Αναβαθμίζεται η έρευνα για τον 34χρονο τζιχαντιστή – Κατονόμασε πρόσωπα που εμπλέκονται σε ομάδες του ISIS

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του 34χρονου Ιρακινού, ο οποίος συνελήφθη στη χώρα μας πριν από ένα μήνα, κατηγορούμενος για συμμετοχή στον ISIS. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η έρευνα αναβαθμίζεται και η ανάκριση ανατίθεται σε ειδικό εφέτη ανακριτή, που ορίστηκε από την Ολομέλεια Εφετών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δικογραφία σε βάρος του κατηγορούμενου τζιχαντιστή, που μέχρι τώρα χειριζόταν από την 21η τακτική ανακρίτρια, ανατίθεται πλέον στην εφέτη Ιωάννα Στρατσιάνη προς την οποία θα υποβληθεί άμεσα από την συνάδελφο της πρωτοδίκη, όλο το υλικό.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η αναβάθμιση της έρευνας κρίθηκε απαραίτητη, καθώς ο 34χρονος κατά την εξέλιξη της έρευνας φαίνεται πως κατονόμασε πρόσωπα που πιθανόν εμπλέκονται σε ομάδες-βραχίονες του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα ελέγχεται, εάν τα κατονομαζόμενα πρόσωπα βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Έπειτα απ’ αυτές τις εξελίξεις, υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών, η οποία ζήτησε την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών επικαλούμενη την σοβαρότητα της υπόθεσης και της εξαιρετικής φύσης της που αφορούν ακόμη και λόγους εθνικής ασφάλειας, για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή για την διενέργεια της έρευνας. Το Σώμα έκρινε βάσιμες τις αιτιάσεις της Εισαγγελίας Εφετών και όρισε την κ. Στρατσιάνη για τη διενέργεια της έρευνας.

Η σύλληψη του 34χρονου τζιχαντιστή στην Αθήνα

Ο 34χρονος Ιρακινός συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου, έπειτα από πληροφορίες που έφθασαν στις διωκτικές αρχές από ξένες υπηρεσίες, ότι  είχε εμπλοκή με την ισλαμιστική οργάνωση.

Όπως είχε ανακοινώσει τότε η Αστυνομία, η σύλληψη έγινε «κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που παρασχέθηκαν από αλλοδαπές συνεργαζόμενες υπηρεσίες και σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των ελληνικών αρχών αναφέρουν πως ο κατηγορούμενος για τουλάχιστον έναν χρόνο, το διάστημα 2014-2015 είχε αναπτύξει δραστηριότητα με ομάδες του ISIS. Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται σε βίντεο, που φαίνεται να έχει ληφθεί σε περιοχή της Συρίας, να εξυμνεί την δράση της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης κρατώντας ένα αυτόματο πυροβόλο όπλο. Το επίμαχο υλικό είχε αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι της αμερικανικής εφημερίδας New York Times το 2014.

Πληροφορίες από τις αρχές, επισημαίνουν ότι ο Ιρακινός φαίνεται πως ζούσε στην Ελλάδα με την οικογένεια του τα τελευταία τρία χρόνια και είχε υποβάλει δυο φορές αίτημα για παροχή ασύλου, τα οποία είχαν απορριφθεί. Έπειτα από προσφυγή του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά των αποφάσεων, όπου διεκδικεί άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους, ο 34χρονος παρέμενε στην Ελλάδα αναμένοντας την απόφαση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.