Έτοιμη η κυβέρνηση για νέο lockdown – Γ.Μαγιορκίνης: «Κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας»

Την απόφαση της κυβέρνησης για νέο lockdown  προανήγγειλε ουσιαστικά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσικής και κλείσιμο καταστημάτων!

Ο Γ.Μαγιορκίνης είπε πως όπου «κοκκινίζει» ο χάρτης θα έρχεται απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή θα ξαναζήσουμε ένα καθολικό lockdown.

«Τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής», είπε ο καθηγητής για να συμπληρώσει:

«Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση.

Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό. Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους.

Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι.

Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά.»

Παράλληλα  ο καθηγητής εξαπέλυσε επίθεση ψυχολογικού τύπου σε όσους δεν έχουν θεωρήσει σωστό να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό ο οποίος ανέφερε ότι ο χειμώνας αναμένεται «βαρύς» για τους ανεμβολίαστους, επειδή δε θα μπορούν να μπουν σε καταστήματα νυκτερινής διασκέδασης!

«Σε αυτή τη φάση βλέπουμε μία σταθερή ήπια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, διότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται μία μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας. Είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά.

Αλλά και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή ο χειμώνας αναμένεται «βαρύς» για τους ανεμβολίαστους, καθώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

Όπως ανέφερε βέβαια το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, (σ.σ. αλλοίμονο) αλλά θα ληφθεί για λόγους διαχείρισης κινδύνου.

Για τα Χριστούγεννα ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέει ότι θα είναι πιο φυσιολογικά από τα περσινά, ενώ όσον αφορά το ερώτημα πότε πετάμε τις μάσκες απαντά:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Να σας πω την αλήθεια θα ήθελα να το δω σύντομα, κυρίως σε χώρους όπου θα είναι μόνο εμβολιασμένοι. Έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στη φάση που θα θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο χειμερινό κύμα και μετά νομίζω θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.