Πάνω από 20.000 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ 5 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποχρεωτικότητας

Πέντε ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (την 1η Σεπτεμβρίου), χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παραμένουν ανεμβολίαστοι

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», με βάση τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, μέχρι τις 19 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν 19.416 και άλλοι 2.248 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Συνολικά, δηλαδή, οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τεθούν σε ισχύ οι αναστολές, έφταναν τους 21.664!

 

Τα ποσοστά ανά κατηγορία:

Στα νοσοκομεία:

  • Το 90% των γιατρών είναι εμβολιασμένο με μια ή δύο δόσεις ή έχει πιστοποιητικό νόσησης
  • Στους νοσηλευτές το ποσοστό ανέρχεται σε 78% και στους διοικητικούς υπαλλήλους σε 79%, ενώ στα λοιπά στελέχη στο 74%

Αθροιστικά, το ποσοστό των εμβολιασμένων ή νοσήσαντων εργαζομένων στα νοσοκομεία φτάνει στο 80,2%. Το υπόλοιπο 19,8%, που δεν είχε εμβολιαστεί, αναλογεί σε 19.416 εργαζομένους.

Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας:

  • Το 93% των γιατρών είναι εμβολιασμένο με μια ή δύο δόσεις ή έχει πιστοποιητικό νόσησης
  • Στους νοσηλευτές το ποσοστό ανέρχεται σε 85% και στους διοικητικούς υπαλλήλους σε 82%, ενώ στα λοιπά στελέχη στο 83%

Οι εμβολισμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φτάνουν σε ποσοστό το 87,3%. Το υπόλοιπο 12,7%, που δεν είχε εμβολιαστεί, αντιστοιχεί σε 2.284 εργαζομένους.

Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι από τις 16 Αύγουστου έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ραντεβού του γενικού πληθυσμού, φτάνοντας τις 163.0000, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι κάθε ημέρα κλείνονται 25.000 έως 30.000 ραντεβού. Την ίδια στιγμή, «με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», εκτίμησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Τόνισε πως, εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες. «Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μη δούμε τέτοια νούμερα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», κατέληξε ο κ. Θωμαΐδης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.