Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο οι ανακοινώσεις για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία μίλησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν ως χώρα είμαστε κοντά στην υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία ανέφερε: «Θα σας ζητούσα λίγο υπομονή».

«Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον Πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Ηλυσίων», υπογράμμισε. «Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε: «είχα κάνει μία πρόβλεψη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα».

Και συμπλήρωσε ότι μόνο εργαλείο επίλυσης είναι το Διεθνές Δίκαιο και ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όριά μας.

«Δεν μπορώ παρά να μην εκφράσω τον θαυμασμό μου για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, μέσα στο μοναδικό μουσείο του Λούβρου με θέα αυτό το καταπληκτικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης», είπε ξεκινώντας τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι η έκθεση που θα εγκαινιάσει σε λίγο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, «σηματοδοτεί τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και αποτελεί μία αναδρομή στο χρόνο, μία υπενθύμιση ότι η Ελληνική Επανάσταση, η οποία οδήγησε στη γέννηση του ελληνικού κράτους υπήρξε ουσιαστικά, μία ευρωπαϊκή επανάσταση, μία επανάσταση των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπεια του ανθρώπου και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν στη Γαλλία, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός «οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έρχονται από μακριά, πηγαίνουν μακριά και ακριβώς αυτό σηματοδοτεί και η κοινή μας παρουσία με τον Πρόεδρο Μακρόν στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς συνδέεται η Ελλάδα που ενέπνευσε τους Γάλλους με τη σύγχρονη Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ένα «νήμα ιστορίας ακριβώς συνδέει την αρχαία, την κλασσική Ελλάδα, γενέτειρα της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της ομορφιάς, της τέχνης, με την Ελλάδα της Επανάστασης στην οποία συνενώθηκαν από τη μία η ανάγκη της χώρας να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, χωρίς όμως να χάσει την ιδιαίτερη εθνική της ταυτότητα. Το προϊόν αυτής της ώσμωσης είναι η σύγχρονη Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως είναι «η Ελλάδα του 2021, μια χώρα βαθιά ευρωπαϊκή όμως μια χώρα εξαιρετικά υπερήφανη για τη δικιά της ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και ακριβώς σε αυτή την ώσμωση νομίζω συνίσταται και η πρόκληση του πώς μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα Έλληνες και Ευρωπαίοι».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.