Αλ. Μπουρλά: Τα καλά και τα κακά νέα για την Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Ωστόσο, σημείωσε ο ίδιος, φαίνεται πως μεταδίδεται ταχύτερα και συνεπώς ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση περισσότερων μεταλλάξεων στο μέλλον.

«Δεν πιστεύω πως είναι καλή είδηση το ότι έχουμε κάτι που μεταδίδεται γρήγορα», δήλωσε ο Αλ. Μπουρλά σε εκδήλωση της Wall Street Journal. «Το ότι μεταδίδεται γρήγορα σημαίνει ότι θα βρεθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και ότι μπορεί να εμφανιστεί μία ακόμη μετάλλαξη. Δεν το θέλουμε αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Ασαφής η εικόνα από τη Νότιο Αφρικη

Ο CEO της Pfizer σημείωσε ότι είναι δύσκολο να εξαγάγει κανείς ασφαλές συμπέρασμα μόνο από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί στην Νότιο Αφρική, καθώς μόλις το 5% του πληθυσμού στη χώρα ξεπερνά την ηλικία των 60 ετών, ενώ τα συμπτώματα στους νεότερους τείνουν γενικά να είναι πιο ήπια.

Ο ίδιος τόνισε, όμως, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Νοτίου Αφρικής φέρει τον ιό του AIDS και επομένως ενδέχεται να εμφανίσει σοβαρότερα συμπτώματα από την Covid.

Ο Αλ. Μπουρλά προέβλεψε όπως και πολλοί ακόμη επιστήμονες ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Όμικρον θα πολλαπλασιαστούν, φτάνοντας τα δεκάδες εκατομμύρια στς επόμενες εβδομάδες.

Αναμένει πως μέχρι το τέλος του έτους, θα γνωρίζουμε την κλινική εικόνα των ασθενών που φέρουν την μετάλλαξη Όμικρον.

Ασπίδες κατά της Όμικρον

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer, ο Μπουρλά επιβεβαίωσε ότι στην περίπτωση που χρειαστεί ανανέωση θα είναι έτοιμη μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, τόνισε, δεν είναι ακόμη σαφές εάν πράγματι χρειάζεται μετατροπή στο υφιστάμενο εμβόλιο. Χρειάζονται ακόμη μερικές εβδομάδες ερευνών.

Για το φάρμακο της Pfizer, Palovid, ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και την Όμικρον, αλλά και όποια άλλη μετάλλαξη έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.