Μέδουσες “κατέλαβαν” παραλίες της Χαλκιδικής – Πού οφείλεται το φαινόμενο

Κωδικός “μέδουσα” στη Χαλκιδική. Οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες που επισκέπτονται τις παραλίες έχουν προβληματιστεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της εμφάνισης μεδουσών.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από λουόμενους μέδουσες σε Χανιώτη, Ποτίδαια και Πολύχρονο. Το thestival επικοινώνησε με τον καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, ο οποίος σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο. Δεν είναι πρωτόγνωρο, ωστόσο στην Χαλκιδική έχει να εμφανιστεί αρκετά χρόνια γι’ αυτό και πήρε τέτοιες διαστάσεις».

Σχολιάζοντας την έντονη ανησυχία του κόσμου ο καθηγητής επεσήμανε ότι με τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, οι μέδουσες θα μεταφερθούν προς το Αιγαίο πέλαγος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η περίοδος που εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένες μέδουσες που ανήκουν στην κατηγορία «πελάτζια νοκτιλούκα» είναι φυσιολογική και στο ενδεδειγμένο χρονικό εύρος.

Ερωτηθείς για το αν είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία το τσίμπημα των συγκεκριμένων μεδουσών, ο κ. Χιντήρογλου σχολίασε: «είναι όντως επώδυνο γι’ αυτό και συνιστώ στους λουόμενους να έχουν μαζί τους αμμωνία και γενικά αντιφλεγμονώδη σκευάσματα για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να περιοριστεί το τσούξιμο», ενώ προέτρεψε όλους όσοι είναι αλλεργικοί να αποφύγουν να εισέλθουν στη θάλασσα.

“Πιθανόν η βλέννα από τις ακτές του Βοσπόρου να φτάσει μέχρι τη Ν. Μηχανιώνα”

Τέλος, για την παρουσία της βλέννας που εμφανίστηκε στις ακτές του Βοσπόρου και για το αν εγκυμονεί κινδύνους στην χώρα μας ο κ. Χιντήρογλου διαπίστωσε ότι: «τα θαλάσσια ρεύματα του Βοσπόρου δεν κατεβαίνουν μόνο στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και το Νότιο Αιγαίο, αλλά ακολουθούν και το ρεύμα προς τις ακτές της Θράκης και της Μακεδονίας. Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα αυτή η βλέννα να φτάσει μέχρι τη Χαλκιδική και τη Νέα Μηχανιώνα» σημείωσε αναφέροντας ότι έχει διενεργηθεί μελέτη με ειδική προσομοίωση και έχει αποδειχθεί ότι τα θαλάσσια ρεύματα με την βλέννα από τον Βόσπορο μπορούν όντως να καταλήξουν μέχρι τη Ν. Μηχανιώνα. «Όποια πρόβλεψη ωστόσο και να γίνει είναι ρευστή και οφείλεται σε σύνθετους παράγοντες και κυρίως στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες», είπε.

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.