Εμβόλιο: “Κλείδωσε” η τρίτη δόση – Για ποιους ανοίγουν τα ραντεβού

Μετά τις 25 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς. Η αρχή θα γίνει με τους υγειονομικούς και με πολίτες άνω των 80 ετών που θα κάνουν εμβόλιο και συγκεκριμένα τρίτη δόση. Ποιες ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες θα ακολουθήσουν.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με την τρίτη δόση, που αφορά στους πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Αν και η αρχή θα γίνει τις επόμενες ώρες και συγκεκριμένα την Τρίτη με τους ανοσοκατεσταλμένους συμπολίτες μας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επεκταθεί και σε άλλες ηλικιακές ή επαγγελματικές ομάδες, με τον χρόνο εμβολιασμού των συγκεκριμένων ομάδων να προγραμματίζεται ακόμα και για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μετά.

Άλλωστε, η κατάθεση του φακέλου της Pfizer στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με κύριο αίτημα την ενισχυτική δόση με το εμβόλιό της για την περαιτέρω αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Δέλτα», έχοντας ως βάση τις κλινικές δοκιμές και τα επιστημονικά δεδομένα, ανοίγει ακόμα περισσότερο τον δρόμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της Pfizer κατατέθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, η απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται μέχρι τις 20 με 25 Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν πως θα είναι θετική, όπως έγινε και στην Αμερική.

εμβόλιο τρίτη δόση εμβολιασμός

Αυτό σημαίνει ότι από εκεί και πέρα θα μπορεί να επεκταθεί και τυπικά ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση, ενώ μπορεί να έρθει ακόμα νωρίτερα εάν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Εξάλλου και ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ξεκινά μέσα στην εβδομάδα έχει στηριχθεί και σε μελέτες που διεξήχθησαν στη χώρα μας, όπως, για παράδειγμα, στο Ωνάσειο για τους μεταμοσχευμένους.

Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Το μεγάλο, όμως, ερώτημα σε αυτή τη φάση είναι ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση, την αναμνηστική όπως τη χαρακτηρίζουν οι γιατροί, εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους συμπολίτες μας.

  • Θα αφορά όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί;
  • Θα αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι που λόγω ηλικίας έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό;
  • – Θα αφορά εργαζομένους συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, που ξεκίνησαν να εμβολιάζονται από τους πρώτους τον Ιανουάριο του 2021 και έχουν περάσει 8 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου;

Στο υπουργείο Υγείας και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζουν όλα τα δεδομένα και υπάρχει ενδεχόμενο μετά τις ευπαθείς ομάδες η τρίτη δόση να αφορά τους υγειονομικούς.

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων έχουν κάνει το εμβόλιο από τις αρχές του χρόνου και πλέον μπορεί να έχουν μειωθεί τα επίπεδα των αντισωμάτων και να χρειάζονται ενίσχυση. Δεν περνά απαρατήρητο πως οι υγειονομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθώς έρχονται σε επαφή με συμπολίτες μας που έχουν νοσήσει.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι γιατροί, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους, έχουν ήδη υποβάλει αίτημα και ζητούν να κάνουν την αναμνηστική δόση. Από εκεί και πέρα, η τρίτη δόση θα αφορά και τους πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω. Αρχικά οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τους 80 ετών και άνω, θα συνεχιστούν με τους 70 και άνω και θα ακολουθήσουν οι 65 και άνω.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

εμβόλιο

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.