Εφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια: Οι φλόγες κύκλωσαν την Κήρινθο – “Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει η φωτιά”

Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Εύβοια. Η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους στην Κήρινθο, καθώς οι φλόγες απειλούν το χωριό. Μια κόλαση καπνού έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, με τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στην είσοδo του οικισμού να βρίσκονται μια… ανάσα από το να παραδοθούν στις φλόγες. Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν δύο εστίες, εκ των οποίων η μία είναι πάρα πολύ μεγάλη και τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν πριν από λίγη ώρα δεν μπορούσαν να τις τιθασεύσουν.

Οι κάτοικοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της πυρκαγιάς και φωνάζουν «κάντε κάτι, καιγόμαστε».

Δύο οχήματα με πυροσβέστες περιμένουν τη φωτιά στην είσοδο του οικισμού, ενώ με σκαπτικά μηχανήματα εργαζόμενοι του Δήμου οργώνουν τα χωράφια για να μεγαλώσουν την αντιπυρική ζώνη, μήπως και μπορέσουν να σταματήσουν τη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά ζώα είναι εγκλωβισμένα, ενώ οι κάτοικοι έχουν βγάλει τα αυτοκίνητά τους στον δρόμο, ώστε εάν επιδεινωθεί η κατάσταση να μπορέσουν να φύγουν.

“Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει η φωτιά”

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στην ΕΡΤ1 «η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Το μέτωπο είναι τεράστιο, ανεξέλεγκτο. Τα δύο ελικόπτερα δεν μπορούν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Η φορά του ανέμου είναι τέτοια που αν το μέτωπο δεν ελεγχθεί, θα συνεχίσει προς τη Νοτιοκεντρική Εύβοια, βρίσκοντας άλλα συμπαγή κομμάτια και δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει. Το μέτωπο θα βρει πολλούς ακόμη οικισμούς. Αν η φωτιά συνεχίσει προς νότο θα πάει Μαντούδι, Προκόπι, σε πολλούς μικρούς οικισμούς και μπορεί να βρεθεί και στο όρος Διρφύων- Μεσσαπίων».

Εκκενώσεις οικισμών

Μετά την ολοσχερή καταστροφή των Δημοτικών Ενοτήτων Ελυμνίων και Νηλέως, ήρθε η σειρά της ΔΕ Κηρέως. Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει διεισδύσει μέσα στην Κήρινθο και στη Στροφυλιά καίγοντας τα πρώτα σπίτια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και κατόπιν εισήγησης της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οι Αρχές προχώρησαν άμεσα σε εκκένωση όλων των κοινοτήτων και οικισμών της ΔΕ Κηρέως, εκτός από το Πήλι και τη Βλαχιά, συν τους οικισμούς Κεχριών, Δάφνης και Μουρτιά της ΔΕ Ελυμνίων».

Έχουν καεί πάνω από 250.000 στρέμματα

Πάνω από 250.000 στρέμματα έχουν πλέον καεί στη Βόρεια Εύβοια. Η καταστροφή είναι τεράστια είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Νωρίτερα η πυρκαγιά έκαιγε την περιοχή πίσω από την Αγία Άννα, καθώς επίσης ένα δεύτερο πύρινο μέτωπο υπήρχε στην περιοχή της Φαράκλας και ένα τρίτο κοντά στο χωριό Στροφιλιά. Μέχρι και πριν από λίγη ώρα, η είσοδος του χωριού Στροφυλιά ήταν αποκλεισμένη από την αστυνομία.

Πάνω από 250 Πυροσβέστες επεμβαίνουν στο σημείο, καθώς επίσης μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από την Αράχοβα, από την Λαμία μετά από έγκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καρακάντζα, από την Βοιωτία, εθελοντικές ομάδες αλλά και απλοί πολίτες.

Στην Εύβοια το Beriev

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, το Beriev-200 εστάλη στο μέτωπο της Εύβοιας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται εδώ και τέσσερις μέρες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρεσβεία: «Ύστερα από την τακτική συντήρηση, που πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, το Beriev-200ES σήμερα στις 13.04 ρίχτηκε και πάλι στη μάχη με τις φωτιές. Τώρα επιχειρεί στην Εύβοια».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.