Ακριβότερο το αέριο στην Ελλάδα από Βουλγαρία και Τουρκία

Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές έχουν ακόμα σε μεγάλo ποσοστό πετρελαϊκές συμβάσεις φυσικού αερίου!

Του Χάρη Φλουδόπουλου απο το capital.gr

Σημαντική απόσταση χωρίζει το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα μας σε σχέση με τις γειτονικές αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα οι καταναλωτές φυσικού αερίου βρίσκονται να πληρώνουν διπλάσια τιμή σε σχέση με τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση με την Τουρκία, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική αγορά.

Ειδικότερα η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου Νοεμβρίου με βάση το TTF είναι στα ~90€/MWh ενώ οι ρυθμιστικές χρεώσεις φυσικού αερίου για μια μικρή βιομηχανία δεν ξεπερνούν τα ~10€/MWh. Η μέση τιμή του TTF front month για το 2021 προβλέπεται λίγο λιγότερο από τα 40€/ΜWh ενώ η μέση τιμή του 2020 δεν ξεπέρασε τα 10€/MWh.

Την ίδια στιγμή η BOTAS σύμφωνα με δημοσιεύματα από το Platts ανακοίνωσε για τον Νοέμβριο αυξήσεις με την τελική τιμή προμήθειας να διαμορφώνεται στα 28€/MWh. Αυτό αποτυπώνεται και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες κυμαίνονται στα 60€/MWh .

Η Βουλγαρία από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε μειώσεις στο φυσικό αέριο στα 47,5€/MWh (93,19 BGN), σε σύγκριση με την τιμή του Οκτωβρίου στα 48 €/MWh (94,54 BGN).

Που οφείλονται οι διαφορές;

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η μεγάλη αυτή απόσταση οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές έχουν ακόμα σε μεγάλo ποσοστό πετρελαϊκές συμβάσεις φυσικού αερίου ενώ η Τουρκία δεν έχει και CO2. Ταυτόχρονα η ελληνική αγορά φυσικού αερίου δεν έχει ρευστότητα και λόγω των εγγενών αδυναμιών της (περιορισμένη διαθεσιμότητα ισχύος στις διασυνδέσεις) δεν έχει τη δυνατότητα προμήθειας spot ποσοτήτων με φυσική παράδοση.

Ανεξαρτήτως λόγων, είναι σαφές ότι στην Ελλάδα οι καταναλωτές μεταξύ των οποίων και οι μεγάλοι βιομηχανικοί, έρχονται αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, γεγονός που επηρεάζει το κόστος παραγωγής αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.