Μαύρα Χριστούγεννα για τα νοικοκυριά – Ακρίβεια, ανεργία, κορονοϊός

Ένας στους τέσσερις Έλληνες θα κάνει γιορτές με δανεικά. Η ακρίβεια ήλθε για να μείνει και το νέο έτος. Επανέρχεται το φαινόμενο του καπνού από τα τζάκια. Συνάντηση Μητσοτάκη-Σκλαβενίτη. Ο Άδωνις και σε ρόλο αναλυτή της… διεθνούς οικονομίας

Ακρίβεια, ανεργία και κορονοϊός, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ για τους Έλληνες. Στην αγορά επικρατεί βαρύ κλίμα, ενώ άπαντες οι μαγαζάτορες παραπονούνται γιατί ο κόσμος δεν ψωνίζει, εξαιτίας οικονομικής στενότητας.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα συνεχίσει και το νέο έτος, οπότε αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις (!) που θα κουτσουρέψουν περαιτέρω το πενιχρό, πλέον, εισόδημα των Ελλήνων.

Η ανεργία συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, αν και η κυβέρνηση, αποκομμένη πλήρως από την κοινωνική πραγματικότητα και καθημερινότητα, ζει στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας, και «βλέπει» την ανεργία να μειώνεται.

Οι μισθοί βρίσκονται πλέον σε βαλκανικά επίπεδα, και οι συντάξεις ψαλιδίζονται ολοένα περισσότερο. Το «πρεκαριάτο» της ευκαιριακής εργασίας με πενιχρούς μισθούς και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, η περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και η κατάρρευση σημαντικών τμημάτων των μικρομεσαίων, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ανοίγει ολοένα περισσότερο η ψαλίδα ανάμεσα στους φτωχούς και τον πλούτο, ενώ οι Τράπεζες που πληρώνονται βαρύτατα από τους εξαθλιωμένους Έλληνες, λειτουργούν σαν σύγχρονοι μπαταχτσήδες και πλατφόρμες εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων και πολιτικών.

Σε αυτό το άσχημο ψυχολογικό κλίμα, έρχονται να προστεθούν και οι κυβερνητικές παλινωδίες στη διαχείριση του κορονοϊού, και οι εκατόμβες νεκρών από την πανδημία.

Ένας στους τέσσερις με δανεικά

Ενδεικτικά είναι ορισμένα από τα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου. Η εφημερίδα, Καθημερινή, χαρακτηριστικά γράφει:

«Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, Intrum , σε 24 χώρες στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τις συναλλακτικές συνήθειες των καταναλωτών (European Consumer Payment Report 2021), το 25% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι θα πληρώσει με πίστωση τα δώρα και τα τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 24 χωρών στις οποίες έχει διεξαχθεί η έρευνα, με το πρώτο, 26%, να συναντάται στην Ιρλανδία».

Νέες αυξήσεις

Η Εστία, επίσης, αφού αναφέρει ότι για το θέμα της ακρίβειας, έγινε «μυστικός δείπνος» Μητσοτάκη – Σκλαβενίτη, σημειώνει:

«Αυξήσεις ρεκόρ που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί νά φτάσουν έως κι το 40%, καθιστώντας ασήκωτο το καλάθι της νοικοκυράς, αναμένεται νά πραγματοποιηθούν από τον προσεχή Ιανουάριο σέ δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα. Ακόμα και επιχειρήσεις που είχαν συγκρατήσει τις τιμές τους, θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής τους για να απορροφήσουν την άνοδο του κοστολογίου τους».

Χάνουν ενάμιση μισθό

Επιπλέον, η Καθημερινή υπογραμμίζει ότι «τα νοικοκυριά χάνουν από τις ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών ποσό που αντιστοιχεί σε ενάμιση μέσο μισθό. Η μηνιαία επιβάρυνση για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται ότι φτάνει τα 151 ευρώ μηνιαίως ή 1.812 ευρώ ετησίως».

Μάλιστα, «η επιβάρυνση αυτή υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αυξήσεις που καταγράφονται και όχι αυτές που αναμένονται το επόμενο διάστημα και οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτιμήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Μόνο στην κατηγορία των ειδών σούπερ μάρκετ αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε 24 βασικές κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες θα περάσουν σταδιακά στις τιμές καταναλωτή έως τα μέσα Ιανουαρίου».

Σε… ταλάντωση ο Άδωνις

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι προοπτικές διαγράφονται δυσοίωνες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αντί να κάνει τη δουλειά του ως πολιτικός, προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες της οικονομικής – κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης, επιλέγει να εμφανίζεται σε ρόλο… αναλυτή της διεθνούς οικονομίας. Κάτι που, υπό τις παρούσες, δύσκολες συνθήκες για τα ελληνικά νοικοκυριά, μάλλον μοιάζει ως κοροϊδία.

Έτσι, χτες, μας «πληροφόρησε» ότι οι αυξήσεις είναι κάτι… φυσικό και επακόλουθο της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την καραντίνα. «Όταν σε μια αγορά χάνεται η ισορροπία της, μετά δεν μπορεί να γυρίσει το ελατήριο κατευθείαν στη θέση ισορροπίας. Θα κάνει μια ταλάντωση πάνω-κάτω. Τώρα είμαστε στην ταλάντωση», είπε.

Αν και είναι άγνωστο σε ποια φάση βρίσκεται τώρα η παγκόσμια οικονομία, και που θα καταλήξουν τα μεγάλα και σκληρά γεωπολιτικά παιχνίδια με τους ενεργειακούς πόρους, το μόνον βέβαιον είναι ότι σε τροχιά… ταλάντωσης βρίσκεται ο ίδιος ο υπουργός.

Καρτελοποίηση της αγοράς

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, «στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι εδώ και μια εβδομάδα αιχμηρή επιστολή προς την κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών ( BEUC), μέλος της οποίας είναι και η ελληνική ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η επιστολή περιλαμβάνει αιχμηρές αναφορές για τις τιμές στην Ελλάδα, το επίπεδο του ανταγωνισμού και τις υποχρεώσεις βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου για εποπτεία της αγοράς. Οι αιχμές για την καρτελοποίηση της αγοράς και την ανάγκη για ελέγχους έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καθησυχάζει, είτε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό, είτε ότι θα αντιμετωπιστεί με επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα.

Όμως, όπως καταγγέλλεται για πρώτη φορά με τέτοια έμφαση από ευρωπαϊκό φορέα, το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι δομικό, καθόλου παροδικό και αφορά την ίδια τη λειτουργία της αγοράς με στοιχειώδεις κανόνες εποπτείας και ελέγχου.

Το συμπέρασμα που διατυπώνουν -άμεσα και έμμεσα- οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών είναι ότι δεν ασκείται έλεγχος στην αγορά και δεν θεσμοθετείται πλαίσιο κανόνων προκειμένου οι Αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της αγοράς να είναι σε θέση να ασκήσουν το καθήκον τους, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε συμπεριφορές καρτέλ. Ευνουχισμένες θεσμικά (Επιτροπή Ανταγωνισμού) και φυλλορροούσες από στελέχη ( Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) παραμένουν θεατές των εξελίξεων, αντί να τις διαμορφώνουν με τις ελεγκτικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις τους».

Κάπνα από τζάκια

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, επανεμφανίζεται και το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξαιτίας των τζακιών. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες του ψύχους. Να σημειωθεί πως οι περισσότερες πολυκατοικίες στην Αθήνα, εδώ και αρκετά χρόνια, στην εποχή των μνημονίων, δεν βάζουν πετρέλαιο, ενώ πάρα πολλές δεν έχουν ούτε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Τα Νέα, «κόκκινο κτύπησαν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων, την Κυριακή, σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Οι ωριαίες τιμές ήταν από τέσσερις έως έξι φορές πάνω από το ημερήσιο όριο, ξεπέρασαν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ σε περιοχές της Βόρειας Αττικής εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 130 μικρογραμμάρια.

Την ίδια ώρα στον κεντρικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Θησείο, εξειδικευμένες μετρήσεις έδειξαν ότι ένα σημαντικό τμήμα τους 15%-20% αποτελείται από αιθάλη, δηλαδή κάπνα, επιβλαβή σωματίδια άνθρακα που προέρχονται από ατελείς καύσεις».

Σύμφωνα με επιστήμονες, «η καύση βιομάζας σε τζάκια και σόμπες στο κέντρο της Αθήνας ευθύνεται για το 30% των χειμερινών συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία, αφού η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις τους συνδέεται με την πρόωρη θνησιμότητα και την πρόκληση καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.