Ποιος πολιτικοποιεί την επιστήμη;

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για την αυξημένη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε να μην πολιτικοποιείται η επιστήμη. Ποιος είναι, όμως, αυτός που πολιτικοποιεί την επιστήμη σε τούτη τη χώρα; Και ποιος ντύνει με επιστημονικό μανδύα τον πολιτικό λόγο; Η αντιπολίτευση που επικαλείται την έρευνα του κ. Τσιόδρα για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση; Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία ξαναέβαλε τη στολή της πνευμονολόγου για να ασκήσει κριτική-εξπρές στην έρευνα των δύο καθηγητών; Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που ισχυρίστηκε προ καιρού ότι «αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών»; Ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ότι ευτυχώς που δεν επιτάξαμε ιδιωτικές ΜΕΘ γιατί θα είχαμε πετάξει τα εκατομμύρια των φορολογουμένων; Ή μήπως ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος προ καιρού αποφάνθηκε δημοσίως ότι είναι αδύνατον να επενδύσουμε «σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»;

Οι ερωτήσεις απαντώνται βέβαια από μόνες τους. Οι επιστήμονες των αρμόδιων κυβερνητικών επιτροπών πολιτικολογούν και τα κυβερνητικά στελέχη παριστάνουν τους επιστήμονες. Το αποτέλεσμα είναι οι κρίσιμες αποφάσεις να μη λαμβάνονται με οδηγό την επιστημονική αλήθεια. Αν προσθέσουμε σε αυτό το μίγμα τις επικοινωνιακές στοχεύσεις, τις ανίκητες πελατοκεντρικές λογικές και τη διαχρονική έλλειψη στρατηγικής, τότε δεν μπορεί να απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου καταρρίπτονται τα αρνητικά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Όποιος επιθυμεί πραγματικά να πάψει να ποδηγετείται η επιστήμη από την πολιτική ας στηρίξει τουλάχιστον το αίτημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της αποκαλούμενης επιτροπής λοιμωξιολόγων. Για να μάθουν οι πολίτες τι προτείνουν οι επιστήμονες και τι αποφασίζουν οι πολιτικοί. Και να κρίνουν αναλόγως.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.