Μέχρι πότε παίρνει παράταση η Απογραφή 2021 – Τι θα γίνει με το πρόστιμο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή πληθυσμού για το 2021, ενώ όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, προβλέπεται πρόστιμο για όσους αρνηθούν να κάνουν την διαδικασία.

Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία της Απογραφής παίρνει παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Οι απογραφείς αφήνουν στις κατοικίες έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο, στον οποίο εμπεριέχεται ο «Μοναδικός Κωδικό Απογραφής». Οι απογραφείς φορούν ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία τους, ενώ φέρουν επάνω τους και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ .

Οι πολίτες με αυτό τον κωδικό αλλά και τους κωδικούς του taxisnet, μπορούν να μπουν στο gov.gr και να απογράψουν την κατοικία και τα μέλη που ζουν σε αυτή, ενώ όσοι δεν καταφέρουν να κάνουν μόνοι τους την διαδικασία, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους.

Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει ότι η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και ότι τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Την ίδια ώρα, για όσους αρνηθούν την διαδικασία, προβλέπεται πρόστιμο, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος είχε σημειώσει σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι για την ώρα, η υπηρεσία δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμο. «Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι» είχε τονίσει.

Βέβαια, μετά από όλα αυτά που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, δεν θα προκαλέσει εντύπωση, αν τελικά ανακοινωθεί ότι όσοι δεν έχουν απογραφεί, θα κληθούν να πληρώσουν «χαράτσι»…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.