Δυσαρέσκεια στην ιεραρχία για την υποχρεωτικότητα στα τεστ για την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες

Θα υπάρξουν κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο και στις Εκκλησίες, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η ανακοίνωση των νέων τιμωρητικών μέτρων ότι η είσοδος των πιστών στις εκκλησίες θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικό rapid test και τον έλεγχο θα αναλάβουν οι άνθρωποι που εργάζονται στους ναούς, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην ιεραρχία.

Το βασικό σημείο της διαφωνίας, όπως μεταφέρουν πηγές από τους κόλπους της ιεραρχίας, είναι το θέμα της υποχρεωτικότητας, παρότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Αρχιεπισκοπή και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι Μητροπολίτες που, σύμφωνα με το Open, αναφέρουν ότι δύο είναι τα σημεία του προβληματισμού:

  1. Είναι πρακτικά ανέφικτο το να γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης και των αρνητικών τεστ στις εκκλησίες από τους επιτρόπους.
  2. Η Εκκλησία πνευματικά δεν είναι δυνατόν να διαχωρίσει τους πιστούς, το ποιοι θα μπορούν να εισέλθουν και ποιοι όχι. Και στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει κάποιο από τα χαρτιά, υπάρχει ερωτηματικό για το ποια θα είναι η αντίδραση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις αρχές Δεκεμβρίου, εκτός και αν υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Οικονόμου: Κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο στις Εκκλησίες

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε πως οι πιστοί (οι ανεμβολίαστοι) θα μπαίνουν στις εκκλησίες μόνο με rapid test και αν στους ελέγχους διαπιστωθεί ότι δεν έχουν τη σχετική επίσημη βεβαίωση, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Όσο για την αιτιολόγηση της κυβερνητικής απόφασης, ο κ.Οικονόμου είπε:

«Στις εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι ηλικιών που είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί κι έχει περάσει το διάστημα που έχουν ανοσία είτε είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο είπαμε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι. Είπαμε λοιπόν ότι θα απαιτείται το τεστ μετά και την υπόδειξη της Ιεράς Συνόδου και οι επίτροποι της εκκλησίας θα είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν αυτή τη διαδικασία και δειγματοληπτικά τα όργανα της Πολιτείας θα κάνουν κι εκεί ελέγχους. Οι πιστοί οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να πειθαρχήσουν».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.