Οι λόγοι που λένε «όχι» στο εμβόλιο οι Έλληνες αντιεμβολιαστές

Τους λόγους για τους οποίους επιμένουν να αρνούνται το εμβόλιο αναδεικνύει δημοσκόπηση της PULSE που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, από την οποία προκύπτει επίσης ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παραμένει μάλλον αμετάπειστη στην απόφασή της.

Συγκεκριμένα, τέσσερις στους δέκα όσων δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δε θα εμβολιαστούν, εκφράζει ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να εμβολιαστούν από αντίδραση στην πίεση, ενώ κάποιοι επιμένουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά.

«Ποτέ εμβολιασμός»

Όταν το δείγμα της δημοσκόπησης που απαντά ότι δεν έχει κάνει ούτε μια δόση, ερωτάται «πότε θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό», τότε:

Το 9% τη συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας απαντά το συντομότερο δυνατό (έναντι 16% της δημοσκόπησης Ιουλίου),

Το 13% μετά από 2 – 3 μήνες (έναντι 16%),

Το 23% απαντά αρκετά αργότερα (έναντι 24%),

Το 53% ποτέ (έναντι 40%),

Ενώ το 2% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 4%).

Όσον αφορά τον κύριο λόγο που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν όσοι απάντησαν «ποτέ», το 40% εκφράζει ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, το 19% από αντίδραση στην πίεση, το 16% υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, το 11% για θρησκευτικούς λόγους, το 7% απαντά ότι δεν τον ανησυχεί ο κορωνοϊός, το 5% αναφέρει ότι δεν του το επιτρέπει θέμα υγείας ενώ 2% των ερωτηθέντων επικαλείται αδιευκρίνιστο λόγο.

Προοπτικά το ποσοστό αυτών που απαντά ότι θα εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό από το Νοέμβριο του 2020 έχει επιπεδωθεί στο 73% τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο του 2021 μετά από ανοδική πορεία, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ από το Φεβρουάριο παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό.

Πιθανότητα νέου γενικού απαγορευτικού

Για το ενδεχόμενο νέου γενικού λοκντάουν το 40% συνολικά εκτιμά ότι το σενάριο αυτό είναι βέβαιο (12%) ή μάλλον θα συμβεί (28%), ενώ το 46% συνολικά θεωρεί ότι μάλλον δε θα συμβεί κάτι τέτοιο (37%) ή σίγουρα δε θα συμβεί (9%). 14% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.