Διερευνητικές επαφές: Μηδέν εις το πηλίκον

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Σε φορτισμένο κλίμα, στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας και στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε (σε λιγότερο από δύο ώρες) ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα.

Πιθανότατα σε έξι μήνες να διεξαχθεί στην Ελλάδα ο 64ος γύρος των συνομιλιών, αν και κοινή παραδοχή είναι ότι αυτές γίνονται… απλά για να γίνονται. Ενδεικτική του μεγάλου «ενθουσιασμού» που υπήρξε ήταν η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο δημοσίευσε τη φωτογραφία των αντιπροσωπειών και ανέφερε απλά ότι πραγματοποιήθηκε ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές εξέθεσαν τις απόψεις τους, αλλά μέχρι εκεί, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση εκατέρωθεν. Θέλουν απλά να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Δηλαδή να συμφωνούν ότι διαφωνούν με λίγα λόγια.

Η εκτίμηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις διερευνητικές συνομιλίες, ήταν πως πήγαν ακριβώς όπως τις ανέμενε. Χωρίς κανένα βήμα πίσω στις τουρκικές θέσεις, καμία οπισθοχώρηση στις τουρκικές διεκδικήσεις, κανένα βήμα προόδου.

Τους κάλεσαν, γευμάτισαν, έβγαλαν μια φωτογραφία και επέστρεψαν στην Αθήνα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Με την ελληνογαλλική συμφωνία στο «οπλοστάσιό» της, η Αθήνα δεν περίμενε κάτι διαφορετικό.

Όταν η Τουρκία αμφισβητεί στην πράξη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, με την κατηγορία ότι… οχυρώνονται, καθίσταται  ιδιαιτέρως σημαντική η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που υπάρχει στη συμφωνία με τη Γαλλία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.