Μαθητής μένει εκτός σχολής με 20.988 μόρια! – Η απίστευτη απάντηση της Ν.Κεραμέως: «Δεν θα περνούσε ούτε πέρυσι»

Τη δική της απίστευτη απάντηση για τον μαθητή που συγκέντρωσε 20.988 μόρια, αλλά μένει εκτός των δύο πρώτων επιλογών του λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), δίνει η Νίκη Κεραμέως η οποία αντί να αναγνωρίσει ότι δόμησε ένα σύστημα από το οποίο ουσιαστικά οι μόνοι που θα κερδίσουν είναι οι ιδιοκτήτες κολεγίων, ουσιαστικά ρίχνει το φταίξιμο στον μαθητή που με όποιο μέσο είχε και σε μια σχολική χρονιά που είχε τα πάντα εκτός από ενιαία και συνεχή εκπαίδευση.

Μετά το πρωτοφανές φαινόμενο να εισάγεται αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα και να εφαρμόζεται από την ίδια χρονιά παίζοντας με την αγωνία μαθητών και γονέων και εφόσον έχουν εντοπιστεί λάθη η απάντηση έρχεται να θυμίσει “Μαρία Αντουανέτα” λέγοντας ουσιαστικά “τι να κάνουμε έτσι είναι τα πράγματα”!

«Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το Υπουργείο Παιδείας» επεσήμανε η υπουργός Παιδείας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο.

«Προφανώς ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το Υπουργείο Παιδείας» πρόσθεσε η κα Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας έσπευσε να απαντήσει και στη σκληρή κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια μέσα από τις Πανελλήνιες εξετάσεις και τις κατηγορίες τους ότι αφήνει απέξω ακόμα και αριστούχους μαθητές.

«Τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο. Επί διακυβέρνησής του έμπαιναν με βαθμό, ένα, δύο τρία, τέσσερα. Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα. Όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εγκλωβίζουμε τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές».

Η επιστολή του μαθητή

Ο Διονύσης Κατάκαλος, μαθητής του 1oυ Πρότυπου Λυκείου Αθηνών, ενημερώνει την υπουργό πως συγκέντρωσε 20.988 μονάδες (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο) στις πανελλήνιες, ωστόσο παραμένει εκτός από την Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ αλλά και αυτή του ΑΠΘ, στις οποίες ήθελε να φοιτήσει.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αποτυχημένο άριστο» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους παραμένει εκτός των σχολών.

«Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα. Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που “διακρίνει” τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια; Πώς καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά; Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε φέτος η βάση του 10 ως κριτήριο εισαγωγής στην αρχιτεκτονική; Ή οι συντελεστές των ΕΒΕ σε όλα τα πανεπιστήμια να γίνουν ίσοι με 0.8;» διερωτάται ο νεαρός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.