Δυνατή Ελλάδα

Στο τραπέζι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού – Συζητήσεις για… τέταρτη δόση

Μισόλογα και αβεβαιότητα από τον Θεμιστοκλέους

Το παράδειγμα της Γαλλίας φαίνεται ότι είναι έτοιμη να ακολουθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις συζητήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν την τρίτη ή «αναμνηστική» δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Το αφήγημα της κυβέρνησης για το «τελευταίο μίλι» έχει ήδη καταρρεύσει, όπως και οι υποσχέσεις στους εμβολιασμένους ότι θα πάρουν πίσω τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ρίχνει τις ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας, στους… ανεμβολίαστους, ενώ την ίδια στιγμή επιτίθεται στους επιχειρηματίες της εστίασης που διαμαρτύρονται για τα σκληρά μέτρα. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται να ανακοινώσει το καθολικό «μπλόκο» σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεώνοντάς τους να μπαίνουν και στα σούπερ μάρκετ με αρνητικό rapid test.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου, με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, να αφήνει «ανοιχτό παράθυρο» για την ακύρωση των πιστοποιητικών όσων δεν έχουν εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό, εφόσον δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η συζήτηση για λήξη του πιστοποιητικού έχει ανοίξει και σε επιστημονικό σκέλος και σε διοικητικό σκέλος, τονίζοντας το παράδειγμα της Γαλλίας η οποία ανακοίνωσε την λήξη του πιστοποιητικού στους πολίτες άνω των 65 ετών. «Γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ΕΕ, αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση μπορεί κι η χώρα μας να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση» δήλωσε. Πριν από μερικές μέρες, ο ίδιος είχε αναφερθεί στο θέμα, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής, «το πιστοποιητικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει, για έναν χρόνο και κατόπιν θα επανεξεταστεί».

Μισόλογα για την τέταρτη δόση

Επιπλέον, ο Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε με όχι και τόσο ξεκάθαρο ύφος για την… τέταρτη δόση, υποστηρίζοντας ότι με τα έως τώρα δεδομένα, «μάλλον δεν θα χρειαστεί». Ο ίδιος βέβαια δεν εμφανίστηκε σίγουρος, ωστόσο επικαλέστηκε τα έως τώρα

«Μάλλον δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση», ξεκαθάρισε ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η τρίτη δόση αρκεί για την απόκτηση ικανοποιητικής ανοσίας: «Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά λογικά μέχρι στιγμής μάλλον δε θα χρειαστεί τέταρτη» είπε με αβεβαιότητα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για την αύξηση των εμβολιασμών, μετά τα αυστηρά μέτρα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και παραδέχτηκε μάλιστα ότι το κίνητρο των πολιτών που εμβολιάζονται τώρα είναι η ανακοίνωση των ασφυκτικών μέτρων. Κοινώς παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες για τα οφέλη τους εμβολιασμού, αλλά τους ανάγκασε μέσω των σκληρών περιορισμών…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.