Άνθρακες ο θησαυρός των 1200 ευρώ που έταξε ο Μητσοτάκης για τους νέους εργαζόμενους – Πόσα τελικά θα πάρουν στο χέρι;

Από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση ύψους 600 ευρώ, που θα καταβάλλεται μέσα στο πρώτο 6μηνο εργασίας τους, σε όσους νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022.

Καλά ως εδώ; Αμ δε!

Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων από τον κ. Σταϊκούρα τα 1.200 ευρώ (600 για εργαζόμενους και 600 για την επιχείρηση) δεν είναι μηνιαία, αλλά αφορούν όλο το 6μηνο! Δηλαδή, ο νέος εργαζόμενος θα παίρνει 100 ευρώ το μήνα!

Δεν φτάνουν δηλαδή ούτε για ένα καφέ τη μέρα. Με τις σημερινές τιμές, πριν αυξηθεί κι αυτός…

Ο Μητσοτάκης και η κοροϊδία με τα 1.200 ευρώ!

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ έκανε ένα σωρό ανακοινώσεις που αφορούν στην εργασία, χωρίς να έχει ιδέα ο Κωστής Χατζηδάκης!

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους, τόνισε «Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο. Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είμαι αφελής, ακούω την κριτική σας, γι’ αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα».

Μάλιστα, εξήγγειλε την πρωτοβουλία «Το πρώτο ένσημο», που αφορά σε νέους έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία, οι οποίοι θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. 

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους, πέραν του μισθού τους. Απορίας άξιο είναι πως αυτός ο σχεδιασμός θα λειτουργήσει στην πράξη, και αν τελικά είναι εφικτός!

Σαφής η… ασάφεια!

Μετά από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι νέοι εργαζόμενοι γέμισαν ελπίδα, καθώς -όποιοι δεν είναι άνεργοι- αναγκάζονται να δουλεύουν για ψίχουλα… Όμως αυτό το περιβόητο 1.200άρι είναι πραγματικό ή είναι άλλη μία κοροϊδία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Καταρχάς, δεν πρέπει να βιαστεί κανείς να αντιληφθεί ως νέος εργαζόμενος θα λαμβάνει 1.200 ευρώ τον μήνα, γιατί θα παίρνει 100 ευρώ το μήνα! Το πολυαναμενόμενο 1.200άρι που θα λάμβαναν οι νεοπροσλαµβανόµενοι (εντός του 2022) νέοι ηλικίας από 18 έως 29 ετών, θα αφορά σε όλο το 6μηνο, και όχι κάθε μήνα. 

Αυτό σημαίνει πως ο νέος εργαζόμενος θα παίρνει 100 ευρώ το μήνα. Τα υπόλοιπα 600 ευρώ (από τα 1.200) θα δίνονται στους εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους κατά τους πρώτους 6 μήνες της πρόσληψης.

Για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022: θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου.

Τι θα ισχύει στη μερική απασχόληση

Eργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή 300 για τον εργοδότη και 300 για τον εργαζόμενο.

«Ντροπή και εξαπάτηση»

«Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απ’ αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Αυτό είναι όλο κι όλο και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα έκανε την κουτοπονηριά να πει 1.200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός. Είναι ντροπή και εξαπάτηση ο κ. Μητσοτάκης να εξαγγέλλει αυτό το πρόγραμμα ως πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα, τη στιγμή που έχει θεσπίσει τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση ουσιαστικά του 8ώρου», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.