Εμβολιασμοί κατά της covid-19: Η προσπάθεια της ανθρωπότητας να ανακτήσει τη ζωή
Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού – Πώς διεξήχθη το τεράστιο εγχείρημα – Ο επόμενος στόχος για την Ευρώπη – Οι προβλέψεις για το 2022
Όταν στις αρχές του 2020 η πανδημία χτύπησε τη Γη, ξεκίνησε ταυτόχρονα μια τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας και μάλιστα εν είδει αγώνα δρόμου: Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο covid-19 θα μπορούσε να αποτρέψει τον θανάσιμο κίνδυνο για τον πληθυσμό και να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να συνεχίσει την πορεία της υπό «κανονικές συνθήκες». Πράγματι, πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε, στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, η 90χρονη Αγγλίδα Μάργκαρετ Κίναν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, τότε με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Η στιγμή εκείνη ονομάστηκε V-Day (Vaccination Day) και πράγματι πέρασε στην ιστορία, ενώ από τις αρχές του 2021, ο εμβολιασμός επεκτάθηκε στις χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου.
Η επιχείρηση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της covid-19 δεν είχε προηγούμενο, όπως αναγνώρισαν πολλοί. Σε ελάχιστο – σχετικά – χρόνο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε ολόκληρη την υφήλιο, άνθρωποι έσπευσαν να εμβολιαστούν και να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τον Δεκέμβριο του 2021, είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 3,4 δισ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι εμβολιασμοί στις χώρες του κόσμου
Οι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τη μαζική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της χώρας κατά της covid-19, αν και η Ρωσία και η Κίνα είχαν ήδη αρχίσει να εμβολιάζουν κάποιες ομάδες ανθρώπων. Αρχικά η Βρετανία χρησιμοποιούσε κυρίως το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης.
Στη συνέχεια πολλές πλούσιες χώρες άρχισαν επίσης να εμβολιάζουν τους πολίτες τους ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020: ΗΠΑ, Καναδάς και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 14 Δεκεμβρίου, Σαουδική Αραβία στις 17, Ισραήλ στις 19, οι χώρες της ΕΕ στις 27 Δεκεμβρίου. Το εμβόλιο που χρησιμοποιούνταν κυρίως ήταν αυτό με αγγελιαφόρο RNA, το γερμανοαμερικανικό Pfizer/BioNtech.
Ένα χρόνο αργότερα περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη (55%), δηλαδή περισσότεροι από 4,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19. Και τουλάχιστον το 44% είναι πλήρως ανοσοποιημένο (3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι), σύμφωνα με τον απολογισμό που έχει καταρτίσει το AFP βάσει των επίσημων στοιχείων που δίνουν οι χώρες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 8,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο κυκλοφορούν 20 διαφορετικά εμβόλια κατά της covid-19, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί τέσσερα από αυτά για τους πολίτες της: Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson και AstraZeneca. Πολύ χρησιμοποιούνται τα κινεζικά Sinopharm και Sinovac, όπως και το ρωσικό Sputnik V.
Οι φτωχές χώρες ουραγοί
Αν και ήδη από τον Ιούνιο του 2021 σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν λάβει εμβόλια κατά της covid-19, οι εκστρατείες ανοσοποίησης είναι πιο αργές στις φτωχές χώρες, όπου μάλιστα συχνά διακόπτονται, λόγω έλλειψης δόσεων.
Ο μηχανισμός COVAX, ο οποίος έχει στόχο να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid-19, έκανε τις πρώτες του παραδόσεις στα τέλη Φεβρουαρίου στη Γκάνα. Όμως, καθώς για τις προμήθειες εμβολίων είναι αναγκασμένος να ανταγωνίζεται με τις χώρες που είναι έτοιμες να πληρώσουν μεγάλο τίμημα για να αγοράσουν εμβόλια, ο COVAX έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να παραδώσει περίπου 600 εκατομμύρια δόσεις σε 144 χώρες ή περιοχές – πολύ μακριά από τον αρχικό στόχο των δύο δισεκατομμυρίων που είχε θέσει για το 2021.
Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, στις χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγηθεί μόλις εννέα δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκριτικά, ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 104 δόσεις ανά 200 ανθρώπους, ενώ το ποσοστό στις πλούσιες χώρες φτάνει τις 149 δόσεις. Η Αφρική είναι η ήπειρος όπου έχουν χορηγηθεί τα λιγότερα εμβόλια, με 18 δόσεις ανά 100 κατοίκους.
Η πρωτιά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Μεταξύ των 50 χωρών που έχουν ανοσοποιήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους οι 39 είναι χώρες με υψηλό εισόδημα, με πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εννέα στους δέκα κατοίκους έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. Ακολουθεί η Πορτογαλία (87%), η Σιγκαπούρη (86%), το Κατάρ (85%), η Χιλή και η Μάλτα (84%), η Κούβα (81%), η Νότια Κορέα και η Καμπότζη (80%). Αν και ξεκίνησαν πρώτες την εκστρατεία ανοσοποίησης, η Βρετανία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, 68%, 67% και 60% αντίστοιχα. Το Μπουρούντι και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, λιγότερο από 0,1%. Η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν εμβολιάσει καθόλου τους πολίτες τους.
Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, έως τις 12 Δεκεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 15.645.361 εμβολιασμοί. Συνολικά 7.265.640 πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον 1 δόση, πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 6.774.449 πολίτες, ενώ την αναμνηστική δόση είχαν κάνει 2.330.449 πολίτες.
Στόχος της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος δωρητής εμβολίων COVID-19 στον κόσμο, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μοιραστεί περισσότερες από 350 εκατομμύρια δόσεις για δωρεές σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η μεγάλη πλειοψηφία, περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις, έχουν μοιραστεί μέσω COVAX. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παραδώσει πάνω από 45 εκατομμύρια δόσεις μέσω διμερών δωρεών – για παράδειγμα στους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Έτσι, συνολικά, περίπου 350 εκατομμύρια δόσεις έχουν μοιραστεί από την Team Europe. Χρειάζονται όμως περισσότερα. Σε αυτό το σημείο, το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο».
Το περιβάλλον και η κλιματική κρίση στο προσκήνιο: Από τη Γλασκώβη για το μέλλον
Η πρώτη αναθεώρηση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα έλαβε χώρα φέτος – Τι αποφάσισαν οι ηγέτες του κόσμου για την πράσινη μετάβαση του πλανήτη – Πού βρίσκεται η Ελλάδα και πού η Ευρώπη
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως στην προσπάθεια αναστροφής των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στην οποία έχει συστρατευτεί η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Η αλήθεια είναι όμως πως το 2021 σηματοδότησε την επιστροφή των περιβαλλοντικών θεμάτων στην πρώτη θέση της ατζέντας των συζητήσεων, ενώ η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) που διεξήχθη τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη έλαβε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον.
Ακόμα και όσοι περίμεναν «κάτι παραπάνω», δεν μπορούν να δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς είναι πλέον σαφές πως για τον κόσμο ολόκληρο υπάρχει η ανάγκη στροφής σε περισσότερο φιλικές προς τον πλανήτη πρακτικές σε όλα τα επίπεδα. Το θέμα είναι πρωτίστως οικονομικό και ενεργειακό και πράγματι κατά καιρούς παρουσιάζονται αγκυλώσεις που φαίνεται πως «φρενάρουν» την παγκόσμια ορμή, όμως καταγράφεται πρόοδος σε πολλούς τομείς και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Οι αποφάσεις της Γλασκώβης
Οι περισσότερες από 200 χώρες του κόσμου που συμμετείχαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου κατέληξαν τελικά σε μία συμφωνία που έχει στόχο την επιτάχυνση της μάχης κατά της υπερθέρμανσης της Γης, αν και με αρκετή ασάφεια στο κείμενό της.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αναζητήθηκαν κοινά σημεία που αφορούν στην σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, ορυκτά καύσιμα αλλά και την χρηματοδότηση φτωχότερων κρατών. Στόχος είναι τα επόμενα 8 χρόνια να μειωθούν στο μισό οι ρύποι του φαινόμενου του θερμοκηπίου και επιπλέον έως το 2050 να έχουν μηδενιστεί οι ρύποι έως το 2050. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθούν τα χειρότερα από αυτά που επιφυλάσσει η κλιματική κρίση, σημειώνουν οι επιστήμονες.
Το μεγάλο αγκάθι στην τελική συμφωνία προήλθε από την Ινδία, που επέμεινε να αλλάξει τη διατύπωση στη συμφωνία σε «σταδιακή μείωση» αντί για «σταδιακή κατάργηση» της βρώμικης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
«Είναι καιρός να περάσουμε σε λειτουργία ‘επείγουσας ανάγκης’. Οι παρούσες δεσμεύσεις για μειώσεις εκπομπών δεν επιτρέπουν να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας ‘αρκετά κάτω’ από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και ακόμη κάτω από τον ‘ιδανικό’ στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου», ανέφερε μετά το πέρας τον εργασιών ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
Στο κείμενο, όμως, διατυπώνεται ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης πιο ξεκάθαρα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Για πρώτη φορά, βασικό ψήφισμα περιέχει μάλιστα ένα απόσπασμα για τη σταδιακή μείωση της χρήσης του άνθρακα. Με τη συμφωνία, δίδεται επίσης η υπόσχεση για περισσότερη οικονομική βοήθεια για τις φτωχές χώρες, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Συγκεκριμένα, αυτή η οικονομική βοήθεια πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2025, δηλαδή από 20 σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Για πρώτη φορά, γίνεται δεκτή η έκκληση των φτωχών χωρών να δημιουργηθεί ένα ταμείο για βοήθεια σε περίπτωση καταστροφών και απωλειών, μετά από ξηρασίες, καταιγίδες ή τυφώνες. Τα κράτη καλούνται να πληρώσουν χρήματα για αυτό, αλλά δεν δίνονται συγκεκριμένα ποσά, παρά μόνο «τεχνική υποστήριξη».
Οι αποφάσεις της έναρξης των εργασιών
Πριν φτάσουμε στο τελικό κείμενο και ήδη από την έναρξη των εργασιών της COP26, οι χώρες που συμμετείχαν συμφώνησαν στην αντιστροφή των αποψιλώσεων των δασών και στον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030. Επιπλέον, περισσότερες από 40 χώρες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να επενδύουν στον άνθρακα και σταδιακά να ανεξαρτητοποιηθούν από αυτόν. Ειδικά για το μεθάνιο, περισσότερες από 100 χώρες συμφώνησαν σε μείωση της χρήσης του και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αναφορά για αυτό στη συμφωνία. Δεν είναι δεσμευτική, όμως και πάλι αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί το θέμα των εκπομπών μεθανίου, που είναι πολύ πιο ισχυρές από αυτές του διοξειδίου του άνθρακα.
Η κλιματική ουδετερότητα στην Ευρώπη και η πράσινη μετάβαση της Ελλάδας
Από το 2019 εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (EU Green Deal), με μια σειρά διατάξεις που έχουν στόχο να καταστεί η ευρωπαϊκή οικονομία κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Η χώρα μας, ως κράτος μέλος της ΕΕ εφαρμόζει τις διατάξεις αυτές και μάλιστα, προχωρά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο διάστημα στην πλήρη απολιγνιτοποίησή της. Παράλληλα, προχωρούν μια σειρά από νομοσχέδια, όπως ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαβούλευση και ο οποίος αποτελεί τον οδηγό που θα έχει η Ελλάδα στο εξής για την πραγματοποίηση της πράσινης μετάβασης, βάσει των οδηγιών και των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως ήδη ο νόμος που παρείχε κίνητρα για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης είχε σημαντική ανταπόκριση από τους πολίτες, με τις ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων να τριπλασιάζονται στο 11μηνο του 2021, σε σχέση με το 2020.
Το 2021 ήταν η χρονιά που τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης συζητήθηκαν και πάλι ως προτεραιότητα, δίνοντας το έναυσμα για την εντατικοποίηση της προσπάθειας ενεργειακής μετάβασης της ανθρωπότητας σε μορφές φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020: Οι στιγμές που μας συγκίνησαν κι έμειναν στην ιστορία
Με καθυστέρηση μίας χρονιάς, λόγω πανδημίας, το Ολυμπιακό Ιδεώδες ανέτειλε ξανά – Η ιστορία της Simone Biles, οι άλτες που μοιράστηκαν το χρυσό μετάλλιο – Οι δρομείς που συγκρούστηκαν και αγκαλιάστηκαν – Η συγκίνηση του Θοδωρή Ιακωβίδη και η ψυχραιμία του Μίλτου Τεντόγλου
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι «το μεγαλύτερο γεγονός της τετραετίας» για τον αθλητισμό, είναι όμως και πολλά περισσότερα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μπορεί να έχουν χάσει τη «δύναμη» της αρχαιότητας περί ολυμπιακής εκεχειρίας και να μην σταματούν τους πολέμους, περνούν όμως πανανθρώπινα μηνύματα σε ολόκληρη την Υφήλιο, σε κάθε άκρη του κόσμου. Διότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα ταλέντα τους, αλλά και την προσωπικότητά τους, το ήθος τους και τις αδυναμίες τους ακόμα.
Ειδικά φέτος, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν υπό τη σκιά της πανδημίας, υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και μετά από αναβολή ενός χρόνου, το «Τόκιο 2020» απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα κι έκανε, πολλές φορές, την ανθρωπότητα να εξετάσει την κατάσταση «διαφορετικά». Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να πουν πως στο Τόκιο, η ευγενής άμιλλα επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους. Αν και ομολογουμένως σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας ξεχώρισαν ιστορίες άμιλλας, φέτος ήταν πιο έκδηλη από ποτέ η αίσθηση πως οι αθλητές που αγωνίζονταν ήταν όλοι «μαζί».
Η ιστορία της Simone Biles
Μία από τις πιο διάσημες αθλήτριες της Ενόργανης Γυμναστικής και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στην ιστορία του αθλήματος, μετά από δεκάδες μετάλλια που κρέμασε στον λαιμό της, «ξαφνικά» ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τους Αγώνες: Η Simone Biles έφερε στο προσκήνιο τα θέματα ψυχικής υγείας των αθλητών και δη των πρωταθλητών στην εποχή μας, που κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια, με αντίτιμο την αφόρητη – πολλές φορές – ψυχική πίεση να ανταπεξέλθουν σε όλους τους κανόνες και τους περιορισμούς με τον καλύτερο τρόπο. Μετά από μερικές μέτριες εμφανίσεις στους προκριματικούς των αγωνισμάτων της, η μικρόσωμη Αμερικανίδα, που πρωταγωνίστησε και τις αποκαλύψεις του κινήματος Me too στον χώρο της αμερικανικής γυμναστικής, ανακοίνωσε πως αποχωρεί. Το θέμα ήταν ότι ανακοίνωσε ξεκάθαρα πως ο λόγος αποχώρησής της ήταν η ψυχική της υγεία και η ανάγκη της να τη διαφυλάξει με τον καλύτερο τρόπο.
Ανέφερε μάλιστα ότι η περίπτωση της εξίσου διάσημης τενίστριας Naomi Osaka, που επίσης είχε αποχωρήσει από τα μεγάλα τουρνουά τένις της χρονιάς, την είχε εμπνεύσει να μην διστάσει και να προχωρήσει σε αυτό που ένιωθε σωστό για τον εαυτό της. Το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που ακολούθησε από τον κόσμο προς τη Biles ήταν η απόδειξη πως κοινό και αθλητές μοιράζονται τις ίδιες «αδυναμίες», καθώς στο τέλος της ημέρας, «είμαστε όλοι άνθρωποι».
Για την ιστορία, η Biles επέστρεψε στους Αγώνες λίγο πριν το φινάλε και κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στη δοκό ισορροπίας.
Το «εξ ημισίας» χρυσό μετάλλιο
Μπορεί ένα μετάλλιο να μοιραστεί στα δύο; Και μάλιστα, όταν πρόκειται για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, όνειρο ζωής για όποιον, όποτε και όπου ασχολήθηκε ποτέ με τον αθλητισμό; Οι δύο άλτες του ύψους στον τελικό του Τόκιο 2020, απέδειξαν πως ναι, μπορεί. Σε έναν τελικό που έκοψε την ανάσα των θεατών, καθώς οι δύο φιναλίστ πήγαιναν μαζί προς… δυσθεώρητα ύψη, η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε στο τέλος: Ο Έσα Μουτάζ Μπασίρ από το Κατάρ και ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι από την Ιταλία υπερέβησαν τα δύο μέτρα και 37 εκατοστά με την ίδια προσπάθεια και ήταν ισόπαλοι. Στο επόμενο ύψος, τα 2.39 μέτρα απέτυχαν και οι δύο και στις τρεις προσπάθειες που είχαν δικαίωμα. Οι κανονισμοί προβλέπουν αγώνα μπαράζ μεταξύ των δύο, ώστε να αναδειχθεί ένας νικητής.
Και τότε συνέβη η έκπληξη των Αγώνων: Στο βίντεο που μεταδόθηκε σε όλη την Υφήλιο, ακούγεται ο Καταριανός αθλητής να ρωτάει τους κριτές εάν γίνεται να πάρουν και οι δύο χρυσό μετάλλιο. Οι κριτές το επέτρεψαν, δύο άλτες συνομίλησαν face to face, έδωσαν τα χέρια και αγκαλιάστηκαν, συμφωνόντας να μην συνεχίσουν τον αγώνα και να… μοιραστούν το χρυσό, ανεβαίνοντας και οι δύο μαζί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου! Προηγουμένως, πανηγύρισαν και οι δύο μαζί, ξεσπώντας σε λυγμούς αγκαλιασμένοι με τους πάντες να τους αποθεώνουν!
Τα φαβορί που συγκρούστηκαν και αγκαλιάστηκαν για να συνεχίσουν μαζί
Η ευγενής άμιλλα κυριάρχησε και στα 800 μέτρα των ανδρών, όταν σε έναν από τους ημιτελικούς, δύο από τα φαβορί για τα μετάλλια είχαν μια άτυχη στιγμή. Σχεδόν στη μέση της κούρσας οι Nijel Amos και Isaiah jewett συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Οι δύο αθλητές βρέθηκαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός συναγωνισμού και να χάσουν επί τόπου το όνειρο του ολυμπιακού μεταλλίου. Αυτό που δεν έχασαν όμως ήταν την ανθρωπιά και το αθλητικό τους ήθος, καθώς επί τόπου βοήθησαν ο ένας τον άλλον και τερμάτισαν αγκαλιασμένοι, κερδίζοντας για πάντα των σεβασμό όλων.