Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» στην Ιταλία η αιτία για την κακοκαιρία «Αθηνά»

Μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας, η οποία συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα με τη μορφή «ψυχρής λίμνης», αποτελεί το αίτιο για την κακοκαιρία «Αθηνά», που από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της ημέρας έντονα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου (ιδιαίτερα η Κέρκυρα και οι Παξοί), τα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και, βαθμιαία, τμήματα των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας.

Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα, σε συνδυασμό με τις θερμότερες αέριες μάζες κοντά στο έδαφος, ευνοούν την εκδήλωση ισχυρών κατακόρυφων κινήσεων, οι οποίες αποτελούν τον βασικό μηχανισμό του σχηματισμού καταιγίδων.

Παράλληλα, η θέση της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες της εποχής, προσδίδουν αυξημένη δυναμική στα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.