Ιβερμεκτίνη: Τι απαντά ο Δημήτρης Γάκης στους ισχυρισμούς του Μητσοτάκη περί φαρμάκου για αγελάδες

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης παρενέβη σε όσα ακούστηκαν χθες στο κοινοβούλιο αναφορικά με την Ιβερμεκτίνη για την οποία ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι είναι Κτηνιατρικό φάρμακο για αγελάδες και μοσχάρια.
Ο κύριος Δημήτρης Γάκης εξέφρασε την διαφωνία του, αναρτώντας δύο μηνύματα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, στα οποία γράφει:
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:
ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΟΤΙ Η ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙΩΝ…
#Τι άλλο θα ακούσουν τα αυτιά μου και θα δουν τα μάτια μου σε αυτήν την εποχή του παραλογισμού…
#Το εκστόμισε ο Πρωθυπουργός αυτής της ταλαίπωρης χώρας το πρωί στην συζήτηση στο κοινοβούλιο, αναφερόμενος σε παλιότερη αναφορά του π. Αν Υπουργού Υγείας ! Το είχε διαλαλήσει , πριν λίγες ημέρες, ο Υπ. Ανάπτυξης…
Ιβερμεκτίνη , κύριοι, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιπαρασιτικό φάρμακο των ΑΝΘΡΩΠΩΝ. (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ivermectin)
#Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της φθειριάσεως, της ψώρας, της ογκοκερκιάσεως, της λεμφικής φιλαριάσεως (ελεφαντίαση), της στρογγυλοειδιάσεως, της τριχουριάσεως κ.α. σοβαρών ή και θανατηφόρων παρασιτικών νόσων.
#Ανακαλύφθηκε το 1975 και εισήχθη στην ιατρική το 1981. Ο William Campbell and Satoshi Ōmura τιμήθηκαν για αυτήν την ανακάλυψη το 2015 με το βραβείο Nobel Prize in Physiology or Medicine . Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την σημασία της.
#Αποτελεί ένα από τα απαραίτητα φάρμακα , για κάθε χώρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ (World Health Organization’s List of Essential Medicines).
#Φυσικά, όπως πολλά άλλα φάρμακα του ανθρώπου, χρησιμοποιείται και στην κτηνιατρική
#Όσον αφορά το ζήτημα που ανέκυψε στις ΗΠΑ, το οποίο παρερμηνεύτηκε, λόγω της εμμονικής μη έγκρισης διενέργειας μελέτης , από τον FDA, για την χρησιμότητα της στην θεραπεία/ πρόληψη της Covid-19, δεν μπορούσαν να το προμηθευτούν οι πολίτες που το ήθελαν , και στράφηκαν προς τα κτηνιατρικά σκευάσματα, που όμως έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα !
#Αυτό δεν σημαίνει ότι, ένα πολύτιμο φάρμακο, που έχει σώσει εκατομμύρια ζωές, πρέπει να δυσφημείται και να χλευάζεται στον ναό της Δημοκρατίας…
#Είναι ντροπή και για τους γιατρούς βουλευτές της ΝΔ που παρίσταντο …χειροκροτώντας!
#Μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε τους συμβούλους σας κε Πρωθυπουργέ, με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ. Πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί…
Υ.Γ. Συστήσετε στους λογογράφους σας να μην κοιτάζονται στον καθρέφτη όταν γράφουν τον λόγο σας…
Ο Δημήτρης Γάκης λίγο αργότερα συμπλήρωσε την παρέμβαση του γράφοντας:
ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ #ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ…
#Θα επαναλάβω, με αυστηρότητα, ότι ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
#Δεν είναι αποδεκτό , στην σημερινή εποχή της #ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, να μιλούμε για χορηγήσεις φαρμάκων ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ.
ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗ είναι ένα ΠΟΛΥΤΙΜΟ φάρμακο για τις εγκεκριμένες ενδείξεις της, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Covid-19.
#Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται εκτός ενδείξεων, εκτός εάν αυτό γίνει με βάση ερευνητικό πρωτόκολλο και έγγραφη συγκατάθεση του λήπτου, ο οποίος πρέπει να είναι υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.
#Αυτό επαναλαμβάνω και για την Ιβερμεκτίνη, για την οποία διεξάγονται διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα για την χρήση της στην Covid-19 και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου έχουμε τα αποτελέσματα τους.
#Όπως είμαι αυστηρός με τις απαράδεκτες ανακρίβειες που ακούστηκαν στην Βουλή, έτσι οφείλω να είμαι ακόμη πιο αυστηρός όταν πρόκειται για χρήση του φαρμάκου εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων.
#Ας μην επιστρέψουμε στην εποχή του «νερού του Καματερού»…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.