“Βόμβα” Σγουρίδη: Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μην έρθει στη βουλή, μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να καθυστερήσει να έρθει προς κύρωση στη Βουλή άφησε μέσω της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο ΘΕΜΑ ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σγουρίδης, «από τη μακρά θητεία μου μπορεί μια συμφωνία να έχει υπογραφεί αλλά να έρθει στη Βουλή σε χρόνο που δεν μπορεί να υπολογίσεις. Υπάρχουν πολλές φορές συμφωνίες που κράτη για τον α’ ή β’ λόγο δεν θέλουν να επικυρώσουν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η συμφωνία για να έχει ισχύ πρέπει να επικυρωθεί σε δύο κοινοβούλια. Γιατί όταν εισαχθεί στο κοινοβούλιο οι ΑΝΕΛ τότε αποχωρούν από τους κυβερνητικούς θώκους και παράλληλα την κυβερνητική πλειοψηφία. Το πότε θα εισαχθεί, έχει δρόμο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο, ο κ. Σγουρίδης απάντησε: « δεν ξέρω τι γεγονότα μπορεί να συμβούν. Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα τα οποία να είναι απρόβλεπτα και να αναγκάσουν αυτή η Συμφωνία να μην έρθει ποτέ στο ελληνικό κοινοβούλιο και αυτό δεν έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή».

Στην ερώτηση, δε, «τι θα μπορούσε να συμβεί;» ο κ. Σγουρίδης απάντησε «ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι αλλά όλα μπορούν να συμβούν» για να προσθέσει άμεσα ότι «κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».

Κατά τον κ. Σγουρίδη, «κανονικώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τον Μάρτιο-Μάιο υπολογίζω ότι μπορεί να έρθει η Συμφωνία και θα χρειαστεί μια επεξεργασία. Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία κυρωθεί στο σκοπιανό κοινοβούλιο τότε αυτομάτως θα εισαχθεί προς έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «καθυστέρηση μπορεί να είναι και 2 μήνες και 1 μήνας στο χρόνο από τη στιγμή που κυρώνεται στο σκοπιανό κοινοβούλιο να εισαχθεί σε εύλογο χρόνο στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Στην ερώτηση ποιοι υπουργοί των ΑΝΕΛ θα παραιτηθούν όταν εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών προς επικύρωση στη Βουλή ο Παναγιώτης Σγουρίδης είπε ότι « θεωρούμε ότι τότε ολοκληρώνεται αυτό που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Θα παραιτηθούν όλοι διότι αυτό έχει συζητηθεί και έχει ανακοινωθεί δημοσίως από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο».

Ερωτηθείς μάλιστα, με συγκεκριμένα ονόματα υπουργών ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι «φυσικά» θα παραιτηθούν όλοι. «Δεν θα υπάρξουν ΑΝΕΛ στα υπουργείο», τόνισε.

Επανέλαβε, δε, ότι «ο κ. Κουίκ βάσει των διακηρύξεων των ΑΝΕΛ έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος» καθώς «οι κομματικές διαδικασίες ακολουθούνται» και οι ΑΝΕΛ «δεν ψηφίζουμε καμία πρόταση (σ.σ. μομφής) της ΝΔ».

Όσον αφορά, τέλος, για το αν θα υπάρξουν διαγραφές ο κ. Σγουρίδης είπε ότι «η διαδικασία των διαγραφών είναι τελείως ανεξάρτητη, η επιτροπή δεοντολογίας προχωράει ανεξάρτητα. Ούτε ο πρόεδρος δεν μπορεί να πει φύγε εσύ».

Πηγή: ΘΕΜΑ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.