Εύβοια:Δέκα τέσσερα και πλέον χρόνια στάχτες από πυρκαγιές

Σχεδόν 92.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων έχουν μετατραπεί σε στάχτη στο νησί της Εύβοιας την τελευταία δεκαετία, ενώ τα νούμερα ξεφεύγουν ακόμη περισσότερο αν προσθέσει κανείς τα 68.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων που κάηκαν στις φονικές πυρκαγιές του 2007

ΑΠΟ efsyn 

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ουσιαστικά μάθει να συνυπάρχουν με τις φλόγες καθώς σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, από το καλοκαίρι του 2008 έως το καλοκαίρι του 2017 στο νησί της Εύβοιας εκδηλώθηκαν 2.526 περιστατικά πυρκαγιών σε αγροτοδασικές περιοχές, που κατέκαψαν 188.848 στρέμματα. Από αυτά τα 92.000 ήταν δάσος και δασικές εκτάσεις, ενώ τα υπόλοιπα ήταν γεωργικές καλλιέργειες, καλαμιές κ.ά.

Η καταστροφή ήταν ακόμη μεγαλύτερη στις φονικές πυρκαγιές του 2007, όταν εκείνη τη χρονιά στην Εύβοια εκδηλώθηκαν συνολικά 324 περιστατικά που μετέτρεψαν σε στάχτη 253.000 στρέμματα, από τα οποία τα 68.000 ήταν δάση και δασικές εκτάσεις και τα 184.000 γεωργικές καλλιέργειες.

Τα περιστατικά αυτά αφορούν ολόκληρη την Εύβοια, όπου τα τελευταία 11 χρόνια βλέπουμε ότι περίπου το 12% της συνολικής έκτασης των 3.670 km² του νησιού παραδόθηκε στις φλόγες.

Εκτός μάλιστα από το 2007 ιδιαίτερα καταστροφικές ήταν οι χρονιές του 2009 όπου είχαν καεί περίπου 19.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, του 2012 όπου είχαν καεί περίπου 21.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, καθώς και του 2016 όπου είχαν καεί συνολικά 35.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

Φόβοι για εμπρησμούς

Εκτός μάλιστα από το 2007 ιδιαίτερα καταστροφικές ήταν οι χρονιές του 2009 όπου είχαν καεί περίπου 19.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, του 2012 όπου είχαν καεί περίπου 21.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, καθώς και του 2016 όπου είχαν καεί συνολικά 35.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.
Εκτός μάλιστα από το 2007 ιδιαίτερα καταστροφικές ήταν οι χρονιές του 2009 όπου είχαν καεί περίπου 19.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, του 2012 όπου είχαν καεί περίπου 21.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, καθώς και του 2016 όπου είχαν καεί συνολικά 35.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, από το καλοκαίρι του 2008 έως το καλοκαίρι του 2017 στο νησί της Εύβοιας εκδηλώθηκαν 2.526 περιστατικά πυρκαγιών σε αγροτοδασικές περιοχές, που κατέκαψαν 188.848 στρέμματα. Από αυτά τα 92.000 ήταν δάσος και δασικές εκτάσεις

Συνηθισμένοι από πυρκαγιές είναι και οι κάτοικοι της περιοχής των Μεσσαπίων, όπου κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής η πυρκαγιά που προκάλεσε την εκκένωση δύο οικισμών και την έντονη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η εκδήλωση πυρκαγιάς γύρω από το χωριό Κοντοδεσπότι την τελευταία δεκαετία είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 19ης Αυγούστου του 2017, οι κάτοικοι του χωριού με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατάφεραν την τελευταία στιγμή να προλάβουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγα μέτρα από τα σπίτια. Σε ρεπορτάζ μάλιστα του τηλεοπτικού σταθμού Star Λαμίας την επόμενη μέρα, οι κάτοικοι του χωριού μιλούσαν ξεκάθαρα για προσπάθεια εμπρησμού.

Αντίστοιχα περιστατικά κοντά στο Κοντοδεσπότι εκδηλώνονται σχεδόν κάθε χρόνο.

Ιδια είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών, ενώ σε φωτιά που είχε εκδηλωθεί τον Ιούλιο του 2015 είχε εκκενωθεί το γειτονικό χωριό της Μακρυκάπας.

Την καταστροφική μανία της φωτιάς έχει γευτεί ολόκληρη η Εύβοια καθώς χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της φωτιάς στη Λίμνη το 2016 όπου κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, στη νότια πλευρά του νησιού και την Κάρυστο και στη βόρεια πλευρά.

Επιβαρυμένο περιβάλλον

Η οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν οι πυρκαγιές στο οικοσύστημα της Εύβοιας έρχονται να προστεθούν στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον του νησιού εξαιτίας της εκτεταμένης και εντατικής παραγωγικής δραστηριότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Εύβοια παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη και οι τρεις παραγωγικοί τομείς.

Λόγω της βλάστησης και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής ενδείκνυται ιδιαίτερα η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, ενώ μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και των Ψαχνών συγκεντρώνεται ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός πτηνοτροφείων που τροφοδοτούν κυρίως την αγορά των Αθηνών.

Παράλληλα, σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας, όπως δίπλα στους οικισμούς Κοντοδεσπότι και Σταυρό που εκκενώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς το μεσημέρι της Κυριακής, υπάρχουν μεταλλεία εξόρυξης ορυκτών.

Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, ενώ αιτήματα αδειοδότησης για ερευνητικές γεωτρήσεις έχουν καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια και άλλες εταιρείες.

Επίσης, όπως σε ολόκληρη την Εύβοια έτσι και στην περιοχή των Ψαχνών έχουν αναπτυχθεί αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς το νησί συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επισκεπτών τόσο από τη γειτονική Αττική και την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Αν σ’ αυτή την κατάσταση προσθέσει κανείς την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών κυρίως στη νότια πλευρά του νησιού, αντιλαμβάνεται ότι η Εύβοια αποτελεί πεδίο έντονης επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προστασία και τις αντοχές του φυσικού περιβάλλοντος.
ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ Η GOOGLE “ΣΒΗΝΕΙ” ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΤΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙEΣ ΑΠΟ ΤΑ e.HOAXES Εκτός μάλιστα από το 2007 ιδιαίτερα καταστροφικές ήταν οι χρονιές του 2009 όπου είχαν καεί περίπου 19.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, του 2012 όπου είχαν καεί περίπου 21.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, καθώς και του 2016 όπου είχαν καεί συνολικά 35.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, από το καλοκαίρι του 2008 έως το καλοκαίρι του 2017 στο νησί της Εύβοιας εκδηλώθηκαν 2.526 περιστατικά πυρκαγιών σε αγροτοδασικές περιοχές, που κατέκαψαν 188.848 στρέμματα. Από αυτά τα 92.000 ήταν δάσος και δασικές εκτάσεις

ΠΗΓΗ: efsyn.gr Γιώργος Δελιχάς

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.