Πολυτεχνείο: Στην αμερικανική πρεσβεία η μεγάλη πορεία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, τιμούν και φέτος την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 48 ετών από την εξέγερση των φοιτητών, που οδήγησε στην πτώση της Χούντας, κορυφώνονται αυτή την ώρα με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η Αθήνα θυμίζει “φρούριο” καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, απ’ όπου και θα περάσει η μεγάλη πορεία.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:30. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Κλαυθμώνος και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, όπου έγιναν οι προσυγκεντρώσεις του κύριου όγκου των διαδηλωτών.

Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία στην Αθήνα

Η μαζική και δυναμική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 17:00. Τα συνθήματα “48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή”, “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” και “Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία” κυριαρχούν στη φετινή μαζική πορεία.

Λίγο μετά τις 18:15, η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, όπου έχουν παραταχθεί κλούβες της αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Πολυτεχνείο αστυνομία

Πολυτεχνείο πορεία

 

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ ακολουθεί το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ.

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετέχουν επίσης στην κινητοποίηση.

Εκτιμήσεις από την πλευρά της αστυνομίας, αναφέρουν ότι στην πορεία συμμετέχουν περίπου 15.000 άνθρωποι.

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

 

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

 

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

Πολυτεχνείο πορεία

Νωρίτερα, έγινε η πορεία του μπλοκ της ΠΑΣΠ, με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η εν λόγω πορεία προπορεύτηκε χρονικά της κεντρικής πορείας των μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, συνδικάτων, εκπροσώπων κομμάτων και φορέων.

“Αδέλφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε”, “Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία” και “Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα-Λαμπράκη μας οδηγεί”, ήταν τα κυριότερα συνθήματα που ακούστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Όταν η αντιπροσωπεία των φοιτητών έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οι συμμετέχοντες απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

Πολυτεχνείο σημαία

Πολυτεχνείο σημαία

Λόγω των κινητοποιήσεων θα τίθενται σε ισχύ έκτακτες έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο πριν τις 16:30 άνοιξε για τα οχήματα η οδός Πατησίων. Αντίθετα, κλειστή είναι η Β. Σοφίας από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο πορεία

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της αστυνομίας, έχει κλείσει από τις 15:00 ο σταθμός του μετρό “Μέγαρο Μουσικής”, ενώ στις 16:30 θα κλείσουν και οι σταθμοί “Σύνταγμα” και “Ευαγγελισμός”. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και σε δρομολόγια των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΛΑΣ.

Στην πορεία Τσίπρας, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης

Στην μαζική πορεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμμετέχουν και πολιτικοί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, διαδηλώνουν μαζί με δεκάδες χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών στους δρόμους της πρωτεύουσας.

“Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωση που έκανε, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος.

“Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά”, σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού”.

“Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: “Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο”.

Πολυτεχνείο Αλέξης Τσίπρας

“Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ΄73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ΄74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετέχει στην πορεία για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Πολυτεχνείο Δημήτρης Κουτσούμπας

Πολυτεχνείο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στην πορεία συμμετέχει και ο γγ του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

“Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία – Δημόσια και δωρεάν υγεία”, γράφει το πλακάτ που κρατάει ο κ. Βαρουφάκης.

Πολυτχνείο Γιάνης Βαρουφάκης Πολυτεχνείο Γιάνης Βαρουφάκης

Στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμμετέχουν, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και η πρώην γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Πολυτεχνείο Κατρίνης

Πολυτεχνείο Αλέκα Παπαρήγα

Με την κιθάρα του στην πορεία ο Γερμανός μουσικός και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη

Μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετέχουν στις φετινές κινητοποιήσεις, βρίσκεται και ο Χένινγκ Τσίρoγκ, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας και συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη από το Τίμπιγκεν.

Πολυτεχνείο Γερμανός διευθυντή χορωδίας

Ο Χένινγκ Τσίρογκ, έπαιξε μουσική με την κιθάρα του, τιμώντας με τον δικό του τρόπο τους αγωνιστές και τα θύματα του Πολυτεχνείου.

Ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, είχε παραστεί στην τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, παίζοντας μελωδίες του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και παγκόσμιου Έλληνα. Με την κιθάρα του, είχε δώσει τον ρυθμό και είχε τραγουδήσει με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης για το τελευταίο “αντίο” στον Μίκη Θεοδωράκη.

Στις κινητοποιήσεις και η Ολλανδή δημοσιογράφος

Στις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας για την συμπλήρωση 48 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμμετέχει και η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίνγκενμποργκ Μπέουχελ.

Φορώντας το χαρακτηριστικό κόκκινο καπέλο της, η Ολλανδή δημοσιογράφος βρέθηκε στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), στο οποίο συμμετέχουν και δεκάδες μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Η Ίνγκενμποργκ Μπέουχελ ανακοίνωσε σε συνέντευξή της πως αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Πολυτεχνείο Ολλανδή δημοσιογράφος

«Φρούριο» η Αθήνα με 6.000 αστυνομικούς

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας στην Αθήνα, λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Πολυτεχνείο

Παράλληλα, ενισχύεται η φύλαξη Πανεπιστημίων και άλλων κυβερνητικών κτιρίων για τυχόν καταδρομικές επιθέσεις ή και καταλήψεις.

Αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία και στα Εξάρχεια. Ελικόπτερα και drone της Αστυνομίας θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ οι αστυνομικοί έχουν εντολές να προχωρούν και σε προληπτικούς ελέγχους.

Πολυτεχνείο

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.