Εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών

Μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς με τα νούμερα να είναι απογοητευτικά.

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της εκπαίδευσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παραδέχθηκε τη χαμηλή προσέλευση και κάλεσε τους συναδέλφους της να πείσουν τους γονείς «για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά μας να εμβολιαστούν».

Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών στις νεαρές ηλικίες φανερώνοντας τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το πρόγραμμα.

  • «Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, το 28,7% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 30%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 98.000 παιδιά», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
  • «Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, έχει ήδη εμβολιαστεί το 15,7% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 56.000 παιδιά από αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Στα πανεπιστήμια τα ποσοστά είναι πολύ πιο υψηλά. «Σήμερα το πρωί είναι πάνω από 75,5% στους φοιτητές. Στο προσωπικό, πάνω από 87% εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Στα μέλη ΔΕΠ, πάνω από 91% εμβολιασμένοι με δύο δόσεις» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

► Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι με ποσοστό που ξεπερνάει το 82%.

Παρελθόν η τηλε-εκπαίδευση

Καθώς μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας, με τα νέα δεδομένα, γύρισε την πλάτη στην τηλε-εκπαίδευση που είναι μεν «ένα πολύτιμο εργαλείο», πλην όμως «δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει τη δημόσια εκπαίδευση».

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους εφήβους δημιουργούν μεγάλη ανησυχία ότι τα σχολεία θα αντέξουν ανοιχτά, το πολύ ως τα Χριστούγεννα, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς και επισήμανε ότι ήδη ένα στα τέσσερα παιδιά νοσεί, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν ένα στα πέντε παιδιά.

Πάνος Σκουρλέτης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή και τις εξελίξεις με τον βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο, έθεσε το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συγκατοικεί με ρατσιστικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις.

«Έχει μια βδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία, αλλά η κυβέρνηση και πάλι πιάστηκε αδιάβαστη και απροετοίμαστη. Λες και δεν βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, λες και δεν βλέπει ότι η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί τώρα και τη νεολαία, η κυβέρνηση ούτε πήρε, και απ’ ό,τι ακούσαμε, ούτε σκοπεύει να πάρει εκείνα τα πρακτικά, τα προληπτικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας στα σχολεία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.

«Οι νέοι αντιστέκονται στην αυταρχικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της παιδείας. Έχετε νομοθετήσει την κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την υποβάθμιση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, που ουσιαστικά ωθεί τη νεολαία στην αγκαλιά των ιδιωτικών ΙΕΚ, την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα την εξίσωση των πτυχίων και των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.