Τι γίνεται αν περάσεις με το αυτοκίνητο μέσα από πολύ νερό;

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» έχει πλημμυρίσει τους δρόμους, δυσχεραίνοντας σημαντικά την κυκλοφορία –  Δείτε τι μπορεί να συμβεί και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα προβλήματα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη χώρα μας, προκαλώντας χάος στους δρόμους. Το οδικό δίκτυο έχει μετατραπεί σε ποτάμι, δυσχεραίνοντας σημαντικά την κυκλοφορία και αναγκάζοντας τους οδηγούς να «βυθίζουν» τα αυτοκίνητά τους μέσα στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες πολλές περιοχές ανά τον κόσμο, λόγω της αδυναμίας υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων.  Από την άλλη, πολλοί οδηγοί δείχνουν να μην αποθαρρύνονται από τους πλημμυρισμένους δρόμους. Σχετική έρευνα δείχνει πως το 74% των οδηγών θα ρίσκαραν να τους διασχίσουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Και όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι Bengredes στο Youtube, υπάρχει μια περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που το ποσοστό των ατρόμητων οδηγών ανέρχεται σε 100%

Οδηγοί στο βόρειο Νοτινχαμσάιρ επιχειρούν να περάσουν μέσα από μεγάλου βάθους λιμνάζοντα νερά. Ορισμένες προσπάθειες κάποιων βαν και SUV αποδεικνύονται επιτυχημένες,  αλλά κάποιες άλλες δεν καρποφορούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια άσπρη BMW Σειρά 3 σε έκδοση station wagon – στην αρχή του βίντεο –  που «βάλτωσε» και κατά συνέπεια έπρεπε να ρυμουλκηθεί από μια Mercedes X-Class.

Τι πρέπει να κάνουμε

Οφείλουμε να γνωρίζουμε το βάθος βύθισης του οχήματός μας,  δεδομένου ότι αυτό έχει οριστεί βάσει της θέσης των ευάλωτων συστημάτων (π.χ. φίλτρο αέρα και πολλαπλασιαστές).

Κινούμαστε με μέγιστη ταχύτητα 5 χλμ./ώρα ώστε να αποτρέψουμε την είσοδο του νερού στο μοτέρ και να αποφύγουμε βλάβες των ηλεκτρικών εξαρτημάτων.

Έχουμε στο νου ότι, λόγω των κυματισμών που προκαλούνται από τα επερχόμενα οχήματα, η στάθμη του νερού μπορεί να ξεπεράσει το δάπεδο του αυτοκινήτου.

Εφόσον σβήσει ο κινητήρας ενώ βρισκόμαστε μέσα σε νερά δεν επιχειρούμε να τον θέσουμε ξανά σε λειτουργία. Σε αυτή την περίπτωση το όχημα καλό θα ήταν να ρυμουλκηθεί.

Το νερό και η λάσπη μπορεί να υγράνουν τις επενδύσεις τριβής (θερμουί) με αποτέλεσμα η λειτουργία πέδησης να επενεργεί με καθυστέρηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.