Τζανάκης: Αν δεν είχαμε το εμβόλιο, θα είχαμε πάνω από 300 νεκρούς καθημερινά

Ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν δεν είχαμε το εμβόλιο και η κοινωνία ήταν ανοιχτή, θα είχαμε πάνω από 300 νεκρούς καθημερινά.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ τόνισε μεταξύ άλλων:

“Φαίνεται μία τάση σταθεροποίησης, μια μειωμένη αυξητική τάση στα κρούσματα. Πάει να οριζοντιωθεί η καμπύλη το αργότερο μέχρι τις 5-10 Δεκεμβρίου, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να περιμένουμε άλλες δύο εβδομάδες για να έχουμε την σταθεροποίηση και οριζοντίωση σε θανάτους και διασωληνωμένους. Πρόκειται για ένα καλό και μεσαίο σενάριο που επεξεργάζονται τα μοντέλα στην Κρήτη και έχει πολύ καλές πιθανότητες να υλοποιηθεί ένα από τα δύο. Αν δεν είχαμε το εμβόλιο και είχαμε ανοιχτή την κοινωνία, θα είχαμε πάνω από 300 νεκρούς καθημερινά”.

Σχετικά με τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι αυτό συμβαίνει είτε επειδή απομακρύνονται 5- 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους, είτε γιατί είναι άνω των 80 ετών και έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Είναι ελάχιστοι οι θάνατοι σε μικρότερες ηλικίες, τόνισε.

Πάντως η ηλικιακή ομάδα που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας είναι οι άνω των 60 ετών, γιατί από αυτή τη δεξαμενή προέρχονται οι θάνατοι πάνω από 95% και πάνω από των διασωληνώσεων. Γι αυτό και αν είχαν εμβολιαστεί πλήρως οι θάνατοι ημερησίως θα ήταν 3-4 και οι νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ λιγότερες από 100.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.