Γαλλικό Υπ. Εξωτερικών: Η συμφωνία με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει ΑΟΖ

Το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε με γραπτή απάντηση στο EURACTIV Γαλλίας ότι η αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών.

Η ερώτηση στην οποία απάντησε το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι αν το άρθρο 2 της συμφωνίας καλύπτει και την ελληνική ΑΟΖ.

Η απάντηση, ουσιαστικά, ήταν ότι η συμφωνία στοχεύει στην επιράτεια, δηλαδή το έδαφος και τα χωρικά ύδατα, ενώ δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.

ΤΟ Γαλλικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι «Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Να σημειωθεί ότι την πέμπτη 7 Οκτωβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει, εξαιτίας της ασάφειας του άρθρου 2. Από την απάντηση του γαλλικού ΥΠΕΞ, η EURACTIV επίσης συμπεραίνει ότι οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ περί πιθανότητας εμπλοκής της Ελλάδας σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ δεν ευσταθούν, καθώς το Σαχέλ δεν αποτελεί μέρος της γαλλικής επικράτειας.

Η Γαλλία εδώ και πάνω από 8 χρόνια διατηρεί αποστολή 5.000 στρατιωτών στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής, για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η πηγή αναρωτιέται  «Εάν φανταστούμε ένα σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία – όπως έγινε στις ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα – και το Παρίσι επιρρίψει τις ευθύνες και αποφασίσει επέμβαση κατά τρομοκρατών του Σαχέλ τύπου Αφγανιστάν, τότε τι κάνει η Ελλάδα;»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.