Τι κρύβεται πίσω από τις μεγάλες καριέρες των «γαλάζιων» γόνων

Ούτε ένας χρόνος δεν συμπληρώθηκε από το σκανδαλώδες ξεπούλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners και η μεγάλη κόρη του πρωθυπουργού, Σοφία Μητσοτάκη, προσλήφθηκε σε αυτό ώστε να εργαστεί ως investors relation manager στα γραφεία του στο Λονδίνο. Η Σοφία Μητσοτάκη η οποία βεβαίως προσλήφθηκε νόμιμα στον επενδυτικό κολοσσό, νωρίτερα εργαζόταν όπως η ίδια δηλώνει στο προφίλ της στο linkedin, στη γνωστή Goldman Sachs. Το γεγονός θα ήταν ίσως τυχαίο, αν δεν ήταν κι εκείνη ένα από τα πολλά παιδιά πολιτικών που έχουν εργαστεί και χτίσει το βιογραφικό τους στη συγκεκριμένη εταιρία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνος που αναλαμβάνει τρόπον τινά να χτίζει τα βιογραφικά των πολιτικών γόνων της χώρας, είναι ο επικεφαλής της Goldman Sachs στη Νότια Ευρώπη Χάρης Ηλιάδης. Ο Ηλιάδης είναι πρόσωπο ιδιαίτερα οικείο στον πρωθυπουργού, και όπως φαίνεται από τότε που η ΝΔ ανέλαβε στην εξουσία, παίρνει όλες τις επενδυτικές δουλειές της κυβέρνησης για λογαριασμό της Goldman. Ο Ηλιάδης, εκτός των άλλων, ήταν και σύμβουλος της κυβέρνησης, της Εθνικής Τράπεζας στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, των περισσότερων τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, της ΑΜΚ της Πειραιώς, της ΑΜΚ της Alpha Bank, της ΔΕΗ στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, της ΑΜΚ της ΔΕΗ.

Ο άνθρωπος πίσω από τα μεγάλα βιογραφικά

Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, ο Ηλιάδης είναι εκείνος που είχε φροντίσει το 2006 για την πρόσληψη στη Glodman Sachs του υιού Αλογοσκούφη, Σπύρου, ενώ φέρεται να είχε μεσολαβήσει ώστε το 2012 ο Παύλος Αλιβιζάτος, γιος του πρώην υφυπουργού Τουρισμού της ΝΔ Πέτρου Αλιβιαζάτου, να αναλάβει μέσω εταιρίας του την επικοινωνιακή εκπροσώπηση της Goldman Sachs στην Ελλάδα. Λέγεται ότι είναι ο ίδιος που φρόντισε και για την πρόσληψη της Σοφίας Μητσοτάκη στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό το 2018.

Η Σοφία Μητσοτάκη αποχώρησε σύμφωνα με το βιογραφικό της από τη Goldman Sachs τον Ιούνιο του 2021 και πρόσφατα προσλήφθηκε στη CVC Capital Partners. Η πρόσληψη της Σοφίας Μητσοτάκη, γνωστοποιήθηκε από τον σύλλογο υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», ο οποίος διερωτάται σκωπτικά σε σχετική ανακοίνωσή του «πόσο ηθικά είναι άραγε όλα στον χώρο των business».

«Η CVC Capital Partners προσέλαβε σαν investors relation manager την κόρη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Σοφία, στα γραφεία της στο Λονδίνο. Νόμιμο ναι, ηθικό και δεοντολογικό όμως;» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση των εργαζομένων και συνεχίζει: «το να επενδύει στη χώρα μας ένα hedge fund που αγόρασε κοψοχρονιά την Εταιρία μας και να προσλαμβάνει την κόρη του πρωθυπουργού που, μέσω του Τ.Χ.Σ., έδωσε την έγκριση για το ξεπούλημα της Εταιρίας μας, πόσο ηθικό και δεοντολογικό είναι; Πόσο ηθικά είναι άραγε όλα στον χώρο των business…».

Η σκανδαλώδης πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Φυσικά οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής αναφέρονται στην πώληση της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρίας στο αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής συνιστά, όπως έχει γράψει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο το Documento, σκάνδαλο αφού έγινε με εξαιρετικά ασύμφορους όρους για την Εθνική Τράπεζα (στην οποία ανήκει η Εθνική Ασφαλιστική) και βέβαια για το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, το αμερικάνικο fund CVC Capital Partners εξαγόρασε το 90.01% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αντί του 80% που ήταν το αρχικό αντικείμενο προσφορών και διαπραγμάτευσης και με αυτή τη συμφωνία η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπεσε κάτω από το 10%, με αποτέλεσμα η τράπεζα να απεμπολήσει κι άλλα δικαιώματα που θα είχε αν διατηρούσε ποσοστό τουλάχιστον 10%, κι αυτό έγινε έναντι ονομαστικού τιμήματος 454 εκατ. ευρώ.

Από το ονομαστικό αυτό τίμημα, ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα θα πάρει σίγουρα μόνο τα 334 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ θα τα πάρει τμηματικά και υπό αίρεση, εφόσον επιτυγχάνει τους συμφωνημένους στόχους για πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου των καταστημάτων της σε βάθος 15ετίας.

Η συμφωνία αυτή σημαίνει ότι η Εθνική Ασφαλιστική, μια εταιρεία με ενεργητικό 4 δισ. ευρώ, με κέρδη 81 εκατ. ευρώ, και με ίδια κεφάλαια 1.08 δισ. ευρώ, δίνεται μόλις στο ένα τρίτο των ιδίων κεφαλαίων της. Είναι δε τόσο ασύμφορη για την Εθνική Τράπεζα που όπως χαρακτηριστικά έγραψε το sofokleousin, «θα τη δεχόταν ένας επιχειρηματίας μόνον με το πιστόλι στον κρόταφο».

Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, όμως, ευθυγραμμιζόμενο με την κυβερνητική βούληση, έστω και μετά από δύο δύσκολες συνεδριάσεις, έστω με «πολλές επιφυλάξεις του μελών του λόγω του πολύ χαμηλού τιμήματος», ψήφισε υπέρ της αποδοχής της.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.