Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Δεν θα χρειάζεται διενέργεια rapid test για όσους έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με την ερμηνεία της απόφασης που έδωσε το υπουργείο Υγείας. Εξαιρούνται οι ασθενείς που χρήσουν επεμβατικής εξέτασης ή εξέτασης που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

«Αλαλούμ» έχει προκαλέσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προέβλεπε την υποχρεωτική διεξαγωγή test για ασθενείς και συνοδούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Το υπουργείο Υγείας, με σχετικό σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, ανακαλεί ουσιαστικά τα περί υποχρεωτικών rapid tests όσον αφορά την απλή εξέταση στον οδοντίατρο.

«Διευκρινίζουμε τα κάτωθι αναφορικά με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ιδιώτες οδοντιάτρους:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021: Οι ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση».

Με την διευκρινιστική αυτή το υπουργείο επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις ωστόσο επί της ουσίας το θέμα παραμένει ανοικτό.

Η Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητούσε με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, τροποποίηση της διάταξης, ώστε η διενέργεια του rapid test για εμβολιασμένους να μετατραπεί από υποχρεωτική σε προαιρετική κατά την κρίση του οδοντιάτρου, χωρίς όπως φαίνεται να εισακουστεί.

Με το θέμα να έχει λάβει διαστάσεις και την πολιτεία να μην δείχνει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης αφού χαρακτήρισε το ΦΕΚ «κατάπτυστο» αποκάλυψε στο iatronet ότι έχουν αποσταλεί οδηγίες προς όλους τους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας να δέχονται τους εμβολιασμένους ασθενείς χωρίς κανένα τεστ.

Ο πρόεδρος επεσήμανε πως επί 18 μήνες τα ιδιωτικά οδοντιατρεία της χώρας λειτούργησαν «χωρίς να έχει υπάρξει καμία αναφορά περιστατικού διασποράς, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, χωρίς ποτέ να ρωτηθούμε από την πολιτεία» και πρόσθεσε πως «έτσι θα γίνει και τώρα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.