Αλλαγή πλεύσης και… «δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν»

Πάλι για «διαφορές» και «θαλάσσιες ζώνες» μιλά η Κυβέρνηση

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν προσεχώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στο Open, σχολίασε πως «αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς», ενώ για το ότι δεν υπήρξε κάποια συνάντηση στη Νέα Υόρκη, σχολίασε ότι «τα προγράμματα των δύο ηγετών δεν συνέπεσαν, δεν υπήρχε σχεδιασμός για μια συνάντηση. Ο πρωθυπουργός έφτασε στις ΗΠΑ την Τετάρτη το βράδυ, ενώ ο κ. Ερντογάν ήδη είχε φύγει».

Όσο για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ και συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορούσε την Τουρκία, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε: «Η Τουρκία είναι απολύτως προβλέψιμη στις κινήσεις της. Και όταν οι επιδιώξεις της στη διεθνή σκηνή φαίνεται να της βγαίνουν, αλλά και όταν φαίνεται να μην της βγαίνουν. Το ζήτημα δεν είναι το τι σχεδιάζει και τι κάνει η Τουρκία, το ζήτημα είναι πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. Και αν κάτι μας δίδαξε η περυσινή ιστορία είναι ότι καταφέραμε (…) να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

Βέβαια, με τα τουρκικά πολεμικά μια ανάσα από την Κρήτη και τα τουρκικά αλιευτικά να κάνουν τσιφλίκι τους τα ελληνικά ύδατα, η πραγματικότητα λέει άλλα.

Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα: «Η ελληνική διπλωματία αν κάτι κατέστησε σαφές είναι ότι ο σεβασμός στη νομιμότητα στο Αιγαίο δεν είναι μόνο θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Όταν έχεις απέναντί σου έναν γείτονα που έχει αναθεωρητική προσέγγιση, προκαλείται μια νευρικότητα που έχει αντανάκλαση στην περιοχή. Η χώρα έχει τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Η άποψη μας είναι σαφής: Είμαστε στον 21ο αιώνα και τα κράτη έχουν ένα δρόμο για λύση των ζητημάτων: Το διεθνές δίκαιο».

Συνεχίζοντας τη θλιβερή αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανάλαβε τα περί διαφορών και θαλάσσιων ζωνών και όχι τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία: «Είμαστε πολύ καθαροί με την Τουρκία αναφορικά με τις διαφορές μας. Έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η δική μας πολιτική είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.