Γνωρίστε τον 90χρονο Έλληνα Μαραθωνοδρόμο

Ο Μαραθωνοδρόμος Στέλιος Πρασσάς, σε ηλικία 90 ετών, θα είναι πιθανότατα ο γηραιότερος αθλητής που θα συμμετάσχει στον επερχόμενο Μαραθώνιο της Αθήνας.

Ο Πρασσάς, που υπερηφανεύεται ότι διατηρεί όχι μόνο τη φυσική κατάσταση ενός εφήβου, αλλά και το πνεύμα ενός που γεννήθηκε το 1931.

Με πληροφορίες απο το arxaia-ellinika.blogspot.com

Ο απίστευτος αθλητής έχει κερδίσει οκτώ πανελλήνια βραβεία και σχεδιάζει να δοκιμάσει τις ικανότητές του στον Μαραθώνιο της Αθήνας, που θα διεξαχθεί στις 13 και 14 Νοεμβρίου.

Είναι πιθανότατα ο γηραιότερος από τους 30.000 δρομείς που θα συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο, ο οποίος ακολουθεί την ίδια διαδρομή που ακολούθησε ο Φειδιππίδης όταν έτρεξε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων.

Σε μια ιστορική στιγμή που τον έκανε τον πιο αξιοσέβαστο δρομέα στην ιστορία, ο στρατιωτικός αγγελιαφόρος έτρεξε από το πεδίο της μάχης στον Μαραθώνα, βορειοανατολικά της ελληνικής πρωτεύουσας, στην Αθήνα, και στη συνέχεια κατέρρευσε και πέθανε. Στάλθηκε να μεταφέρει το επείγον μήνυμα ότι οι Έλληνες είχαν νικήσει τους Πέρσες το 490 π.Χ.

Ο Πρασσάς, μιλώντας με το Marathon Greece, σκέφτηκε να ακολουθήσει αυτή την εμβληματική διαδρομή και να τερματίσει τον Μαραθώνιο μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, δηλώνοντας:

«Η πιο συγκινητική στιγμή είναι πάντα όταν τελειώνω τον Μαραθώνιο. Είναι μια απερίγραπτη στιγμή! Μου αρέσει όταν μπαίνω στο γήπεδο, πάνω απ’ όλα όταν μπαίνω σε αυτό της Ελλάδας, το Παναθηναϊκό Στάδιο».

«Είναι ένας ναός, όλοι οι αθλητές πρέπει να γονατίσουν εκεί. Δεν υπάρχουν γήπεδα με τέτοιου είδους μάρμαρο στον κόσμο. Σε άλλες χώρες τρέχουμε σε ουρανοξύστες και πολυκατοικίες», σημείωσε ο 90χρονος Έλληνας μαραθωνοδρόμος.

Ο 90χρονος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος Στέλιος Πρασσάς λατρεύει τη ζωή

Ο Πρασσάς έχει μια ολιστική φιλοσοφία για την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Όσον αφορά τη διατροφή του, τρώει κυρίως όσπρια και λαχανικά και πολύ λίγο κρέας.

Ήταν πάντα δραστήριος άνθρωπος και δεν έχει ασκηθεί ποτέ με προπονητή, μάλλον ακούει «τι μου λέει το σώμα μου και η καρδιά μου. Το σώμα μου μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι στο γήπεδο και να τρέχω οκτώ έως 10 χλμ. (πέντε έως έξι μίλια) κάθε μέρα στα 90».

«Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει αυτό που κάνει γιατί το αγαπά πολύ», τόνισε ο αθλητής.

«Τη στιγμή που πηγαίνω στο γήπεδο για να γυμναστώ, νιώθω μεγάλη αγάπη που γεμίζει την καρδιά μου. Νιώθω τόση ευτυχία όταν βρίσκομαι μέσα στο γήπεδο», συνέχισε.

Ο Πρασσάς, ο οποίος έχει ένα κατάστημα στην αθηναϊκή γειτονιά του Βύρωνα και είναι ο αρχηγός της οικογένειάς του, άρχισε να τρέχει ως ενήλικας αφού ένας φίλος του ζήτησε να έρθει μαζί του για τρέξιμο.

«Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω. Ξεκίνησα να τρέχω μαραθώνιους στα 59 μου», δήλωσε ο Πρασσάς. Ο έρωτάς του με το τρέξιμο δεν έχει καεί ποτέ.

Ωστόσο, η αγάπη του για τη γυναίκα του είναι ακόμα πιο δυνατή. «Η αγάπη της γυναίκας μου είναι απερίγραπτη. Είναι ηρωίδα της Ελλάδας».

Ο αθλητής δεν σκέφτεται το τέλος της ζωής του, αλλά προτιμά να απολαμβάνει κάθε μέρα που βρίσκεται σε αυτή τη Γη.

«Ποτέ δεν φοβήθηκα τον θάνατο, δεν τον σκέφτηκα ποτέ και δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου».

«Θέλω όλοι οι νέοι να είναι ευτυχισμένοι και να απολαμβάνουν τη ζωή τους γιατί κανείς δεν θα μείνει εδώ για πάντα», τόνισε ο Πρασσάς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.