Η εντυπωσιακή δοκιμαστική παρέλαση της Στρατονομίας για την 28η Οκτωβρίου

Οι Στρατονόμοι στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν εντυπωσιακή δοκιμαστική παρέλαση εν όψει της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι εικόνες που εξασφάλισε το enikos.gr δείχνουν αν μη τι άλλο ότι οι Στρατονόμοι κάνουν σχολαστικές προετοιμασίες, ώστε να παρουσιάσουν την άψογη εικόνα του σχηματισμού τους ενώπιον όλων όσοι βρεθούν στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Το έμβλημα της Στρατονομίας είναι μία περικεφαλαία, που εκφράζει τη σωματική ρώμη και ανδρεία των ανδρών της Στρατονομίας, ξίφος που συμβολίζει την ισχύ και αποφασιστικότητα κατά την επιβολή της τάξης και ζυγός, που συμβολίζει τη δικαιοσύνη.

Η ανάγκη ίδρυσης της Στρατονομίας στην νεότερη ιστορία εμφανίστηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα, με σκοπό τον έλεγχο της πειθαρχίας των στρατιωτικών τμημάτων και την βεβαίωση της τηρήσεως των διαταγών της εκάστοτε Διοίκησης.

Η παρουσία έγινε πιο έντονη μετά την κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ανασύσταση του Ελληνικού Στρατού, που επέστρεφε από την εκστρατεία στην Μέση Ανατολή.

Οι ακρότητες που έλαβαν δράση ανάμεσα σε τακτικά αλλά και άτακτα ελληνικά τμήματα έχουν καταγραφεί στην μνήμη των Ελλήνων κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1946-1949). Έτσι, το 1945 δημιουργήθηκε αρχικά η «Διεύθυνσις Πειθαρχίας και Τάξεως Αθηνών-Πειραιώς».

Παρά την ύπαρξή της στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, μόλις το 1951 με τον νόμο 7746/51 έγινε επίσημα όργανο της Διοικήσεως με συγκεκριμένη αποστολή και αρμοδιότητες, η οποία μετονομάστηκε σε Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ) και έγινε μόνιμο και επίσημο όργανο της Διοίκησης με συγκεκριμένη αποστολή και αρμοδιότητες.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ η ΕΣΑ μετονομάσθηκε σε Στρατονομία με το Νόμο 276/76, όπως ονομάζεται μέχρι σήμερα.

Σήμερα, ο εκάστοτε διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατονομίας του ΓΕΣ είναι συνταγματάρχης. Ωστόσο παλαιότερα υπήρξαν και διευθυντές με τον βαθμό του ταξίαρχου, ενώ ο μακροβιότερος διευθυντής Αθανάσιος Κουτσοδημητρόπουλος (1983 – 1989) είχε τον βαθμό του υποστράτηγου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.