Με ράντζα στους διαδρόμους θωράκισε το ΕΣΥ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ιδού η κατάσταση του ΕΣΥ για την οποία καυχήθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας» ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι έχει ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το υγειονομικό προσωπικό επαρκεί για την φροντίδα των ασθενών.

Με επικίνδυνη αυταρέσκεια, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα έχει όλα καλώς καμωμένα, τη στιγμή που στα νοσοκομεία της χώρας επικρατούν εικόνες εξαθλίωσης και ντροπής. Οι ασθενείς στοιβαγμένοι σε ράντζα, ακόμα και έξω από τις τουαλέτες, κάποιοι εκ των οποίων, ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Ασθενείς στους διαδρόμους με φιάλες οξυγόνου στο πάτωμα που στερούνται την απαραίτητη φροντίδα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να ανταπεξέλθει σε εξοντωτικές βάρδιες και εφιαλτικές εφημερίες.

Οι εικόνες λοιπόν που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, όχι μόνο αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ψεύδονται ανερυθρίαστα, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, τις οποίες επιμένουν να αρνούνται με εξοργιστικό τρόπο

«Aνείπωτη τραγωδία»

Ο Προέδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ, κάνει λόγο για «ανείπωτη τραγωδία». Όπως περιγράφει ο ίδιος, 100 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι πρόχειρα, εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους αναμένοντας να αδειάσει κάποιο κρεβάτι σε εντατική. Όπως τονίζει, οι ασθενείς κολλούν κορωνοϊό ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, καθώς τα ύποπτα κρούσματα, τοποθετούνται μαζί με τους υπόλοιπους που δεν νοσούν:

«Ο ένας κολλάει τον άλλον. Όταν βγει το μοριακό τεστ αρνητικό μεταφέρονται σε γενικές κλινικές περιμένοντας να βγουν τα τεστ μπορεί ο αρνητικός ασθενής να κολλήσει από τον θετικό. Έτσι μεταφέρει τον ιό σε κλινικές άλλων παθήσεων. Και μετά αναρωτιούνται για τη νοσοκομειακή διασπορά. Τώρα δεν μιλάνε γιατί δεν έχουν τα εξιλαστήρια θύματα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να τους επικαλεστούν» υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος δίνει ενδεικτικά παραδείγματα από νοσοκομεία της χώρας, όπως το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης στο οποίο 9 πολίτες είναι διασωληνωμένοι στις κλινικές, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης η ΜΕΘ των 28 κλινών είναι γεμάτη και 13 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Στο Παπαγεωργίου 19 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι πρόχειρα.

ΠΟΕΔΗΝ: «Η ανθρώπινη ζωή για τον κ. Σκέρτσο είναι πολυτέλεια»

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση το καλοκαίρι υποστήριξε ότι  «ξεμπερδέψαμε» με τον κορωνοϊό και αντί να ενισχύσει το Σύστημα Πρωτοβάθμιας και Νοσοκομειακής Περίθαλψης το απογύμνωσε. Προσηλωμένοι στο στόχο της ιδιωτικοποίησης των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Υγειονομικών Μονάδων» σημειώνει και διερωτάται: «Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που είναι άκρως απαραίτητη στην αναχαίτιση των περιστατικών κορωνοϊού στην κοινότητα για να μην φορτώνουν τα νοσοκομεία με τέτοιες δραστικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων;».

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ στρέφεται κατά του Άκη Σκέρτσου σημειώνοντας ότι για εκείνονς προέχει η ιδιωτικοποίηση του συστήματος και η περιστολή των Δημόσιων δαπανών για την Υγεία: «Σήμερα που δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, πολλοί χάνουν τη ζωή τους, έρχεται με δηλώσεις του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο πιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού ότι η ανάπτυξη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρα μας είναι πολυτέλεια. Η ανθρώπινη ζωή για τον κ. Σκέρτσο είναι πολυτέλεια. Προέχει η ιδιωτικοποίηση του συστήματος και η περιστολή των Δημόσιων δαπανών για την Υγεία».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ: «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να διαθέτει 3.000 κλίνες ΜΕΘ με βάση τα διεθνή στάνταρ. Μετά βίας εάν προσθέσει κανείς τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ και άλλες που αναπτύχθηκαν χωρίς πιστοποίηση είναι 950. Σήμερα λειτουργούν 635 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού από 973 του περασμένου χειμώνα συνυπολογίζοντας τις αυτοσχέδιες και προσωρινές ΜΕΘ με υποτυπώδη εξοπλισμό και με ανειδίκευτο προσωπικό. Δυστυχώς με τις 7.000 αναστολές εργασίας που δεν αναπληρώθηκαν και τις 2000 περίπου συνταξιοδοτήσεις χωρίς να γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, το σύστημα ξεπέρασε τα όριά του με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ καθημερινά. Με επιλογή ασθενών για ΜΕΘ».

Προσθέτει μάλιστα, ότι η κυβέρνηση εδώ και 27 μήνες δεν έχει προκηρύξει ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού, ενώ μετά τον διωγμό του ανεμβολίαστου προσωπικού, οι υγειονομικοί «έχουν γίνει λάστιχο μπαλώνοντας τις μεγάλες τρύπες του συστήματος, με συνεχείς μετακινήσεις, με ελάχιστα repo, με περικοπή των κανονικών αδειών» ενώ όπως σημειώνει  «λιποθυμούν εν ώρα εργασίας λόγω της εξάντλησης φορώντας επί 8 ώρες τη στολές υψηλής προστασίας» και «περισσότερο στοχοποιήθηκαν παρά αναγνωρίζεται η προσφορά τους από την πολιτεία».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.