Τρία πολύνεκρα ναυάγια μέσα σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα – Τα δρομολόγια του θανάτου για τους μετανάστες

Σε υγρό τάφο για δεκάδες μετανάστες έχει μετατραπεί το Αιγαίο. Πρόσφυγες και μετανάστες που πέφτουν θύματα κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης που δρουν στην Τουρκία, τα μέλη των οποίων τους τάζουν μια καλύτερη ζωή και τύχη σε ευρωπαϊκές χώρες έναντι αδράς χρηματικής αμοιβής, χάνουν τη ζωή τους.

Τρία ναυάγια με τραγικό απολογισμό την απώλεια 30 ανθρώπων έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, όταν σκάφος που μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Φολεγάνδρου με αποτέλεσμα τρία άτομα να πεθάνουν και 12 να διασωθούν.

Ο δεύτερος «χτύπησε» μία ημέρα μετά, στις 24 Δεκεμβρίου, όταν ιστιοφόρο προσάραξε κοντά στα Αντικύθηρα. Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα (εννέα άνδρες και δύο γυναίκες), ενώ πραγματοποιήθηκε ο απεγκλωβισμός 90 ατόμων (52 άνδρες, 11 γυναίκες και 27 παιδιά) από τη βραχονησίδα Πρασονήσι, βόρεια των Αντικυθήρων.

Το μέγεθος της τραγωδίας μεγαλώνει με το τρίτο ναυάγιο που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Πάρου, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 άτομα αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άτομα και ανάμεσά τους και ένα βρέφος.

Πάρος- ναυαγοί
Σε δομή φιλοξενίας της Πάρου οι 63 διασωθέντες μετανάστες

Σε δομή φιλοξενίας της Πάρου με μέριμνα του οικείου δήμου, φιλοξενούνται προσωρινά οι 63 διασωθέντες μετανάστες που περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του νησιού.

Κάποιοι από τους διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πάρου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Πάρος- ναυαγοί
Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο ιστιοφόρο που έχει ρυμουλκηθεί στη Νάουσα Πάρου επέβαιναν περίπου 80 άτομα. Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το τραγικό συμβάν συνεχίζονται από θαλάσσης και αέρος για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Πάρος- ναυαγοί

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το εν λόγω ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Τα δρομολόγια του θανάτου και η αλλαγή στη μεθοδολογία των διακινητών

Αλλαγή στη μεθοδολογία που ακολουθούν οι διακινητές παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα

. Η δια θαλάσσης διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία απευθείας την Ιταλία είναι ένα φαινόμενο που καταγράφεται με μεγάλη ένταση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία των ιταλικών Αρχών πάνω από 11.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταφέρει να φτάσουν στις ιταλικές ακτές απευθείας από την Τουρκία μέσα σε ιστιοπλοϊκά ή μηχανοκίνητα σκάφη που διασχίζουν το Αιγαίο.

Τέτοια περιστατικά έχει διαχειριστεί και το ελληνικό Λιμενικό με ευτυχέστερη κατάληξη από αυτά των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την ΕΡΤ1.

Για παράδειγμα υπήρχαν τέτοια συμβάντα τον Αύγουστο σε Μήλο και Κύθηρα, τον Σεπτέμβριο υπήρχε ακόμη ένα περιστατικό στη Φολέγανδρο, ενώ τον Οκτώβριο εντοπίστηκε φορτηγό πλοίο με περισσότερους από 300 μετανάστες νότια της Κρήτης.

Τα συνηθέστερα λιμάνια απόπλου των σκαφών αυτών που κατευθύνονται απευθείας στην Ιταλία είναι η Αλικαρνασσός, το Τσεσμέ και το λιμάνι του Αλή Αγά.

Το δρομολόγιο έχει ως εξής: Κινούνται δυτικά της Ικαρίας, ανατολικά της Νάξου, νότια της Φολεγάνδρου σε συνέχεια βόρεια της Κρήτης και νότια των Αντικυθήρων πριν βάλουν πλώρη για την Ιταλία.

Τα στελέχη του Λιμενικού είχαν κάνει κάποιες διπλωματικές κινήσεις για να ασκηθεί μια πίεση και να περιοριστεί ο αριθμός των δρομολογίων. Πριν από έναν χρόνο το Λιμενικό και το υπουργείο Ναυτιλίας είχε στείλει επιστολές στην Κομισιόν, τη Frontex και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό επισημαίνοντας την αλλαγή στον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων και τον κίνδυνο πρόκλησης ενός ναυαγίου.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Πηγή φωτό και βίντεο: parianostypos.gr 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.