Ιγνατίου: Τα δύο δύσκολα μέτωπα που θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν στις ΗΠΑ

Η Τουρκία δέχεται ολομέτωπη επίθεση στην Ουάσιγκτον, και από την κυβέρνηση, λόγω και του προβλήματος που δημιούργησε στην Αμμόχωστο, και από το Κογκρέσο, το οποίο δείχνει αποφασισμένο να κτυπήσει σε δύο μέτωπα, που αφορούν προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του.

Και αναφέρομαι στο πρόγραμμα των τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων συστημάτων, τα οποία κατασκευάζονται από τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ερντογάν τον παρουσιάζουν ως ένα αυταρχικό ηγέτη.

Και η αλήθεια είναι ότι έχει διαλύσει όσους θεωρεί εχθρούς του και οι οποίοι είναι πρώην φίλοι του, αφού ομιλούμε για τους υποστηρικτές του Ιμάμη Γκιουλέν.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε σχετικά:

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα του προκαλέσει μεγάλη ζημιά καθώς κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο νόμου, το Human Rights Act.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα προωθηθεί και στη Γερουσία.

Στην πορεία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την τουρκική ηγεσία, διότι αναμένεται να υποστηριχθεί από μεγάλη πλειοψηφία Αμερικανών νομοθετών, και στα δύο σώματα και από τα δύο κόμματα.

Την ίδια στιγμή, οι υποστηρικτές της Τουρκίας στη Βουλή και τη Γερουσία είναι είδος προς εξαφάνιση, καθώς έχουν υποχωρήσει και δεν επιθυμούν να ταυτίζονται με το τουρκικό αυταρχικό καθεστώς.

Όμως, οι εταιρείες λόμπι που εργάζονται για τον Ερντογάν και την Τουρκία, δεν σταματούν να ενοχλούν βουλευτές και γερουσιαστές και να τους ζητούν να μην ακούνε τα …«ψέματα», όπως ισχυρίζονται, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο στρατιωτικό πεδίο τώρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου η έρευνα που ζητείται από τους νομοθέτες για την πιθανή χρησιμοποίηση αμερικανικής τεχνολογίας για την κατασκευή των τουρκικών drones. Διότι, λόγω της απόκτησης των ρωσικών S-400 έχει ανασταλεί και η προμήθεια αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Όπως μας έλεγε στρατιωτική πηγή, οι Τούρκοι αναζητούν εξαρτήματα για τα μαχητικά F-16 και για άλλα πολεμικά συστήματα, από τρίτες χώρες μιας και η Αμερική δεν τους τα προμηθεύουν.

Τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα συστήματα έχουν εξελιχθεί σε υπερόπλο για την Τουρκία και το Κογκρέσο θα προσπαθήσει να την «κοντύνει» στο θέμα αυτό.

Οι νομοθέτες επιθυμούν να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών και η Αμερική, εφόσον αποδεχθεί ότι συνεργάζεται με την Τουρκία για την κατασκευή των drones, να την σταματήσει αμέσως. Όπως ακριβώς συνέβη με τον Καναδά.

Ο Τριντό δεν στέλνει πια τεχνολογία από τον Καναδά στην Τουρκία.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Αμερική, υποστήριξε την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για πρώτη φορά από το 1974, και μάλιστα ήταν καθοριστική η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για να καταγγελθούν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες.

Και, την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Τούρκους για να αναλάβουν την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Είναι σημαντικό ότι απορρίφθηκαν τα αρχικά αιτήματα της Τουρκίας, για ακύρωση των αμερικανικών κυρώσεων και για αποδοχή από την Αμερική της παρουσίας των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν αποδεχθεί τα τουρκικά αιτήματα θα παραβιάσει τους σχετικούς αμερικανικούς νόμους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβουλεύονται με τους συμμάχους τους για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλά είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει κανένα ψήφισμα, και θα το πετάξει στα σκουπίδια όπως έκανε με τα προηγούμενα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.