Πλήρης δικαίωση του olympia.gr
Στις 23 Αυγούστου 2018 ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (Global Fire Monitoring Center – GFMC), καθηγητής Dr. Johann Georg Goldammer, συναντήθηκαν και συμφώνησαν, με αφορμή τη φονική και καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και το Ν. Βουτζά, τη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής με σκοπό να αναλυθούν τα βαθύτερα αίτια του διαρκώς εντεινόμενου προβλήματος των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου που πλήττουν τον φυσικό πλούτο της χώρας και οδηγούν σε πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας με έντονη συμπεριφορά και τραγικά αποτελέσματα.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή, που συγκροτήθηκε την 10/9/2018 με την ΥΑ 60/2018 (ΦΕΚ 3937/Β/2018), εργάστηκε πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:
• Στην ανάλυση των βαθύτερων, υποκείμενων αιτίων αύξησης των καταστροφικών επιπτώσεων των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
• Στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας των πυρκαγιών στις συνθήκες της σύγχρονης εποχής και επανεξέταση του υφισταμένου συστήματος διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου που αφορά την πρόληψη, την ετοιμότητα, την καταστολή και το μετριασμό-αποκατάσταση των συνεπειών.
• Στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για την ανάπτυξη ρεαλιστικών πολιτικών και τη διασφάλιση απαιτούμενων δράσεων για την αναμόρφωση του συστήματος διαχείρισης πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στη χώρα, μέσω μιας ενιαίας, οριζόντιας και συνολικής εθνικής πολιτικής.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή συνέλεξε απόψεις από 73 ανεξάρτητους ειδικούς, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες με πολύχρονη εμπειρία και επιστημονική εξειδίκευση σε θέματα πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, ενώ πραγματοποίησε συναντήσεις με 28 συνολικά φορείς που συμμετέχουν στη διαχείριση των πυρκαγιών και δραστηριοποιούνται στον τομέα των δασών, της γεωργίας, της πολιτικής προστασίας, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας ασφάλειας, του αγροτικού και του περιαστικού σχεδιασμού. Επίσης προσπάθησε να συλλέξει δεδομένα και ποσοτικές πληροφορίες από υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς, σχετικά με σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές, για τη βέλτιστη και αντικειμενική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.
Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική, με το βλέμμα στο μέλλον, στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Εύβοια, όπου συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά για όγδοη ημέρα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατέθεσε πρόταση επτά σημείων για ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται.
Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στην μελέτη για τη διαχείριση των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα…
«Η κλιματική αλλαγή είναι μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να την επικαλείται ως δικαιολογία. «Γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί» τόνισε.
Το πόρισμα Γκολντάμερ θάφτηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά υιοθετήθηκε από την Πορτογαλία
Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο ίδιος ζήτησε τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, πρόεδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Με τη συναίνεση του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, η επιτροπή του καθηγητή παρέδωσε τον Φεβρουάριο του 2019 το πολυσέλιδο πόρισμά της, το οποίο παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών περιβάλλοντος και θεσμών και διαφάνειας, της Βουλής και υπήρξε διακομματική αποδοχή.
Αμέσως μετά, με εντολή του Αλ. Τσίπρα, ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα υλοποίησης όσων το πόρισμα προβλέπει, εκκινώντας από την προετοιμασία μιας μεγάλη διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της περίφημης «Πολιτικής Προστασίας», από μια σύγχρονη δομή, έναν Ενιαίο Φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών – με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με τα όσα ίσχυαν ως τότε. «Αυτό ήταν ένα σχέδιο ριζικής μεταρρύθμισης που κατέληξε στην πρόταση για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέροντας ότι αναλύθηκαν σε βάθος μοντέλα χωρών με εμπειρία στον τομέα πολιτικής προστασίας, όπως των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, ενώ δεσμεύτηκαν πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι εκλογές επισπεύστηκαν, η κυβέρνηση άλλαξε. Το σχέδιο ματαιώθηκε από τη νέα κυβέρνηση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Παράλληλα, θύμισε ότι τον Νοέμβρη του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε στη Βουλή το πλήρες σχέδιο με τη μορφή πρότασης νόμου. «Την οποία επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε. Όπως αγνόησε επιδεικτικά και το ίδιο το πόρισμα Γκολντάμερ. Τα άφησε όλα θαμμένα στο συρτάρι» είπε…
Δείτε συνοπτικά τις προτάσεις της 80σέλιδης μελέτης που υποβλήθηκε τον Ιαν. 2019:
Διαβάστε ολόκληρη την μελέτη…
Independent Committe Συστημα Διαχειρισης Πυρκαγιων by Μπάμπης Παπασπύρος on Scribd
Independent Committe Συστημ… by Μπάμπης Παπασπύρος