Αποτελείωσαν και την Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Ενώ οι τιμές των αγαθών έχουν πάρει φωτιά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ασχολείται με τη διάσωση της εικόνας του

Στην πλήρη διάλυση και την παρακμή βουλιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που εποπτεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, υπό την προεδρία του πρώην καθηγητή Ιωάννη Λιανού, στην πιο κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της χώρας μας, εν όψει δηλαδή των ανατιμήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε αναρίθμητα προϊόντα. Ανατιμήσεων που μπορεί πάντα να κρύβουν και κερδοσκοπικές κινήσεις, μέσα από καρτελικές συμπράξεις.

  • Από τη
    Μαρία Παναγιώτου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κλίμα που έχει δημιουργήσει εντός της επιτροπής ο κ. Λιανός είναι άκρως διχαστικό και πολωτικό, με αποτέλεσμα πλήθος παλιών και έμπειρων στελεχών να έχουν ζητήσει τη μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες. Επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών αποτελεί προφανώς η πρόσκληση που αναρτήθηκε την περασμένη Πέμπτη για την πλήρωση επτά θέσεων προϊσταμένων διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Μεταξύ των διευθύνσεων που έχουν «χηρέψει» από προϊστάμενο είναι και κομβικές, όπως η Διεύθυνση Βιομηχανικών και Καταναλωτικών Προϊόντων, η Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας, η Διεύθυνση Τροφίμων, αλλά και η Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης, Διαδικτύου και Ηλεκτρονικών Υποδομών.

lianos epitropi diafanias
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Την ίδια στιγμή, ο κ. Λιανός, που οραματιζόταν, όπως ανέφερε η «κυριακάτικη δημοκρατία» σε ρεπορτάζ της τον περασμένο μήνα, ότι θα δημιουργήσει ένα μικρό χαλιφάτο, αντλώντας αρμοδιότητες τόσο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) όσο και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, βλέπει τα όνειρά του να καταβαραθρώνονται και απειλεί με παραίτηση (μάλλον προς χάριν εντυπώσεων). Κι αυτό γιατί το νομοσχέδιο, που ανήρτησε προς δημόσια διαβούλευση στις 6 Αυγούστου, δηλαδή εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών, το οποίο περιείχε διατάξεις που θα διεύρυναν τη δυνατότητα παρέμβασής του σε κλάδους όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, δεν έχει κατατεθεί ακόμη προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γεωργιάδης δεν προτίθεται να το καταθέσει σε αυτή τη μορφή του σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες διατάξεις. Γιατί, κατά τα λοιπά, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί -θεωρητικά- την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. 2019/1, την οποία η χώρα μας έπρεπε να είχε ενσωματώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, και κάποια στιγμή πρέπει να κατατεθεί. Και λέμε «θεωρητικά», γιατί, όπως είχε επισημάνει η «κυριακάτικη δημοκρατία» και στο παρελθόν, στην πραγματικότητα και σε αυτό το κομμάτι, της ενσωμάτωσης δηλαδή, το νομοσχέδιο περιέχει ακροβατικούς αυτοσχεδιασμούς και δεν τηρεί ούτε το γράμμα ούτε το πνεύμα του ευρωπαϊκού κειμένου.

Κινήσεις επικοινωνιακού ακροβατισμού

Ο κ. Λιανός, φυσικά, δεν είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα. Γνωρίζει πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποτύχει στην τέλεση του έργου της υπό την προεδρία του, και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που η παρέμβασή της είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθεί να διασώσει, με όποιον τρόπο μπορεί, επικοινωνιακά την εικόνα του, προκαλώντας όμως τελικά χειρότερη ζημιά στην αγορά και την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από κάποιες ημέρες έστειλε κλιμάκια της επιτροπής να κάνουν -δήθεν- αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης.

Η είδηση, μάλιστα, αναπαράχθηκε από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, αποδεικνύοντας μόνο ότι ο κ. Λιανός έχει αρχίσει να διαχειρίζεται πιο μεθοδικά τα επικοινωνιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του. Γιατί στο ουσιαστικό κομμάτι κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε πώς είναι δυνατόν να βαφτίζονται «αιφνιδιαστικοί» έλεγχοι που ανακοινώθηκαν στον Τύπο πριν ολοκληρωθούν, ούτε γιατί έγιναν χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, η οποία θα μπορούσε να αποδώσει συμπεράσματα.

Όπως σχολιάζουν, μάλιστα, στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ειδικοί με γνώση των συγκεκριμένων ελέγχων, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν στα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην αγορά, παρά να αποτρέψει φαινόμενα κερδοσκοπίας. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε συγκεκριμένη στόχευση σε προϊόντα, παρά μια γενική συλλογή πληροφοριών, που απαιτούνται χρόνια για να αναλυθούν διεξοδικά. Εν ολίγοις, «ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι», όπως λέει και ο λαός μας… Εν τω μεταξύ, όμως, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να υποστηρίζουν πως έχουν ήδη ελεγχθεί.

Απόδειξη του γεγονότος ότι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι απλά και μόνο ένα επικοινωνιακό τερτίπι, είναι το γεγονός πως, λίγες ημέρες πριν, ο κ. Λιανός, επειδή προφανώς δεχόταν κριτική για την αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εν όψει των ανατιμήσεων, δήλωνε σε συνέντευξή του πως δεν μπορεί να κάνει κάτι, γιατί η Αρχή στην οποία προΐσταται είναι υποστελεχωμένη. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως, πριν από την εμφάνιση του κ. Λιανού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε περισσότερα στελέχη από τον μέσο όρο των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών της χώρας μας και από τα πλέον ικανά.

Τα υπόλοιπα είναι απλά επικοινωνιακοί ακροβατισμοί που προσπαθεί να «πουλήσει» ο κ. Λιανός, λες και απευθύνεται σε ιθαγενείς που είναι έτοιμοι να δεχτούν ως δώρα… καθρεφτάκια, για να τα ανταλλάξουν με διαμάντια.

«Άργος» και Επιτροπή Ανταγωνισμού μια παρέα

Για την εικόνα, βέβαια, παρακμής που εμφανίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ευθύνεται μόνο ο κ. Λιανός, αλλά και ο πολιτικός προϊστάμενός του Άδωνις Γεωργιάδης. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση μιας φωτογραφίας που έκανε ο κ. Γεωργιάδης τις ημέρες που ήταν στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στην οποία στεκόταν με καμάρι δίπλα στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τον εκδότη των «Παραπολιτικών» (και φίλο του Βαγγέλη Μαρινάκη) Γιάννη Κουρτάκη.

Πάνω από τη φωτογραφία, ο υπουργός ανέφερε: «Επειδή διάφοροι παρακμιακοί ιστότοποι ανέβασαν φωτό που μιλάω στα περιθώρια του Economist με τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, σαν να έκαναν κάποια αποκάλυψη, ανεβάζω αυτήν από τη ΔΕΘ, όπου και πάλι μίλησα μαζί του (δεν ήξερα ότι έπρεπε να ζητάω και την άδεια από κάποιους για να το κάνω)». Η σύννομη πραγματικότητα είναι πως, πράγματι ο κ. Γεωργιάδης δεν θα έπρεπε να συνομιλεί ούτε με τον κ. Μαρινάκη ούτε με τον κ. Κουρτάκη, πολλώ δε μάλλον να φωτογραφίζεται μαζί τους με καμάρι, καθώς το πρακτορείο διανομής Τύπου «Άργος», στο οποίο εμφανίζονται ως μέτοχοι, ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία εποπτεύει.

Μάλιστα, το 2019, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα κατά του «Άργος» για αθέμιτες πρακτικές, ενώ ακόμη αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας για την υπόθεση. Είναι ακριβώς σαν ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου, για παράδειγμα, να φωτογραφίζεται με κατηγορουμένους πριν βγει η απόφαση της δίκης τους! 

Αυτό ονομάζεται «παρακμή», κ. υπουργέ, και όχι ο σχολιασμός του γεγονότος από τα ΜΜΕ. Μπορεί να σας βόλευε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εμείς θα ξεχάσουμε τα αυτονόητα…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.