Κακοκαιρία Carmel με χιόνια, καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους – Οι χάρτες και η ανάλυση της ΕΜΥ

Η κακοκαιρία Carmel θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, όπως προειδοποίησε σήμερα η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας.

Στην ανάλυση που δημοσιεύει η ΕΜΥ σημειώνεται πως βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται το πρωί του Σαββάτου, με κέντρο της περιοχή της Ρόδου κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου και βαθαίνει ως αποτέλεσμα της δυναμικής αστάθειας που επικρατεί στην μέση ατμόσφαιρα. Λόγω του ότι ο αναμενόμενος καιρός θα είναι σημαντικός, με μεγάλα ύψη βροχής, παρατεταμένες και ταυτόχρονα έντονες καταιγίδες, σφοδρούς άνεμους και σημαντικό ύψος κύματος, το Τμήμα Μετεωρολογίας της Κύπρου σε συνεννόηση με τους εταίρους του Group της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Ελλάδος και Ισραήλ στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών κακοκαιριών, αποφάσισε να δώσει στην κακοκαιρία το όνομα «Carmel» όπως είχε προαποφασιστεί από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET).

Για την Ελλάδα εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στο οποίο επισημαίνεται ότι ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σάββατο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Κακοκαιρία Carmel- Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης της 16ης Δεκεμβρίου 2021

Στον Ελληνικό χώρο κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου . Παράλληλα από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, ισχυρά φαινόμενα θα έχουμε στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και στην ανατολική Στερεά.

Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.Τέλος από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Η εξέλιξη του κύματος της κακοκαιρίας Carmen σε χάρτες

Στο παρακάτω tweet της EMY αποτυπώνεται η εξέλιξη όλου του κύματος της κακοκαιρίας. Ακολουθούν και δύο προγνωστικοί χάρτες 24ωρου υετού για τον Ελληνικό χώρο ο πρώτος αφορά το Σάββατο και ο επόμενος την Κυριακή.

Κακοκαιρία Carmel- Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης της 16ης Δεκεμβρίου 2021

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές θα εκδηλωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m). Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Στο παρακάτω tweet μπορείτε τις περιοχές των χιονοπτώσεων ανά 6ωρο

Με τα σημερινά δεδομένα το κύμα αυτής της κακοκαιρίας δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως σφοδρό, όμως αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Κακοκαιρία Carmel- Ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης της 16ης Δεκεμβρίου 2021

Ένα άλλο στοιχείο αυτής της επιδείνωσης θα είναι οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ, εντάσεις όμως αρκετά συνήθεις για χειμωνιάτικη κακοκαιρία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.