Φωτιά στα Βίλια: Το μέγεθος της καταστροφής από δορυφόρο – 75 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Θλιβερό είναι το θέαμα που συνέλαβαν οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από τη φωτιά στα Βίλια. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται το φως από τις φλόγες που έκαιγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το νέφος καπνού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης από τη φωτιά στα Βίλια

Ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08. Μία τέτοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω. Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή. Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα Βίλια. Η νύχτα ήταν δύσκολη με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κάτοικους να προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια που κινδύνευσαν.

Υπήρχαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Παλαιοκούνδουρα, Άγιο Γεώργιο και Καραούλι. Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.
Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.
Οι άνεμοι σήμερα αναμένεται να είναι ισχυροί, όλη η Αττική και η νότια Εύβοια θα βρίσκεται στο πορτοκαλί σε επικινδυνότητα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.