πράγματι πέρασε στην ιστορία, ενώ από τις αρχές του 2021, ο εμβολιασμός επεκτάθηκε στις χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου.

Η επιχείρηση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της covid-19 δεν είχε προηγούμενο, όπως αναγνώρισαν πολλοί. Σε ελάχιστο – σχετικά – χρόνο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε ολόκληρη την υφήλιο, άνθρωποι έσπευσαν να εμβολιαστούν και να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τον Δεκέμβριο του 2021, είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 3,4 δισ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού.

AP21344518183566.jpg
Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο κυκλοφορούν 20 διαφορετικά εμβόλια κατά της covid-19 (AP Images)

 

Οι εμβολιασμοί στις χώρες του κόσμου

Οι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τη μαζική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της χώρας κατά της covid-19, αν και η Ρωσία και η Κίνα είχαν ήδη αρχίσει να εμβολιάζουν κάποιες ομάδες ανθρώπων. Αρχικά η Βρετανία χρησιμοποιούσε κυρίως το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης.

Στη συνέχεια πολλές πλούσιες χώρες άρχισαν επίσης να εμβολιάζουν τους πολίτες τους ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020: ΗΠΑ, Καναδάς και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 14 Δεκεμβρίου, Σαουδική Αραβία στις 17, Ισραήλ στις 19, οι χώρες της ΕΕ στις 27 Δεκεμβρίου. Το εμβόλιο που χρησιμοποιούνταν κυρίως ήταν αυτό με αγγελιαφόρο RNA, το γερμανοαμερικανικό Pfizer/BioNtech.

Ένα χρόνο αργότερα περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη (55%), δηλαδή περισσότεροι από 4,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19. Και τουλάχιστον το 44% είναι πλήρως ανοσοποιημένο (3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι), σύμφωνα με τον απολογισμό που έχει καταρτίσει το AFP βάσει των επίσημων στοιχείων που δίνουν οι χώρες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο κυκλοφορούν 20 διαφορετικά εμβόλια κατά της covid-19, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί τέσσερα από αυτά για τους πολίτες της: Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson και AstraZeneca. Πολύ χρησιμοποιούνται τα κινεζικά Sinopharm και Sinovac, όπως και το ρωσικό Sputnik V.

Οι φτωχές χώρες ουραγοί

Αν και ήδη από τον Ιούνιο του 2021 σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν λάβει εμβόλια κατά της covid-19, οι εκστρατείες ανοσοποίησης είναι πιο αργές στις φτωχές χώρες, όπου μάλιστα συχνά διακόπτονται, λόγω έλλειψης δόσεων.

Ο μηχανισμός COVAX, ο οποίος έχει στόχο να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid-19, έκανε τις πρώτες του παραδόσεις στα τέλη Φεβρουαρίου στη Γκάνα. Όμως, καθώς για τις προμήθειες εμβολίων είναι αναγκασμένος να ανταγωνίζεται με τις χώρες που είναι έτοιμες να πληρώσουν μεγάλο τίμημα για να αγοράσουν εμβόλια, ο COVAX έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να παραδώσει περίπου 600 εκατομμύρια δόσεις σε 144 χώρες ή περιοχές – πολύ μακριά από τον αρχικό στόχο των δύο δισεκατομμυρίων που είχε θέσει για το 2021.

AP21338488058459.jpg
Μέσω του μηχανισμού COVAX έχουν παραδοθεί περίπου 600 εκατομμύρια δόσεις σε 144 χώρες ή περιοχές του κόσμου (AP Images)

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, στις χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγηθεί μόλις εννέα δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκριτικά, ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 104 δόσεις ανά 200 ανθρώπους, ενώ το ποσοστό στις πλούσιες χώρες φτάνει τις 149 δόσεις. Η Αφρική είναι η ήπειρος όπου έχουν χορηγηθεί τα λιγότερα εμβόλια, με 18 δόσεις ανά 100 κατοίκους.

Η πρωτιά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Μεταξύ των 50 χωρών που έχουν ανοσοποιήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους οι 39 είναι χώρες με υψηλό εισόδημα, με πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εννέα στους δέκα κατοίκους έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. Ακολουθεί η Πορτογαλία (87%), η Σιγκαπούρη (86%), το Κατάρ (85%), η Χιλή και η Μάλτα (84%), η Κούβα (81%), η Νότια Κορέα και η Καμπότζη (80%). Αν και ξεκίνησαν πρώτες την εκστρατεία ανοσοποίησης, η Βρετανία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, 68%, 67% και 60% αντίστοιχα. Το Μπουρούντι και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, λιγότερο από 0,1%. Η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν εμβολιάσει καθόλου τους πολίτες τους.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, έως τις 12 Δεκεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 15.645.361 εμβολιασμοί. Συνολικά 7.265.640 πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον 1 δόση, πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 6.774.449 πολίτες, ενώ την αναμνηστική δόση είχαν κάνει 2.330.449 πολίτες.

Στην Ελλάδα, πλήρως εμβολιασμένοι είναι περίπου 6,8 εκατ. πολίτες (AP Images)

Στόχος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος δωρητής εμβολίων COVID-19 στον κόσμο, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μοιραστεί περισσότερες από 350 εκατομμύρια δόσεις για δωρεές σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η μεγάλη πλειοψηφία, περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις, έχουν μοιραστεί μέσω COVAX. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παραδώσει πάνω από 45 εκατομμύρια δόσεις μέσω διμερών δωρεών – για παράδειγμα στους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Έτσι, συνολικά, περίπου 350 εκατομμύρια δόσεις έχουν μοιραστεί από την Team Europe. Χρειάζονται όμως περισσότερα. Σε αυτό το σημείο, το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο».

Το περιβάλλον και η κλιματική κρίση στο προσκήνιο: Από τη Γλασκώβη για το μέλλον

Το περιβάλλον και η κλιματική κρίση στο προσκήνιο: Από τη Γλασκώβη για το μέλλον
Περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο συμμετείχαν στην πρώτη αναθεώρηση της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που έγινε τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη (AP Images)

Η πρώτη αναθεώρηση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα έλαβε χώρα φέτος – Τι αποφάσισαν οι ηγέτες του κόσμου για την πράσινη μετάβαση του πλανήτη – Πού βρίσκεται η Ελλάδα και πού η Ευρώπη

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως στην προσπάθεια αναστροφής των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στην οποία έχει συστρατευτεί η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Η αλήθεια είναι όμως πως το 2021 σηματοδότησε την επιστροφή των περιβαλλοντικών θεμάτων στην πρώτη θέση της ατζέντας των συζητήσεων, ενώ η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) που διεξήχθη τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη έλαβε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον.

Ακόμα και όσοι περίμεναν «κάτι παραπάνω», δεν μπορούν να δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς είναι πλέον σαφές πως για τον κόσμο ολόκληρο υπάρχει η ανάγκη στροφής σε περισσότερο φιλικές προς τον πλανήτη πρακτικές σε όλα τα επίπεδα. Το θέμα είναι πρωτίστως οικονομικό και ενεργειακό και πράγματι κατά καιρούς παρουσιάζονται αγκυλώσεις που φαίνεται πως «φρενάρουν» την παγκόσμια ορμή, όμως καταγράφεται πρόοδος σε πολλούς τομείς και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Οι αποφάσεις της Γλασκώβης

Οι περισσότερες από 200 χώρες του κόσμου που συμμετείχαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου κατέληξαν τελικά σε μία συμφωνία που έχει στόχο την επιτάχυνση της μάχης κατά της υπερθέρμανσης της Γης, αν και με αρκετή ασάφεια στο κείμενό της.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αναζητήθηκαν κοινά σημεία που αφορούν στην σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, ορυκτά καύσιμα αλλά και την χρηματοδότηση φτωχότερων κρατών. Στόχος είναι τα επόμενα 8 χρόνια να μειωθούν στο μισό οι ρύποι του φαινόμενου του θερμοκηπίου και επιπλέον έως το 2050 να έχουν μηδενιστεί οι ρύποι έως το 2050. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθούν τα χειρότερα από αυτά που επιφυλάσσει η κλιματική κρίση, σημειώνουν οι επιστήμονες.

 

Περίπου δύο εβδομάδες διήρκεσαν οι εργασίες της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, τον περασμένο Νοέμβριο (AP Images)

Το μεγάλο αγκάθι στην τελική συμφωνία προήλθε από την Ινδία, που επέμεινε να αλλάξει τη διατύπωση στη συμφωνία σε «σταδιακή μείωση» αντί για «σταδιακή κατάργηση» της βρώμικης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

«Είναι καιρός να περάσουμε σε λειτουργία ‘επείγουσας ανάγκης’. Οι παρούσες δεσμεύσεις για μειώσεις εκπομπών δεν επιτρέπουν να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας ‘αρκετά κάτω’ από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και ακόμη κάτω από τον ‘ιδανικό’ στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», ανέφερε μετά το πέρας τον εργασιών ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

AP21335853620580.jpg
AP Images

Στο κείμενο, όμως, διατυπώνεται ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης πιο ξεκάθαρα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Για πρώτη φορά, βασικό ψήφισμα περιέχει μάλιστα ένα απόσπασμα για τη σταδιακή μείωση της χρήσης του άνθρακα. Με τη συμφωνία, δίδεται επίσης η υπόσχεση για περισσότερη οικονομική βοήθεια για τις φτωχές χώρες, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Συγκεκριμένα, αυτή η οικονομική βοήθεια πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2025, δηλαδή από 20 σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Για πρώτη φορά, γίνεται δεκτή η έκκληση των φτωχών χωρών να δημιουργηθεί ένα ταμείο για βοήθεια σε περίπτωση καταστροφών και απωλειών, μετά από ξηρασίες, καταιγίδες ή τυφώνες. Τα κράτη καλούνται να πληρώσουν χρήματα για αυτό, αλλά δεν δίνονται συγκεκριμένα ποσά, παρά μόνο «τεχνική υποστήριξη».

Οι αποφάσεις της έναρξης των εργασιών

Πριν φτάσουμε στο τελικό κείμενο και ήδη από την έναρξη των εργασιών της COP26, οι χώρες που συμμετείχαν συμφώνησαν στην αντιστροφή των αποψιλώσεων των δασών και στον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030. Επιπλέον, περισσότερες από 40 χώρες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να επενδύουν στον άνθρακα και σταδιακά να ανεξαρτητοποιηθούν από αυτόν. Ειδικά για το μεθάνιο, περισσότερες από 100 χώρες συμφώνησαν σε μείωση της χρήσης του και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αναφορά για αυτό στη συμφωνία. Δεν είναι δεσμευτική, όμως και πάλι αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί το θέμα των εκπομπών μεθανίου, που είναι πολύ πιο ισχυρές από αυτές του διοξειδίου του άνθρακα.

Η κλιματική ουδετερότητα στην Ευρώπη και η πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Από το 2019 εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (EU Green Deal), με μια σειρά διατάξεις που έχουν στόχο να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Η χώρα μας, ως κράτος μέλος της ΕΕ εφαρμόζει τις διατάξεις αυτές και μάλιστα, προχωρά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο διάστημα στην πλήρη απολιγνιτοποίησή της. Παράλληλα, προχωρούν μια σειρά από νομοσχέδια, όπως ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαβούλευση και ο οποίος αποτελεί τον οδηγό που θα έχει η Ελλάδα στο εξής για την πραγματοποίηση της πράσινης μετάβασης, βάσει των οδηγιών και των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως ήδη ο νόμος που παρείχε κίνητρα για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης είχε σημαντική ανταπόκριση από τους πολίτες, με τις ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να τριπλασιάζονται στο 11μηνο του 2021, σε σχέση με το 2020.

AP Images

Το 2021 ήταν η χρονιά που τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης συζητήθηκαν και πάλι ως προτεραιότητα, δίνοντας το έναυσμα για την εντατικοποίηση της προσπάθειας ενεργειακής μετάβασης της ανθρωπότητας σε μορφές φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Οι στιγμές που μας συγκίνησαν κι έμειναν στην ιστορία

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Οι στιγμές που μας συγκίνησαν κι έμειναν στην ιστορία
Η ιαπωνική, η ελληνική και η γαλλική σημαία κυματίζουν με φόντο τις άδειες κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου στο Τόκιο, σηματοδοτώντας τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020 (AP Images)

Με καθυστέρηση μίας χρονιάς, λόγω πανδημίας, το Ολυμπιακό Ιδεώδες ανέτειλε ξανά – Η ιστορία της Simone Biles, οι άλτες που μοιράστηκαν το χρυσό μετάλλιο – Οι δρομείς που συγκρούστηκαν και αγκαλιάστηκαν – Η συγκίνηση του Θοδωρή Ιακωβίδη και η ψυχραιμία του Μίλτου Τεντόγλου

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι «το μεγαλύτερο γεγονός της τετραετίας» για τον αθλητισμό, είναι όμως και πολλά περισσότερα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μπορεί να έχουν χάσει τη «δύναμη» της αρχαιότητας περί ολυμπιακής εκεχειρίας και να μην σταματούν τους πολέμους, περνούν όμως πανανθρώπινα μηνύματα σε ολόκληρη την Υφήλιο, σε κάθε άκρη του κόσμου. Διότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα ταλέντα τους, αλλά και την προσωπικότητά τους, το ήθος τους και τις αδυναμίες τους ακόμα.

Ειδικά φέτος, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν υπό τη σκιά της πανδημίας, υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και μετά από αναβολή ενός χρόνου, το «Τόκιο 2020» απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα κι έκανε, πολλές φορές, την ανθρωπότητα να εξετάσει την κατάσταση «διαφορετικά». Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να πουν πως στο Τόκιο, η ευγενής άμιλλα επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους. Αν και ομολογουμένως σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας ξεχώρισαν ιστορίες άμιλλας, φέτος ήταν πιο έκδηλη από ποτέ η αίσθηση πως οι αθλητές που αγωνίζονταν ήταν όλοι «μαζί».

Η ιστορία της Simone Biles

Μία από τις πιο διάσημες αθλήτριες της Ενόργανης Γυμναστικής και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στην ιστορία του αθλήματος, μετά από δεκάδες μετάλλια που κρέμασε στον λαιμό της, «ξαφνικά» ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τους Αγώνες: Η Simone Biles έφερε στο προσκήνιο τα θέματα ψυχικής υγείας των αθλητών και δη των πρωταθλητών στην εποχή μας, που κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια, με αντίτιμο την αφόρητη – πολλές φορές – ψυχική πίεση να ανταπεξέλθουν σε όλους τους κανόνες και τους περιορισμούς με τον καλύτερο τρόπο. Μετά από μερικές μέτριες εμφανίσεις στους προκριματικούς των αγωνισμάτων της, η μικρόσωμη Αμερικανίδα, που πρωταγωνίστησε και τις αποκαλύψεις του κινήματος Me too στον χώρο της αμερικανικής γυμναστικής, ανακοίνωσε πως αποχωρεί. Το θέμα ήταν ότι ανακοίνωσε ξεκάθαρα πως ο λόγος αποχώρησής της ήταν η ψυχική της υγεία και η ανάγκη της να τη διαφυλάξει με τον καλύτερο τρόπο.

Η Αμερικανίδα γυμνάστρια Simon Biles ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τους Αγώνες, λίγο μετά τους προκριματικούς του Τόκιο 2020 (AP Images)

 

Ανέφερε μάλιστα ότι η περίπτωση της εξίσου διάσημης τενίστριας Naomi Osaka, που επίσης είχε αποχωρήσει από τα μεγάλα τουρνουά τένις της χρονιάς, την είχε εμπνεύσει να μην διστάσει και να προχωρήσει σε αυτό που ένιωθε σωστό για τον εαυτό της. Το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που ακολούθησε από τον κόσμο προς τη Biles ήταν η απόδειξη πως κοινό και αθλητές μοιράζονται τις ίδιες «αδυναμίες», καθώς στο τέλος της ημέρας, «είμαστε όλοι άνθρωποι».

Για την ιστορία, η Biles επέστρεψε στους Αγώνες λίγο πριν το φινάλε και κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας.

Τελικά, η Simone Biles επέστρεψε και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας (AP Images)

 

Το «εξ ημισίας» χρυσό μετάλλιο

Μπορεί ένα μετάλλιο να μοιραστεί στα δύο; Και μάλιστα, όταν πρόκειται για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, όνειρο ζωής για όποιον, όποτε και όπου ασχολήθηκε ποτέ με τον αθλητισμό; Οι δύο άλτες του ύψους στον τελικό του Τόκιο 2020, απέδειξαν πως ναι, μπορεί. Σε έναν τελικό που έκοψε την ανάσα των θεατών, καθώς οι δύο φιναλίστ πήγαιναν μαζί προς… δυσθεώρητα ύψη, η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε στο τέλος: Ο Έσα Μουτάζ Μπασίρ από το Κατάρ και ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι από την Ιταλία υπερέβησαν τα δύο μέτρα και 37 εκατοστά με την ίδια προσπάθεια και ήταν ισόπαλοι. Στο επόμενο ύψος, τα 2.39 μέτρα απέτυχαν και οι δύο και στις τρεις προσπάθειες που είχαν δικαίωμα. Οι κανονισμοί προβλέπουν αγώνα μπαράζ μεταξύ των δύο, ώστε να αναδειχθεί ένας νικητής.

The moment two champions shared Olympic Gold! 🥇🥇

Και τότε συνέβη η έκπληξη των Αγώνων: Στο βίντεο που μεταδόθηκε σε όλη την Υφήλιο, ακούγεται ο Καταριανός αθλητής να ρωτάει τους κριτές εάν γίνεται να πάρουν και οι δύο χρυσό μετάλλιο. Οι κριτές το επέτρεψαν, δύο άλτες συνομίλησαν face to face, έδωσαν τα χέρια και αγκαλιάστηκαν, συμφωνόντας να μην συνεχίσουν τον αγώνα και να… μοιραστούν το χρυσό, ανεβαίνοντας και οι δύο μαζί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου! Προηγουμένως, πανηγύρισαν και οι δύο μαζί, ξεσπώντας σε λυγμούς αγκαλιασμένοι με τους πάντες να τους αποθεώνουν!

Ο Έσα Μουτάζ Μπασίρ από το Κατάρ και ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι από την Ιταλία πανηγυρίζουν αγκαλιασμένοι το χρυσό μετάλλιο που μοιράστηκαν στο Άλμα εις Ύψος του Τόκιο 2020 (AP Images)

 

Τα φαβορί που συγκρούστηκαν και αγκαλιάστηκαν για να συνεχίσουν μαζί

Η ευγενής άμιλλα κυριάρχησε και στα 800 μέτρα των ανδρών, όταν σε έναν από τους ημιτελικούς, δύο από τα φαβορί για τα μετάλλια είχαν μια άτυχη στιγμή. Σχεδόν στη μέση της κούρσας οι Nijel Amos και Isaiah jewett συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Οι δύο αθλητές βρέθηκαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός συναγωνισμού και να χάσουν επί τόπου το όνειρο του ολυμπιακού μεταλλίου. Αυτό που δεν έχασαν όμως ήταν την ανθρωπιά και το αθλητικό τους ήθος, καθώς επί τόπου βοήθησαν ο ένας τον άλλον και τερμάτισαν αγκαλιασμένοι, κερδίζοντας για πάντα των σεβασμό όλων.

Οι Nijel Amos και Isaiah jewett τερμάτισαν αγκαλιασμένοι στον ημιτελικό, αν και έχασαν την ευκαιρία για ολυμπιακό μετάλλιο (AP Images)

Οι άδειες κερκίδες

Βασικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων Αγώνων ήταν επίσης ότι διεξήχθησαν χωρίς θεατές στα στάδια. Η απόφαση ελήφθη λίγο καιρό πριν την έναρξη και αποτέλεσε πλήγμα, όχι μόνο για τους διοργανωτές, αλλά και για τους αθλητές και για τους τηλεθεατές, που παρακολουθούσαν ένα εντελώς πρωτόγνωρο θέαμα. Χάρη στην τεχνολογία, βέβαια, η εικόνα των αθλητών και της προσπάθειάς τους έφτασε παντού, αν και η αίσθηση των «κρύων», άδειων κερκίδων, δεν μπορούσε να καλυφθεί με τίποτα. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό και επακόλουθο των κεκλεισμένων θυρών ήταν το ότι έτσι οι εθνικές αποστολές ήρθαν πιο κοντά, αφού είχαν μόνο ο ένας τον άλλον για υποστήριξη, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και μεταξύ των αθλητών που επίσης συναγωνίστηκαν με περισσότερο φιλικά αισθήματα από ποτέ.

Οι ελληνικές στιγμές που έμειναν στην ιστορία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020 θα μείνουν και στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αφού με συγκομιδή τεσσάρων μεταλλίων και πολλών καλών πλασαρισμάτων, δεν μπορεί παρά να θεωρούνται πολύ επιτυχημένοι. Η χώρα μας κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (Στέφανος Ντούσκος στην Κωπηλασία, Μίλτος Τεντόγλου στο Άλμα εις μήκος), ένα αργυρό (Εθνική ομάδα πόλο ανδρών) και ένα χάλκινο (Λευτέρης Πετρούνιας στους Κρίκους). Εκτός αυτών των στιγμών όμως, όλοι θα θυμόμαστε για πάντα το ξέσπασμα του αρσιβαρίστα Θοδωρή Ιακωβίδη μπροστά στην κάμερα, όταν ανακοίνωσε πως έφτασε ως εκεί με τις δικές του δυνάμεις, που δυστυχώς δεν του επιτρέπουν να συνεχίζει να είναι αθλητής.

Το συγκλονιστικό «αντίο» του Ιακωβίδη | 31/07/21 | ΕΡΤ

Ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης από όλη τη χώρα αναγνώρισε την αξιοπρέπειά του και είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση της Πολιτείας, γεγονός που του επέτρεψε να συνεχίσει τις προπονήσεις με στόχο το Παρίσι 2024.

Αντίστοιχη εντύπωση προκάλεσε και η ψυχραιμία με την οποία ο Μίλτος Τεντόγλου στέφθηκε Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Άλμα εις μήκος: Ο αθλητής από τα Γρεβενά, που «αυτοπαρουσιάστηκε» στο κοινό ως ήρωας των ιαπωνικών κόμικ MAGA, ισοψήφησε στο τελευταίο του άλμα με τον μέχρι εκείνη τη στιγμή πρώτο συναθλητή του, κέρδισε όμως λόγω καλύτερου δεύτερου άλματος.

Ο «κουλ» Μίλτος Τεντόγλου με το χρυσό μετάλλιο για το Άλμα εις Μήκος (AP Images)

Η ηρεμία του, η ψυχραιμία του και ο τρόπος που μίλησε στη συνέχεια για το επίτευγμά του, τον έκαναν από… meme στο ελληνικό ίντερνετ μέχρι «είδωλο» της νεολαίας!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατακτά τον κόσμο του NBA και φέρνει το τρόπαιο στην Ακρόπολη

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατακτά τον κόσμο του NBA και φέρνει το τρόπαιο στην Ακρόπολη
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πανηγυρίζει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του 6ου τελικού με τους Σανς (AP Images)

Ο μετανάστης από τη Νιγηρία που έγινε Έλληνας και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατέκτησε την κορυφή – Η απίστευτη πορεία του από τα Σεπόλια στην παγκόσμια ελίτ – Το ήθος του και η οικογένειά του που ξεχωρίζει και παραμένει αυθεντική

Στις 21 Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού οι Έλληνες μπασκετόφιλοι πανηγύρισαν όσο ποτέ άλλοτε τη λήξη του πρωταθλήματος του NBA, της δημοφιλέστερης λίγκας του μπάσκετ στον κόσμο. Το πρωτάθλημα αυτό το είχε μόλις πάρει «με το σπαθί του» ένας Έλληνας, αγαπητός όσο λίγους στη χώρα μας αυτή τη στιγμή: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μέσα σε μια δεκαετία έφτανε από τα Σεπόλια όπου έμενε και του Ζωγράφου που έπαιζε μπάσκετ, στην κορυφή του μπασκετικού κόσμου.

Δεν ήταν «απλώς» μέλος της ομάδας που κατέκτησε την κούπα, ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής – και το απέδειξε περίτρανα, σκοράροντας 50 πόντους στον τελευταίο τελικό, εκεί όπου η μπάλα είναι πάντα πολύ πιο «βαριά». Ο Giannis, όπως τον γνωρίζει πια όλος ο κόσμος, δεν φοβάται στα δύσκολα και ποτέ δεν κρύβεται – ίσως γιατί έτσι έμαθε να κάνει από μικρός. Τότε που στις γειτονιές της Αθήνας, τον ένοιαζε να βγάζει όσα χρειαζόταν για να μπορούν αυτός και η οικογένειά του, να επιζούν. Αυτό το χάσμα γεφυρώθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και αυτή η ιστορία, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αλλά και όλη του η οικογένεια, ο μεγαλύτερος και συμπαίκτης του Θανάσης, οι μικρότεροι κι επίσης μπασκετμπολίστες Κώστας και Άλεξ, αλλά και η μητέρα τους, η Βερόνικα όπου πηγαίνουν, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, έρχονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα αγάπης. Το ήθος που εμπνέουν, η συμπεριφορά τους στα μικρά και στα μεγάλα, το ανεπιτήδευτο χαμόγελό τους που φωτίζει όχι μόνο το πρόσωπό τους, μα και την ψυχή τους, κάνουν τον συνομιλητή να θέλει απλώς να αναφωνήσει εγκάρδια «μπράβο»! Ένα «μπράβο» που πρώτα απευθύνεται στους ίδιους και μετά στα όσα έχουν πετύχει.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με το τρόπαιο του ΝΒΑ και του MVP (AP Images)

Ο Giannis στην κορυφή του NBA

 

Η σεζόν για τους Μιλγουόκι Μπακς, τη μόνη ομάδα που έχει παίξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο NBA – παρά τις προτάσεις και τις φήμες που τον ήθελαν να φεύγει το προηγούμενο καλοκαίρι – δεν είχε ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο. Οι τελικοί του πρωταθλήματος όμως φάνηκε πως ήταν μια άλλη υπόθεση και παρότι ένας τραυματισμός στο πόδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο πάγωσε προς στιγμήν το αίμα των Μπακς και των εκατομμυρίων οπαδών του ίδιου προσωπικά, τον ξεπέρασε ως εκ θαύματος σε χρόνο «dt» κι επέστρεψε στο παρκέ για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη. Πράγματι, χρειάστηκαν οι έξι από τους επτά τελικούς για να φτάσουν οι Μιλγουόκι Μπακς στη δεύτερη κατάκτηση πρωταθλήματος στην ιστορία τους – μετά από 50 χρόνια – και να κάμψουν την αντίσταση των Φοίνιξ Σανς.

Τα δέκα κορυφαία καρφώματα της σεζόν από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο:

Giannis Antetokounmpo’s Top 10 Dunks of the 2020-21 NBA Season

Για το αγωνιστικό κομμάτι του πρωταθλήματος μιλούν οι αριθμοί, οι νίκες, τα ρεκόρ και τα τρόπαια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όμως, εκείνο το βράδυ που έπεσαν πάνω του τα φώτα όλου του κόσμου και για όσο ακολουθεί από εκεί και πέρα, έλαμψε και πάλι με το εσωτερικό του φως και κέρδισε ακόμα περισσότερη αγάπη και θαυμασμό ανά την υφήλιο. Πρώτον, διότι ήταν ο αδιαμφησβήτητος ηγέτης αγωνιστικά – με 50 πόντους στον τελικό των τελικών, δεν χωρά συζήτηση περί αυτού, ενώ ο Γιάννης κέρδισε και τον τίτλο του MVP. Δεύτερον, διότι πανηγύρισε όπως πανηγύρισε: Με την οικογένειά του. Αναζήτησε αμέσως τη μητέρα του, τον μικρό του γιο και τη σύντροφό του Μαράια, που τότε ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδάκι τους. Έκλαψε στην αγκαλιά τους και κάθισε για λίγο μόνος του – και όλοι γνωρίζαμε πως σκεφτόταν τον πατέρα του, που υπεραγαπούσε και τον οποίο έχασε ξαφνικά, ενώ ξεκινούσε την πορεία του για την κατάκτηση των πάντων.

Το γλέντι που ακολούθησε ήταν επιπέδου NBA, όμως στα βιντεάκια που κυκλοφόρησαν μπορέσαμε να ακούσουμε και λίγα… ελληνικά – πέρα από τις ελληνικές σημαίες που μπορούσαμε να δούμε παντού, όλη την ώρα. O Giannis με τα δύο τρόπαια στην αγκαλιά – το πρωτάθλημα και αυτό του MVP – έκανε σαν μικρό παιδί, ζώντας και με το παραπάνω όλα αυτά που όταν ήταν πράγματι παιδί, δεν τολμούσε καν να ονειρευτεί.

Το τρόπαιο στην Αθήνα

Μαζί με τον Γιάννη, την ομάδα του Μιλγουόκι παίζει και ο αδερφός του ο Θανάσης, που είχε την ατυχία να πρέπει να βρίσκεται σε καραντίνα εκείνο το βράδυ του τελικού. Οι δυο τους όμως έφεραν τα τρόπαια που κέρδισαν στην Ελλάδα και μάλιστα σχεδίαζαν μια τεράστια φιέστα στα Σεπόλια, την παλιά τους γειτονιά, για να το γιορτάσουν. Εκείνες τις ημέρες όμως, η Ελλάδα δοκιμαζόταν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, γεγονός που δεν άφησε τους διάσημους Antetokounbros ασυγκίνητους: Αμέσως προσέφεραν δωρεάν δωμάτια φιλοξενίας για τους πυρόπληκτους ενώ στη συνέχεια δώρισαν τα μισά κέρδη του e-shop τους για την αποκατάσταση των ζημιών.


Μπορεί, λοιπόν, η φιέστα να μην έγινε, όμως οι Αντετοκούνμπο πήγαν με το κύπελλο του NBA στην Ακρόπολη, βγάζοντας μία από τις πιο έντονα σημειολογικές φωτογραφίες της χρονιάς: Μετανάστες από τη Νιγηρία, γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Ελλάδα, με το τρόπαιο του NBA, μπροστά στον Παρθενώνα! Αν αυτό δεν είναι παραμύθι, τότε τι μπορεί να είναι…

antetokounbros.jpg
Τρία αδέρφια Αντετοκούνμπο στην Ακρόπολη με τα τρόπαια του ΝΒΑ (Μιλγουόκι Μπακς)

Στον Λευκό Οίκο

Το περασμένο φθινόπωρο οι πρωταθλητές Μπακς επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο, όπου έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν – που στάθηκε ιδιαίτερα στον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο: «Γιάννη, έβαλες 50 πόντους στο Game 6. Πενήντα. Το χειρότερο είναι πως θυμάμαι και τα δύο πρωταθλήματα των Μπακς. Αυτό που το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι ότι βρίσκεσαι εδώ με τον αδελφό σου. Είναι παιδιά μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που πήγαν στην Ελλάδα. Αυτό είναι σπουδαίο. Ξέρω πως η μητέρα σου είναι τόσο περήφανη που σε κοιτάζει, όπως κι ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Νομίζω πως κερδίσατε σε διαγωνισμό γονιδίων», ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου για το καλωσόρισμα.

Ο Γιάννης, επιβεβαιώνοντας πως είναι από τους ανθρώπους που δεν ξεχνούν, «έφερε» τα Σεπόλια στον Λευκό Οίκο, κάνοντας όλους τους Έλληνες, μα πιο πολύ τους παλιούς του φίλους, διπλά περήφανους: «Είναι κάτι υπέροχο. Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Εκ μέρους των παικτών, του επιτελείου και του οργανισμού, είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτή την ευκαιρία. Ένα παιδί από τα Σεπόλια, την Αθήνα, που μεγάλωσε από Νιγηριανούς γονείς, που πάλευαν για να μας δώσουν τα πάντα. Η οικογένεια μου έκανε πολλές θυσίες για να είμαι εδώ, τους ευχαριστώ. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που είμαστε στον Λευκό Οίκο, να γνωρίσουμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Μέλλον χωρίς όρια

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνεχίζει να πετάει στα ουράνια. Εκτός από τη γέννηση του δεύτερου γιου του, το ιστορικό περιοδικό GQ, τον ανακήρυξε «Αθλητή της Χρονιάς», γράφοντας πως φέτος, το βασικό κριτήριο για την επιλογή όσων ξεχώρισαν «ήταν να εντοπιστούν οι προσωπικότητες που είχαν τη μεγαλύτερη και πιο ηρωική επιρροή μέσα στο 2021 και τελικά επιβραβεύθηκε η ‘γενναιότητα’».

«Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η γενναιότητα είναι το πιο σημαντικό και επίκαιρο πλεονέκτημα αυτής της εποχής και αποκαλούμε το 2021, ως το “Έτος των Γενναίων”. Ο Αντετοκούνμπο δεν θέλει να είναι το νέο πρόσωπο του NBA, αλλά πιθανότατα δεν μπορεί να το εμποδίσει να συμβεί ούτως ή άλλως – λόγω της εμπνευσμένης ιστορίας της ζωής του, της ασυναγώνιστης αποφασιστικότητας στον ανταγωνισμό, του προγενέστερου χαρίσματος και αυτής της εντυπωσιακής απόδοσης στα playoffs του ΝΒΑ. Το ότι δεν θέλει να γίνει το πρόσωπο του ΝΒΑ σημαίνει ότι ο Γιάννης συνήθως δεν κάνει πράγματα όπως εξώφυλλα περιοδικών, φωτογραφήσεις μόδας ή προσωπικές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους, οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε η εξαίρεση», αναφέρεται στο περιοδικό.

Αυτό που λείπει τώρα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, είναι μια καλή πορεία με την εθνική ομάδα: «Θέλω να κερδίσω κάτι με την Εθνική, μπορεί να μην είναι χρυσό μετάλλιο, μπορεί να είναι ασημένιο. Θέλω να είναι κάτι σπουδαίο με την Εθνική, μετά από αυτό μπορώ να αποσυρθώ. Εντάξει, πλάκα κάνω», είπε με το γνωστό του χιούμορ ο ίδιος λίγο μετά τον τίτλο του NBA, μιλώντας στην Cosmote TV.

Σύντομα, η ζωή του προορίζεται να γίνει ταινία από τη Disney, με τίτλο «Rise», ενώ ήδη έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία για την «αληθινή» του ιστορία. Οι ειδικοί επί του μπάσκετ συγκλίνουν πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που πρόσφατα έγινε 27 ετών και στο Μιλγουόκι διοργάνωσαν ελληνική βραδιά για να το γιορτάσουν, έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του, με περιθώριο να εξελίσσεται διαρκώς. Ο ίδιος υπόσχεται, όσο είναι καλά, να δουλεύει όσο πιο σκληρά μπορεί για να πετάξει ακόμα πιο μακριά, όπου τον βγάλει…

Δείτε το βίντεο του ΝΒΑ με την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο:

 

Ψηφιακή εξυπηρέτηση πολιτών από το Δημόσιο: Η ελληνική διοίκηση πραγματοποιεί βήματα μπροστά

Ψηφιακή εξυπηρέτηση πολιτών από το Δημόσιο: Η ελληνική διοίκηση πραγματοποιεί βήματα μπροστά

Η άυλη συνταγογράφηση που οδήγησε στον εμβολιασμό κατά της covid-19 – Ποιες δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να εξυπηρετήσουν ηλεκτρονικά σήμερα – Λιγότερη γραφειοκρατία και μηδενική ταλαιπωρία για τους πολίτες

Το… πλήρωμα του χρόνου για να ικανοποιηθεί ένα πάγιο και πάνδημο αίτημα των Ελλήνων πολιτών για λιγότερη γραφειοκρατία και αμεσότερη εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ικανοποιηθεί μέσα στο 2021. Πράγματι, φέτος η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις κρατικές υπηρεσίες άλλαξε εν πολλοίς, καθώς μια σειρά από τυπικές διαδικασίες γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς αναμονές και… «πήγαινε – έλα» από γραφείο σε γραφείο και από όροφο σε όροφο.

Από την αρχή της πανδημίας, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση και να περιορίσουν έτσι τις επισκέψεις τους στα ιατρεία. Πλέον ο γιατρός μπορεί να «γράφει φάρμακα» και εξετάσεις ηλεκτρονικά και οι πολίτες να εξυπηρετούνται με αυτόν τον τρόπο άμεσα και εύκολα. Μία ανάγκη, λοιπόν, επιτάχυνε τις εξελίξεις και ήταν η αρχή για τη συνέχεια σε μια σειρά ψηφιοποιήσεων που συνεχίζεται ακόμη. Ας μην ξεχνάμε, ότι χάρη στην άυλη συνταγογράφηση υλοποιήθηκε και πραγματοποιήθηκε με ευκολία και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες το τεράστιο έργο του εμβολιασμού του πληθυσμού, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπηρεσίες εύκολα και απλά μέσω του gov.gr

H ψηφιοποίηση του κράτους και η υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας ενέχει τις δράσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δηλαδή της ψηφιοποίησης του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης gov.gr οι πολίτες μέσα στο 2021 μπορούν να διεκπεραιώνουν περισσότερες από 530 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσα από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Μεταξύ αυτών είναι η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση, αλλά και τα παρακάτω πιστοποιητικά:

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Πιστοποιητικό γέννησης
  • Πιστοποιητικό ιθαγένειας

Η αρχή έγινε με τις υπηρεσίες Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης – δύο διαδικασίες που κάθε πολίτης έχει αντιμετωπίσει περισσότερες από μία φορές στη ζωή του. Πλέον μπορεί να το κάνει ανά πάσα ώρα και στιγμή, από την άνεση του σπιτιού του. Έτσι, ολοκληρώθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν πλήρως μέσω του gov.gr οι υπηρεσίες που άπτονται του γνησίου υπογραφής για πολίτες και επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από πολίτες και επιχειρήσεις μέσω των ΚΕΠ για μια πληθώρα διαδικασιών και αναγκών.

Διαθέσιμες μέσω του gov.gr και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας είναι πλέον και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ανανέωση άδειας οδήγησης και τη χορήγηση αντίγραφου άδειας κυκλοφορίας, επίσης δύο πολύ δημοφιλείς λειτουργίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα.

Οι υπηρεσίες παρουσιάζονται με βάση τα «γεγονότα ζωής» (γέννηση, ασφάλιση, σύσταση επιχείρησης κ.ά.), ενώ υπάρχει και λειτουργία αναζήτησης για γρήγορη εύρεση αποτελεσμάτων. Εναλλακτικά, υπάρχει και μια δευτερεύουσα ταξινόμηση των υπηρεσιών με βάση την οργανωτική δομή των φορέων που παρέχουν τις υπηρεσίες (υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, οργανισμοί, κ.ά.).

Είναι αλήθεια ότι το gov.gr εξελίσσεται συνεχώς και στην ολοκληρωμένη του μορφή θα αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει ό,τι χρειάζεται κάθε πολίτης για τις συναλλαγές του με το δημόσιο, ως το «ένα και μοναδικό» σημείο επαφής πολιτών και επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση.

Το support.gov.gr για την επικοινωνία πολιτών – υπηρεσιών

Παράλληλα, μέσα στο 2021, ξεκίνησε τη λειτουργία της και η ψηφιακή πλατφόρμα support.gov.gr, που είναι διαθέσιμη στους πολίτες για την επικοινωνία και την υποβολή ερωτημάτων και αιτημάτων σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών των φορέων. Ουσιαστικά, το support.gov.gr ενοποιεί τον τρόπο επικοινωνίας με τους κυβερνητικούς φορείς για τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται στο gov.gr. Δημιουργείται, έτσι, ένας ψηφιακός χώρος επικοινωνίας πολιτών και επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες, για την υποβολή ερωτημάτων, αιτημάτων και την λήψη απαντήσεων για τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών κάθε φορέα.

Αναλυτικά, οι πολίτες που επιθυμούν να υποβάλουν ερώτημα ή αίτημα εξυπηρέτησης σχετικά με την επιλεγμένη υπηρεσία που παρέχεται από το gov.gr, επιλέγουν το πεδίο «Επικοινωνία» στη σελίδα της ψηφιακής υπηρεσίας για την οποία ενδιαφέρονται. Αφού ταυτοποιηθούν με τους κωδικούς Taxisnet, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προσωποποιημένα αιτήματα εξυπηρέτησης ή ερωτήματα. Μετά την υποβολή, λαμβάνουν ως αποδεικτικό τον μοναδικό αριθμό εξυπηρέτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Στη συνέχεια, το gov.gr διαμοιράζει τα αιτήματα – ερωτήματα αυτόματα, στους φορείς και τις διοικητικές μονάδες που έχουν την ευθύνη απάντησης. Μετά την ολοκληρωμένη επεξεργασία του αιτήματος, η απάντηση της διοίκησης αναρτάται στη θυρίδα απαντήσεων του πολίτη. Για κάθε νέα απάντηση το gov.gr αποστέλλει ενημερωτικό email, ώστε ο πολίτης να μεταβεί στη θυρίδα απαντήσεων για να παραλάβει την απάντηση της αρμόδιας διοικητικής μονάδας.

Ήδη, υποστηρίζονται από το support.gov.gr 259 ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, καθώς επίσης και από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και την ΗΔΙΚΑ. Σταδιακά, όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες θα ενταχθούν στο support.gov.gr.

Η υπηρεσία σχεδιάστηκε και υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, είναι γεγονός πως επιταχύνθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι, μετά το πέρας της, να συνεχίσει να εξελίσσεται «παρασύροντας» το δυσκίνητο ελληνικό κράτος με τον εκσυγχρονισμό της.

Γιατί το 2021 είναι η χρονιά – σταθμός για τα ταξίδια «αναψυχής» του ανθρώπου στο διάστημα

Γιατί το 2021 είναι η χρονιά - σταθμός για τα ταξίδια «αναψυχής» του ανθρώπου στο διάστημα
Το σκάφος της Blue Origin απογειώνεται στις 20 Ιουλίου 2021 (AP Images)

Έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη ζήσαμε εντός του 2021. Μάλιστα, το αντικείμενο του ανταγωνισμού αυτού δεν ήταν – άμεσα – η επιπλέον μεγέθυνση των περιουσιών τους, αλλά κάτι πολύ… διαφορετικό: Ποιος θα ταξιδέψει πρώτος στο διάστημα! Με τις δικές του προϋποθέσεις παίζει το παιχνίδι και ένας ακόμα βαθύπλουτος της Γης και όλο αυτό αποκτά εξαιρετικό, πολυεπίπεδο ενδιαφέρον…

Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος, των αυτοκρατοριών Virgin και Amazon, αντίστοιχα, έβαλαν στόχο φέτος να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο διάστημα με τα διαστημικά σκάφη που οι ίδιοι – μέσω των εταιρειών τους, φυσικά – κατασκεύασαν. Πράγματι, και οι δύο κατόρθωσαν να μπουν στους πυραύλους τους και να ταξιδέψουν στα όρια του διαστήματος. Τα όρια αυτά όμως δεν είναι τόσο απλά όσο, ενδεχομένως, τα έχουμε στο μυαλό μας εμείς οι απλοί πολίτες, γεγονός που τους επιτρέπει να «πανηγυρίζουν», μετρημένα και οι δύο πως πέτυχαν τη σχετική πρωτιά.

Αυτός που παίζει με τους δικούς του κανόνες, δεν είναι άλλος από τον Έλον Μασκ, η εταιρεία SpaceX του οποίου πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι στο διάστημα, με επιβάτες τέσσερις βαθύπλουτους του κόσμου.

Μπράνσον και Μπέζος στο διάστημα

Την κούρσα ανταγωνισμού για το διάστημα ξεκίνησε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά, που ήθελαν το μεγάλο αφεντικό της Amazon να το πετυχαίνει πρώτος. Η διαστημική εταιρεία του Μπράνσον, με το όνομα Virgin Galactic, έκανε την έκπληξη και μόλις λίγες ημέρες πριν την απογείωση, «πρόλαβε τον Μπέζος στη στροφή» και ανακοίνωσε ημερομηνία αναχώρησης εννέα ημέρες νωρίτερα πριν την ήδη ανακοινωμένη δική του: Κυριακή 11 Ιουλίου για τον Μπράνσον, Τρίτη 20 Ιουλίου για τον Μπέζος – ακριβώς στην επέτειο των 52 χρόνων από την πρώτη προσελήνωση του ανθρώπου.

 

Το σκάφος Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον (AP Images)

Πράγματι ο Μπράνσον ταξίδεψε στην άκρη της γήινης ατμόσφαιρας, με ένα σκάφος που πολλοί παρομοίωσαν με «αεροπλάνο», που είναι ικανό να πετά σε ταχύτητες πιο γρήγορες από αυτές του ήχου και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. Πράγματι, εκτός από τον ίδιο, στο σκάφος επέβαιναν τετραμελές πλήρωμα και οι δύο πιλότοι που απαιτούνται για τον χειρισμό του, ενώ το ταξίδι διήρκεσε περίπου 90 λεπτά.

Αντίθετα, το σκάφος της Blue Origin, της εταιρείας του Μπέζος, που ονομαζόταν New Sephard, προς τιμήν του πρώτου Αμερικανού αστροναύτη που βρέθηκε στο διάστημα, Alan Sephard, χρειάστηκε μόλις 11 λεπτά από την απογείωση έως το υψόμετρο των 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και την προσγείωση! Πρόκειται για σκάφος τύπου ρουκέτας, με αποσπώμενη κάψουλα για τους επιβάτες και εκτός από τον Μπέζος, σε αυτό επέβαιναν τρεις αστροναύτες. Διαθέτει έξι μεγάλα παράθυρα, τα μεγαλύτερα που υπάρχουν σε επιβατηγό διαστημόπλοιο και είναι εξολοκλήρου τηλεχειριζόμενο από τη Γη.

Φαίνεται λοιπόν ότι το New Sephard μοιάζει περισσότερο με διαστημόπλοιο και φαίνεται πως το ταξίδι του καλύπτει περισσότερες προδιαγραφές. Αλλά, η ιστορία έγραψε πως πρώτος ο Μπράνσον έφτασε στα όρια της Γης – κι αυτό πλέον, δεν μπορεί να αλλάξει.

Το ταξίδι της SpaceX

Πολύ πιο ενδιαφέρον για το πώς θα είναι τα ταξίδια στο διάστημα στο μέλλον ήταν το φετινό επίτευγμα της SpaceΧ του Έλον Μασκ. Ο πύραυλος Falcon 9 απογειώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα και με επιβάτες τέσσερις «αρχάριους» πολίτες, πραγματοποίησε την πρώτη τουριστική, διαστημική αποστολή, χωρίς επαγγελματία αστροναύτη στο πλήρωμα. Περίπου 12 λεπτά μετά την εκτόξευση, η διαστημική κάψουλα Dragon αποκολλήθηκε επιτυχώς από τον πύραυλο Falcon 9, στέλνοντας τους τέσσερις τουρίστες μόνους στο διάστημα, στο πλαίσιο της αποστολής Inspiration4 («Έμπνευση4»). Εκεί έφτασαν σε ύψος τροχιάς 585 χιλιομέτρων, μακρύτερα και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και από το τηλεσκόπιο Χαμπλ, παρέμειναν για τρεις ημέρες και στη συνέχεια επέστρεψαν στη Γη με τη βοήθεια τεσσάρων γιγαντιαίων αλεξίπτωτων, που επιβράδυναν την ταχύτητα της κάψουλας ώστε να προσθαλασσωθεί με ασφάλεια. Πράγματι, η κάψουλα και οι τέσσερις αστροναύτες ανακτήθηκαν από τα πλοία της SpaceX, που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Επικεφαλής του ταξιδιού ήταν ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 για αυτό το ταξίδι. Είναι 38 ετών, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Shift4 Payments, ενώ το ποσό που κατέβαλε στη SpaceX γι’ αυτό το ταξίδι, δεν αποκαλύφθηκε. Ο ίδιος πρόσφερε τις τρεις άλλες θέσεις σε άγνωστους ερασιτέχνες: Η Χέιλι Άρσενο, 29 ετών, επέζησε από παιδιατρικό καρκίνο και σήμερα είναι βοηθός νοσηλεύτρια, ο Κρις Σεμπρόσκι, 42 ετών, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας και η Αφροαμερικανή Σάιαν Πρόκτορ, καθηγήτρια επιστημών της Γης, 51 ετών ήταν μαζί του, αυτές τις τρεις ημέρες στο διάστημα.

O δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 της SpaceX και επέλεξε τους συνεπιβάτες του

 

Μια ματιά στο μέλλον

Μπράνσον και Μπέζος δεν ήταν οι πρώτοι «απλοί πολίτες» που πήγαν στο διάστημα, ενώ ακόμα και η πρωτιά του Falcon 9 ήταν εντυπωσιακή, αλλά ήταν το τρίτο αντίστοιχο ταξίδι στο διάστημα. Αυτό που κάνει τα επιτεύγματα που καταγράφησαν εντός του 2021 να ξεχωρίζουν όμως είναι το γεγονός πως μας επέτρεψαν να έχουμε μια πιο καθαρή οπτική για όσα πρόκειται να συμβούν σε σχέση με τα ταξίδια στο διάστημα στο, όχι και τόσο μακρινό πια, μέλλον.

Τζάρεντ Άιζακμαν, Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος (AP Images)

Πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για «ιστορική καμπή στην εποχή του διαστήματος», καθώς ανεκπαίδευτοι πολίτες βρέθηκαν «εκτός πλανήτη». Αυτή τη στιγμή, η ιδέα του «μαζικού τουρισμού στο διάστημα» δεν προβλέπεται να συμβεί άμεσα, καθώς ο σχεδιασμός και η αποστολή μιας διαστημικής αποστολής κοστίζει υπέρογκα ποσά που φτάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι τεράστιες. Πρώτος στόχος είναι το κόστος αυτό να μειωθεί και να φτάσει περί τα 250.000 δολάρια, οπότε τα ταξίδια στο διάστημα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο προσιτά – πλέον ό,τι θεωρούσαμε «επιστημονική φαντασία» είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί!

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.