Σαρηγιάννης: 15Αύγουστο η κορύφωση του τέταρτου κύματος – 15’’-30’’ να κολλήσεις εάν δεν φοράς μάσκα

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει από τις 28 Ιουνίου και θα κορυφωθεί περίπου στις 10 με 15 Αυγούστου προέβλεψε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος ΑΠΘ μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Ο καθηγητής αιτιολόγησε την αύξηση των κρουσμάτων στο ότι φέτος έχουμε τρεις μεταλλάξεις του ιού ενεργές: την Α (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Βουχάν, τη Νιγηριανή μετάλλαξη που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης, και το στέλεχος «Δέλτα», που αποτελεί το 10-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Βουχάν.

Η μετάλλαξη Δ έχει ανιχνευθεί και στα λύματα της Θεσσαλονίκης, στο 1%-2% των θετικών δειγμάτων.

«Από το τέλος του μήνα περιμένουμε να είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα» εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται 15’’-30’’ για να το κολλήσεις αν δεν φοράς μάσκα.

«Είναι σημαντικό να μην ρίξουμε τις άμυνές μας, είναι σημαντικό να τρέξουμε τώρα την υπόθεση του εμβολιασμού και να κάνουν σελφ τεστ όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι.

»Μπορούμε να αποφύγουμε τα περιοριστικά μέτρα αν εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.