Κώστας Μπακογιάννης: Ήρθε η ώρα να επιστρέψει ο «πράσινος» δακτύλιος στην Αθήνα

Nα επιστρέψει ο «πράσινος» δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας σήμερα, στο 19ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Citizen Sustain: Building a better urban future».

«Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να μην έχουμε “πράσινο” δακτύλιο μέσα στην πόλη. Όχι μόνο γιατί έχουμε πολύ αυξημένη κίνηση που την αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, αλλά και γιατί ο δακτύλιος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, αποτέλεσε μία ελληνική καινοτομία, την οποία υιοθέτησαν πάρα πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Γιατί; Επειδή “δούλευε”», ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου.

Επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε έμφαση στο θέμα της βιώσιμης κινητικότητας, τονίζοντας ότι «ήρθε πλέον η ώρα να δούμε την πόλη μας να αλλάζει».

Αναφερόμενος, στο θέμα της κλιματικής κρίσης, που απειλεί κυρίως τα αστικά κέντρα, επισήμανε ότι η Αθήνα έχει χάσει τα 2/5 των μόνιμων κατοίκων της μέσα στην τελευταία 20αετία, κίνδυνος που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος τα επόμενα 20-30 χρόνια, εφόσον οι συνθήκες παραμείνουν αβίωτες.

«Εμείς λέμε ότι μπορούμε να δράσουμε. Να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από κάτω προς τα πάνω, γειτονιά – γειτονιά. Η Αθήνα έχει 129 γειτονιές. Μπορεί να είναι μία σύγχρονη, μία δυναμική μεγαλούπολη, αλλά η “καρδιά” της χτυπάει στις γειτονιές της», τόνισε και ανέφερε μερικές στοχευμένες δράσεις του Δήμου Αθηναίων απέναντι στην κλιματική κρίση.

Κώστας Μπακογιάννης

«Το σιντριβάνι της Ομόνοιας για παράδειγμα, έχει ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς στο μικρο-κλίμα της περιοχής. Καθένα από τα 33 σιντριβάνια, τα οποία έχουμε αποκαταστήσει έχει ένα μικρο-κλίμα. Έχουμε τα pocket parks: Έχουμε ολοκληρώσει 6, θα φτάσουμε τα 10 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με κάθε πάρκο “τσέπης” μπορεί να μην αλλάζει μία πόλη, αλλά αλλάζει μία γειτονιά», υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης ενώ αναφέρθηκε και στα μεγαλύτερα έργα που σταδιακά γίνονται πράξη, όπως ο Εθνικός Κήπος, ο Λυκαβηττός, ο Λόφος Στρέφη και η Ακαδημία Πλάτωνος.

Όπως είπε, γίνεται μία συστηματική δουλειά στην αποκατάσταση του πρασίνου με τετραπλασιασμό του προϋπολογισμού σε αυτόν τον τομέα.

«Η ουσία της συζήτησης είναι ότι χρειαζόμαστε πολύτιμα τετραγωνικά δημόσιου χώρου. Η Αθήνα κατέχει σήμερα τρία ρεκόρ: Έχει τους λιγότερους χώρους πρασίνου ανά κάτοικο, έχει τα μεγαλύτερα σπίτια σε τετραγωνικά ανά κάτοικο και έχει την περισσότερη άσφαλτο ανά κάτοικο.

Νομοτελειακά λοιπόν, αυτό μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την πόλη, όχι γύρω από το αυτοκίνητο όπως στον 21ο αιώνα, αλλά γύρω από τον άνθρωπο στον 21ο αιώνα.

Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται γενναίες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολες, μπορεί να δημιουργήσουν αναταραχή, ωστόσο είναι αποφάσεις οι οποίες θα είναι για το μέλλον και όχι για το παρελθόν», είπε με έμφαση.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε και στις μόνιμες παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου τονίζοντας ότι η πιλοτική λειτουργία του έργου έχει οδηγήσει σε πολύτιμα συμπεράσματα, καθώς σύμφωνα με το ΕΜΠ οι ρύποι στην οδό Πανεπιστημίου έχουν μειωθεί κατά 27%.

«Αυτή τη στιγμή η μελέτη μας προβλέπει περισσότερα δέντρα στην οδό Πανεπιστημίου. Επίσης, 28 δέντρα θα φυτευτούν στο Σύνταγμα. Αυτά έρχονται επιπρόσθετα στα 1500, που έχουμε ήδη φυτέψει σε όλη την πόλη και σε όλα αυτά τα οποία συνεχίζουμε να φυτεύουμε τα επόμενα χρόνια.

Εμείς συνεχίζουμε βάσει του σχεδιασμού μας. Είναι ένα έργο το οποίο έχει συζητηθεί όσο κανένα, αλλά έχει μελετηθεί και όσο κανένα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αισθανόμαστε πάρα πολύ σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύω θα δικαιώσει, όχι εμάς, θα δικαιώσει την πόλη».

Τέλος, σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων, ανέφερε ότι αυτή γίνεται με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και με συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων. «Το πολύ μεγάλο ζητούμενο είναι η μόχλευση των πόρων. Και εδώ η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το “κλειδί”.

Για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε μία άποψη στην χώρα μας, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω ήταν ιδεοληπτική. Και πλέον είναι βαθιά αναχρονιστική: Έβλεπε το δημόσιο και το ιδιωτικό ως κάτι το ανταγωνιστικό, ως εχθρούς. Λοιπόν, δεν είναι έτσι.

Το μέλλον είναι η συνεννόηση. Και αυτό γίνεται ήδη πράξη στο Δήμο Αθηναίων», κατέληξε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Κώστας Μπακογιάννης

Κώστας Μπακογιάννης: Η κλιματική αλλαγή είναι ζήτημα δημοκρατίας

Στην Στοά του Αττάλου, στην Αρχαία Αγορά, λαμβάνει απόψε χώρα το Athens Democracy Forum με θέμα την «Διεθνή Συζήτηση», γύρω από έννοιες όπως η εμπιστοσύνη και η ανθεκτικότητα, πάντα υπό το πρίσμα της δημοκρατίας.

Κατά τις εναρκτήριες ομιλίες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπενθύμισε τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά και ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, μεταξύ άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες στην βόρεια Ευρώπη.

Τα φαινόμενα αυτά «υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την διεθνή κλιματική κρίση» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Και πρόσθεσε ότι «αυτές οι προσπάθειες θα απαιτήσουν την σημαντική ανακατεύθυνση, τόσο στην πολιτική, όσο και στην χρηματοδότηση σε όλες τις βαθμίδες της ευρωπαϊκής και όχι μόνο διακυβέρνησης, για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να λάβουμε μέτρα προσαρμογής ώστε να προετοιμάσουμε τις κοινότητες μας για ένα ακραίο κλίμα».

«Μην απατάστε: Το ερώτημα της κλιματικής αλλαγής είναι ένα ερώτημα δημοκρατίας» ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης κατηγορηματικά.

«Μόνο η δημοκρατία μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά στην κλιματική αλλαγή. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι δημοκρατίες είναι καλύτερες για το περιβάλλον. Είναι αποδεδειγμένο ότι ώριμες δημοκρατίες, καθεστώτα με διευρυμένα δικαιώματα, ισχυρότερους θεσμούς και χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, έχουν λιγότερη αστική ατμοσφαιρική ρύπανση από άλλα, καλύτερα μέτρα περιβαλλοντικής πολιτικής και αντίστοιχα αποτελέσματα, ισχυρότερες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» σχολίασε ο Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας μπροστά σε ένα διεθνές κοινό στο Athens Democracy Forum, που διοργανώνεται φέτος για 9η χρονιά.

Αναφερόμενος στην συνάντηση για την κλιματική αλλαγή που προγραμματίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αργότερα φέτος το φθινόπωρο, στην Γλασκόβη, ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε ότι «ο σύνδεσμος μεταξύ κλίματος και δημοκρατίας θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρος: μόνο στις δημοκρατίες μπορούν οι πολίτες να κάνουν τους πολιτικούς να λογοδοτήσουν σχετικά με τις ανησυχίες τους και οι πολίτες είναι αυξανόμενα ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι η δημοκρατία από μόνη της δεν αρκεί για να εξασφαλίσει ότι κάθε χώρα θα βαδίσει στον δρόμο της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όμως «είναι η μόνη μορφή διακυβέρνησης που δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να συμπεριλάβουν τις ανησυχίες τους στην πολιτική ατζέντα».

Ως παράδειγμα, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, που δείχνει ότι ακόμα και πριν τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, το 87% των Ελλήνων δηλώνουν ότι ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει η κλιματική αλλαγή στους ίδιους.

«Η Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν και ανταποκρίνονται στην κρίση με πρόσφατα υιοθετημένα μέτρα που δίνουν λύσεις» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Στην Αθήνα προχωράμε δυναμικά επεκτείνοντας και αναζωογονώντας την αστική φύση, προσθέτοντας νέα πάρκα και βελτιώνοντας τα υφιστάμενα, ενώ εφαρμόζουμε καινοτόμα μέτρα άμβλυνσης, όπως η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ή την δημιουργία ενός χάρτη που αξιολογεί την ικανότητα παραγωγής ηλικιακής ενέργειας και τη μείωση των των εκπομπών CO2 για κάθε στέγη των κτιρίων της πόλης μας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης προανήγγειλε ότι ο δήμος της Αθήνας είναι έτοιμος να παρουσιάσει ένα νέο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα σε συνεργασία με το Arsht-Rockefeller Resilience Center, ενώ υπενθύμισε ότι η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που όρισε υπεύθυνη, αρμόδια για την κλιματική αλλαγή στην πόλη.

«Για εμάς, η καλλιέργεια κλιματικής ανθεκτικότητας, σημαίνει να κατανοήσουμε τις προσκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η πόλη μας και να βρούμε τους πιο έξυπνους και συμμετοχικούς τρόπους για να τις αντιμετωπίσουμε.

Η ανθεκτικότητα αφορά την μεγιστοποίηση των ωφελειών και την διασφάλιση ότι δεν δημιουργούμε επιπλέον ρίσκα, τώρα ή στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης. Επίσης, η κλιματική ανθεκτικότητα συνεπάγεται «την προστασία των πιο ευάλωτων, την μεγιστοποίηση της ικανότητας προσαρμογής στις πιο φτωχές γειτονιές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αυξανόμενη θερμοκρασία και τις απότομες πλημμύρες».

«Η ανθεκτικότητα αφορά την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την είσοδο διαφορετικών παικτών στην διαδικασία, από διάφορους τομείς» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, υποστήριζοτας ότι έτσι ευνοείται η ελαστικότητα, η διαφορετικότητα αλλά και η διαφάνεια, η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της πόλης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, ο κ. Μπακογιάννης είπε χαρακτηριστικά πως «η Αθήνα είναι μια ανθεκτική πόλη».

«Η πρόσφατη πανδημία έδειξε γλαφυρά την κρίσιμη σημασία των ώριμων δημοκρατιών στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο: την ανάγκη για κράτος δικαίου και για ορθολογισμό, μαζί με διαφάνεια, λογοδοσία και μια μεροληψία προς τις συνεργασίες» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Η κλιματική Αλλαγή είναι η μητέρα όλων των κρίσεων: όσο προχωρά, θα παράγει αυξανόμενα διαδοχικά προβλήματα που θα επηρεάσουν ταυτόχρονα πολλούς τομείς των κοινωνιών μας: μετανάστευση, φαγητό, νερό, ενεργειακές ελλείψεις κλπ.».

Ως απάντηση σε αυτό το απαιτητικό μέλλον, ο κ. Μπακογιάννης σημειώνει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, ταπεινότητα, πολιτικές που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και ένα άνοιγμα στην καινοτομία και τη διασυνοριακή συνεργασία».

«Αυτό που χρειαζόμαστε για τις εκτεταμένες κρίσεις του σήμερα, είναι διεθνείς συνεργασίες που μπορούν να προσφέρουν διατομεακή υποστήριξη και να προωθήσουν την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή σε τοπικό επίπεδο. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο να χτίσουμε έναν πιο ανθεκτικό κόσμο από κάτω προς τα πάνω».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.