Σκάνδαλο Novartis: Στο κενό η μεθόδευση για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Την απόφαση ότι αρμοδιότητα να αποφασίσει για την διατήρηση ή όχι της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis έχει η νέα Οικονομική Εισαγγελία, που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Χρήστου Μπαρδάκη έλαβε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών). «Και η νέα μεθόδευση κάποιων κυβερνητικών κύκλων για παραβίαση του νόμου σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες στη υπόθεση Novartis, έπεσε στο κενό» σχολίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η διαφωνία μεταξύ της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου (η οποία αποχώρησε στο τέλος περασμένου Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας) και της ανακρίτριας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου για τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

Στα τέλη Μαΐου, η κα Αλεβιζοπούλου κάλεσε την «Αικατερίνη Κελέση» και τον «Μάξιμο Σαράφη», να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες, δηλαδή χωρίς τα πραγματικά τους ονόματα. Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ. Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Στη συνέχεια, παρενέβη η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της, ενώ διαφώνησε και για τον «Μάξιμο Σαράφη», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.

Η ανακρίτρια Κ. Αλεβιζοπούλου από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι δύο, μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ενώ η αντιεισαγγελέας, φέρεται να υποστήριξε ότι η προστασία των δύο μαρτύρων αφορά μόνο στην υπόθεση Novartis και όχι άλλες υποθέσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι η κα Θεοδώρου, πριν αποχωρήσει από το Δικαστικό Σώμα κατέθεσε στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου πρόταση 46 σελίδων, με την οποία ζήτησε οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» να εξεταστούν ενώπιον της ανακρίτριας με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας, «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των λοιπών».

Τελικά σήμερα, το Δικαστικό Συμβούλιο εξέδωσε βούλευμα επί της επίμαχης διαφωνίας πετώντας το μπαλάκι στη νέα Οικονομική Εισαγγελία.

«Να σταματήσουν οι παράνομες μεθοδεύσεις»

«Επιτέλους θα σταματήσουν κάποιοι τις παράνομες μεθοδεύσεις τους και θα ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιοι με το σκάνδαλο της Novartis, ή θα συνεχίσουν να επιθυμούν την συγκάλυψη αυτού του τεράστιου σκανδάλου και την αποστέρηση του ελληνικού δημοσίου από την είσπραξη αποζημίωσης για την ζημιά που προκάλεσαν τα στελέχη της εταιρείας σε βάρος του δημοσίου;» διερωτούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Αναλυτικά η δήλωση που έκαναν ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα:

Και η νέα μεθόδευση κάποιων κυβερνητικών κύκλων για παραβίαση του νόμου σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες στη υπόθεση Novartis, έπεσε στο κενό.

Το Δικαστικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα για να αποφασίσει επί της διαφωνίας της αποχωρισάσης Αντισιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Θεοδώρου και της Ανακρίτριας που διεξάγει την ανάκριση για την υπόθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου, για την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έκρινε τον εαυτό του αναρμόδιο και παρέπεμψε το ζήτημα αυτό στον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Επιτέλους θα σταματήσουν κάποιοι τις παράνομες μεθοδεύσεις τους και θα ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιοι με το σκάνδαλο της Novartis, ή θα συνεχίσουν να επιθυμούν την συγκάλυψη αυτού του τεράστιου σκανδάλου και την αποστέρηση του ελληνικού δημοσίου από την είσπραξη αποζημίωσης για την ζημιά που προκάλεσαν τα στελέχη της εταιρείας σε βάρος του δημοσίου;

Θα ασχοληθούν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης με τις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη και αφορούν τέως κυβερνητικά στελέχη;

Ερώτημα: θα δηλώσουν παράσταση για στήριξη κατηγορίας υπέρ του ελληνικού δημοσίου και σε βάρος των στελεχών της Novartis και των τέως κυβερνητικών τους στελεχών των οποίων υποθέσεις εκκρεμούν ενώπιον της δικαιοσύνης;

Με πληροφορίες απο το avgi.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.