Κομισιόν: Χωρίς ημερομηνία λήξης το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το αν η τρίτη δόση θα επηρεάσει την περίοδο ισχύος του πιστοποιητικού

Τέλος στις φήμες περί ύπαρξης ημερομηνίας λήξης για το Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού κατά της Covid-19 έβαλε σήμερα η Κομισιόν, τονίζοντας πως «ο κανονισμός του και η σύσταση για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, παρά μόνο για τα τεστ και για την ανάρρωση από τον κορωνοϊό».

Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρίστιαν Βίγκαν, ερωτηθείς αν στην Ε.Ε. βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο ανανέωσης του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση. «Υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή επικαιροποίηση της σύστασης για την ελευθερία των μετακινήσεων και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων τίθενται διάφορα ερωτήματα, όπως η περίοδος ισχύος του πιστοποιητικού ή τί θα γίνει με την τρίτη δόση. Ωστόσο, είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Ο στόχος μας είναι πάντα να υπάρχει συντονισμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση στην Ε.Ε. και σαφείς κανόνες για τους πολίτες», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Πάντως, ένας άλλος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ερίκ Μαμέρ, υπενθύμισε ότι ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό αφορά μόνο τα ταξίδια και τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της Ε.Ε. και, θεωρητικά, ισχύει ως την 1η Ιουλίου 2022 (12 μήνες από την επίσημη έναρξη εφαρμογής του στην Ε.Ε.), με τη δυνατότητα παράτασης, αν κριθεί αναγκαίο. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του πιστοποιητικού σε δραστηριότητες εντός της κάθε χώρας και την περίοδο ισχύος του, είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους να αποφασίσει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.